Door:
Vice Versa

3 juli 2012

Categorieën

Tags

Donderdag 16 augustus verschijnt bij Uitgeverij Balans Soedan – Het sinistere spel om macht, rijkdom en olie van Frans Bieckmann. Al decennialang wordt Soedan, het grootste land van Afrika, verscheurd door bloedige burgeroorlogen die inmiddels miljoenen slachtoffers hebben geëist. Expert internationale betrekkingen Frans Bieckmann ontrafelt de complexe oorzaken en laat zien dat sprake is van een terugkerend stramien: een kleine elite in en rond de hoofdstad Khartoum speelt een cynisch verdeel-en-heers-spel om de macht en rijkdom in Soedan niet te hoeven delen met de meerderheid van de bevolking in de perifere regio’s van het land. In een heldere en meeslepende stijl beschrijft Bieckmann de bemoeienissen van ‘de’ internationale gemeenschap met Soedan, met name met de regio Darfur. Daarin schuilt een web van tegengestelde belangen: tegenover goede bedoelingen en oprechte pogingen levens te redden, staan economische connecties, een race om macht en grondstoffen, de War on Terror, en overal en altijd intriges van Soedanese en buitenlandse veiligheidsdiensten. Het regime in Khartoum weet deze tegenstrijdige belangen al jaren geniaal te bespelen. In een intrigerende mix van analyses en achtergronden met anekdotes en reportage biedt Bieckmann een onthullende en onthutsende kijk achter de schermen van de internationale diplomatie en de grote vredesmissies van de VN en de Afrikaanse Unie in Soedan. En hij bepleit een nieuwe benadering van ontwikkelingssamenwerking, buitenlandbeleid en internationaal veiligheidsbeleid: ‘strategisch idealisme’. Frans Bieckmann (1963) is hoofdredacteur van The Broker, een website en tijdschrift over globalisering, internationale veiligheid en economische vraagstukken, en ontwikkeling. Hij studeerde cum laude af aan de UvA op internationale betrekkingen. Sinds 1989 is hij werkzaam als onafhankelijk journalist, onderzoeker en adviseur. In 2004 verscheen van zijn hand De wereld volgens prins Claus, waarin hij de betrokkenheid van prins Claus met Afrika en ontwikkelingssamenwerking beschreef. Bieckmann is partner van Wereld in Woorden – Global Research & Reporting, gespecialiseerd in onderzoek en publicaties over internationale betrekkingen, globalisering en ontwikkelingssamenwerking. Soedan / Frans Bieckmann / ISBN 978-94-600-3569-2 / paperback / € 18,95  

Hoe verander je de machtsverhoudingen binnen internationale samenwerking?

Door Marc Broere | 24 maart 2019

De roep om de machtsverhoudingen binnen internationale samenwerking te veranderen klinkt steeds luider. Er is zelfs een beweging met de hashtag #ShiftThePower. Maar de praktijk is weerbarstig, schrijft Marc Broere. Ook Nederlandse organisaties geven hun privileges niet zomaar op.

Lees artikel

Tijd voor reflectie

Door Barbara van Paassen | 12 maart 2019

Barbara van Paassen zegde onlangs haar baan op bij ActionAid en vertrok naar Italië. Mede geïnspireerd door Duncan Green’s ‘How Change Happens’, die stelt dat elke activist ook reflectivist moet zijn en hiervoor veel te weinig ruimte is binnen de ontwikkelingssamenwerking, gaat zij op zoek naar wat dit betekent in de praktijk.

Lees artikel

Het dooit in Ethiopië

Door Niels Posthumus | 10 maart 2019

Sinds premier Abiy Ahmed vorig jaar in Ethiopië aan de macht kwam, voert hij vlug democratische veranderingen door. Maar de strijd tussen haviken en hervormers is nog niet gestreden. Verslag van een ommezwaai.

Lees artikel