Door:
Vice Versa

26 juni 2012

Categorieën

Tags

Hans Aarsman doet een ontdekking in het Tropenmuseum  op donderdag 12 juli 2012 om 19:30 uur. Het Tropenmuseum presenteert foto’s uit de eigen rijke historische fotocollectie waarop Hans Aarsman, de ‘Sherlock Holmes van de fotografie’, zijn oog liet vallen. De schrijver en voormalig fotograaf bekeek op uitnodiging van het museum duizenden foto’s uit het archief, waarvan de meeste foto’s afkomstig zijn uit voormalig Nederlands-Indië. ‘De grote verrassing van de fotocollectie was dat ik zo weinig beelden van landschap tegenkwam. Alleen als bruggen werden gefotografeerd; de brug moest erop en de oevers ook. Op zo’n moment sloop er iets van landschap in.’ Wayne Modest, hoofd Museale Zaken: ‘We nodigden Hans Aarsman uit omdat hij vaak net ziet wat anderen over het hoofd zien.’ Aarsman en het Tropenmuseum houden beiden van slow looking. ‘Rustig de tijd nemen om aandachtig naar foto’s te kijken en dan pas tot een interpretatie komen.’ Het Tropenmuseum wil vaker mensen uitnodigen in het fotoarchief te duiken om zo de historische collectie hedendaagse, nieuwe betekenissen te geven. Ook kunnen bezoekers dankzij die andere manieren van kijken de Nederlandse (koloniale) geschiedenis opnieuw gaan beschouwen. Van 13 juli tot en met 11 november 2012 presenteert het Tropenmuseum de keuze van Hans Aarsman in de Parkzaal. R.S.V.P. voor 9 juli via rsvp@tropenmuseum.nl of 020 568 8422.

Hoe verander je de machtsverhoudingen binnen internationale samenwerking?

Door Marc Broere | 24 maart 2019

De roep om de machtsverhoudingen binnen internationale samenwerking te veranderen klinkt steeds luider. Er is zelfs een beweging met de hashtag #ShiftThePower. Maar de praktijk is weerbarstig, schrijft Marc Broere. Ook Nederlandse organisaties geven hun privileges niet zomaar op.

Lees artikel

Tijd voor reflectie

Door Barbara van Paassen | 12 maart 2019

Barbara van Paassen zegde onlangs haar baan op bij ActionAid en vertrok naar Italië. Mede geïnspireerd door Duncan Green’s ‘How Change Happens’, die stelt dat elke activist ook reflectivist moet zijn en hiervoor veel te weinig ruimte is binnen de ontwikkelingssamenwerking, gaat zij op zoek naar wat dit betekent in de praktijk.

Lees artikel

Het dooit in Ethiopië

Door Niels Posthumus | 10 maart 2019

Sinds premier Abiy Ahmed vorig jaar in Ethiopië aan de macht kwam, voert hij vlug democratische veranderingen door. Maar de strijd tussen haviken en hervormers is nog niet gestreden. Verslag van een ommezwaai.

Lees artikel