Door:
Vice Versa

3 juli 2012

Categorieën

Tags

Donderdag 16 augustus verschijnt bij Uitgeverij Balans Soedan – Het sinistere spel om macht, rijkdom en olie van Frans Bieckmann. Al decennialang wordt Soedan, het grootste land van Afrika, verscheurd door bloedige burgeroorlogen die inmiddels miljoenen slachtoffers hebben geëist. Expert internationale betrekkingen Frans Bieckmann ontrafelt de complexe oorzaken en laat zien dat sprake is van een terugkerend stramien: een kleine elite in en rond de hoofdstad Khartoum speelt een cynisch verdeel-en-heers-spel om de macht en rijkdom in Soedan niet te hoeven delen met de meerderheid van de bevolking in de perifere regio’s van het land. In een heldere en meeslepende stijl beschrijft Bieckmann de bemoeienissen van ‘de’ internationale gemeenschap met Soedan, met name met de regio Darfur. Daarin schuilt een web van tegengestelde belangen: tegenover goede bedoelingen en oprechte pogingen levens te redden, staan economische connecties, een race om macht en grondstoffen, de War on Terror, en overal en altijd intriges van Soedanese en buitenlandse veiligheidsdiensten. Het regime in Khartoum weet deze tegenstrijdige belangen al jaren geniaal te bespelen. In een intrigerende mix van analyses en achtergronden met anekdotes en reportage biedt Bieckmann een onthullende en onthutsende kijk achter de schermen van de internationale diplomatie en de grote vredesmissies van de VN en de Afrikaanse Unie in Soedan. En hij bepleit een nieuwe benadering van ontwikkelingssamenwerking, buitenlandbeleid en internationaal veiligheidsbeleid: ‘strategisch idealisme’. Frans Bieckmann (1963) is hoofdredacteur van The Broker, een website en tijdschrift over globalisering, internationale veiligheid en economische vraagstukken, en ontwikkeling. Hij studeerde cum laude af aan de UvA op internationale betrekkingen. Sinds 1989 is hij werkzaam als onafhankelijk journalist, onderzoeker en adviseur. In 2004 verscheen van zijn hand De wereld volgens prins Claus, waarin hij de betrokkenheid van prins Claus met Afrika en ontwikkelingssamenwerking beschreef. Bieckmann is partner van Wereld in Woorden – Global Research & Reporting, gespecialiseerd in onderzoek en publicaties over internationale betrekkingen, globalisering en ontwikkelingssamenwerking. Soedan / Frans Bieckmann / ISBN 978-94-600-3569-2 / paperback / € 18,95  

‘Het gedrag van ontwikkelingsorganisaties lijkt op het orkest van de Titanic: doorspelen en doen alsof er niets aan de hand is’

Door Fons van der Velden | 18 juni 2019

De macht van het geld en van connecties spelen in particuliere ontwikkelingssamenwerking helaas nog steeds een doorslaggevende rol, betoogt Fons van der Velden. Dat belemmert een écht gelijkwaardige relatie met zuidelijke partners, terwijl juist daarin de sleutel tot legitimiteit en succes schuilt.

Lees artikel

Nieuwe burgerbewegingen op de bres voor Europese waarden

Door Guido Deuzeman | 08 mei 2019

Op 23 mei mogen we weer naar de stembus en er staat wat op het spel. De waarden onder de EU zelf staan onder druk. Ook in ons eigen land, zegt Guido Deuzeman. Maar gelukkig is er een groeiende beweging in Europa en Nederland van mensen die een grens willen trekken en zich laten horen. En werken ngo’s vaker succesvol samen om die mensen te mobiliseren. De campagne Hart boven Hard is een goed voorbeeld.

Lees artikel

‘Van deze rechtsstaat-in-naam wens ik de versierselen niet langer te dragen’

Door Marc van Dijk | 19 april 2019

Trots en dankbaar was Nico Keulemans toen hij door de koningin geridderd werd, na een leven vol ontwikkelingswerk. Nu stuurt de 88-jarige zijn onderscheiding terug. Hij herkent de rechtsstaat Nederland niet meer.

Lees artikel