Door:
Vice Versa

28 juni 2012

Categorieën

Tags

Op vrijdag 29 juni vindt de tweede Open Data for Development Camp plaats in Amsterdam. Het is alweer bijna een jaar geleden dat de Wereld Bank de Open Development tot een nieuw paradigma uitriep binnen de ontwikkelingssamenwerking[1]. Open Development staat voor een benadering gebaseerd op samenwerking tussen burgers, bedrijven, onderwijsinstellingen en ngo’s met hun uiteenlopende doelstellingen. De samenleving wordt steeds complexer en hier horen steeds grotere stromen informatie bij. De Open Development beweging roept ons op om nog grotere informatiestromen te ontsluiten omdat we alleen zo bij oplossingen zullen komen die daadwerkelijk werken. Hoe maak je zo optimaal gebruik van deze informatiebronnen? Wat zijn de mooiste toepassingen uit de praktijk? En hoe overtuig je je eigen overheid, semi-overheid en ngo’s om dit nieuwe paradigma te omarmen? Op vrijdag 29 juni vindt in Amsterdam alweer de tweede editie plaats van de Open Data for Development Camp (ODDC). Dit is de plek waar u het antwoord op deze vragen kan vinden en zelfs uw eigen dataset kunt laten hacken of te wel om kan laten vormen tot een bruikbaar stuk gereedschap binnen uw project, uw instelling of zelfs de maatschappij. Na het Open Data for Development Camp van 2011 zal dit jaar de focus zijn:

  • Open Data en IATI: wat is het en wat kan het betekenen voor ontwikkelingssamenwerking?
  • Wat zijn de internationale ontwikkelingen zoals op het gebied van Open Data, nieuwe business modellen en mogelijkheden op het gebied van communicatie en netwerken?
  • Wat betekent Open Data Development voor jouw organisatie?

Het Open Data for Development Camp in Amsterdam zal een combinatie zijn van prominente sprekers, workshops, co-creations, visualisaties en inspiratie. Iedereen die geïnteresseerd is in het gebruik van open data en/of ontwikkelingssamenwerking is van harte welkom om deel te nemen. Het doel van het ODDC 2012 is het formuleren van een gedeelde ambitie van Open Data voor Ontwikkeling en de presentatie van het Manifesto Open for Change. Event: Open Data for Development Camp 2012 Wanneer: vrijdag 29 juni Waar: AmLab, ‘s Gravenhekje 1A, Amsterdam 9.30 – 16.00, followed by drinks EUR 35,- Tickets via: openforchange Het Open Data for Development Camp Amsterdam wordt georganiseerd door Open for Change, Partos, AKVO, 1%CLUB, SPARK en IICD.  


[1] Pradhan, Sanjay and Odugmebi, Sina. (2011), “The contours and possibilities of open development” in Development Outreach, The Worldbank Institute, 1, 1-6. The Contours and Possibilites of Open Development by Sanjay Pradhan and Sina Odugmebi. 1 september 2011, Worldbank.

‘In Guatemala hebben politici altijd geld van het volk geroofd. Maar Morales rooft ook de rechtsstaat’

Door Marjolein van de Water | 14 januari 2019

Als hoofdaanklager van het Openbaar Ministerie ontrafelde Thelma Aldana samen met de Internationale Commissie tegen Straffeloosheid in Guatemala (CICIG) een reusachtig corruptieschandaal. Een hoogtepunt in de strijd tegen corruptie en een voorbeeld voor de regio. Maar de huidige president Morales besloot CICIG het land uit te zetten, terwijl Aldana vreest voor haar leven. ‘Wat er ook gebeurt de komende maanden, een ding is voorgoed veranderd: de corruptie is zichtbaar geworden. De beerput kan niet meer dicht.’

Lees artikel

Water als wondermiddel?

Door Sarah Haaij | 20 december 2018

Een slokje water drinken, de wc doortrekken, handen wassen; het is allemaal even vanzelfsprekend. Totdat je je een keer terugvindt in Nepal vlak na de aardbeving, op een plattelandsschool in Kirgizië of in de migratieregio van Burkina Faso, dan is schoon water een kwestie van (over)leven. In 2030 moet iedereen toegang tot drinkwater hebben. Wat is de weg erheen? Drie experts vertellen.

Lees artikel

 Wie al kwetsbaar is, wordt kwetsbaarder

Door Joris Tielens | 19 december 2018

Waterschaarste neemt toe en wordt almaar vaker gezien als veiligheidsprobleem. Maar de relatie tussen gebrek aan zoet water, klimaatverandering en conflict en migratie is complex, stellen deskundigen. Schaarste kan mensen ook bijeenbrengen. Zeker is: kwetsbare mensen worden het hardst erdoor getroffen. Wat valt eraan te doen, ook door Nederland?

Lees artikel