Door:
Vice Versa

25 juni 2012

Categorieën

Tags

Op dinsdag 6 november 2012 kiest Amerika de nieuwe leader of the free world. Wie aan het roer staat van de economische en militaire grootmacht bepaalt voor een belangrijk deel de koers van mondiale gebeurtenissen. Logisch dat dit najaar ook het Wereldpodium zijn aandacht weer sterk op Amerika richt. In de vijf weken voorafgaand aan 6 november volgt de Wereldpodium Academy de verkiezingen op de voet. Vijf avonden lang duiken we in het campagnegeweld om grip te krijgen op een aantal belangrijke factoren die de verkiezingen beïnvloeden. Hoe zit het nou precies met dat Amerikaanse kiesstelsel? Hoe proberen de kandidaten de kiezers op hun hand te krijgen? Waarom zijn die Amerikanen zo gevoelig voor ‘trucs’ waar wij in Nederland om lachen? Hoe draagt berichtgeving in de binnen- en buitenlandse media bij aan onze beeldvorming over de verkiezingen? En natuurlijk, wie wordt de nieuwe president en wat kunnen we van hem verwachten de komende 4 jaar? Deze Academy is bedoeld voor mensen met belangstelling voor de Amerikaanse cultuur, verkiezingscampagnes en wereldpolitiek, maar vereist geen specifieke voorkennis. Hij wordt ingeleid en begeleid door Linda Mous, amerikanist, coördinator van de sectie engels aan Tilburg University en redacteur van het Wereldpodium. Verschillende gastdocenten zullen hun licht laten schijnen over de materie en geregeld wordt live contact gezocht met een journalist ter plaatse, die in Amerika de verkiezingen van minuut tot minuut volgt. Cursusdata: Donderdag 11, 18 en 25 oktober, 1 en 8 november (19.30-22.00u). Locatie: Rabobank Tilburg, Spoorlaan 300, Tilburg. Kosten: € 110,=. Leden van de Rabobank krijgen korting en betalen € 90,= Link

‘In Guatemala hebben politici altijd geld van het volk geroofd. Maar Morales rooft ook de rechtsstaat’

Door Marjolein van de Water | 14 januari 2019

Als hoofdaanklager van het Openbaar Ministerie ontrafelde Thelma Aldana samen met de Internationale Commissie tegen Straffeloosheid in Guatemala (CICIG) een reusachtig corruptieschandaal. Een hoogtepunt in de strijd tegen corruptie en een voorbeeld voor de regio. Maar de huidige president Morales besloot CICIG het land uit te zetten, terwijl Aldana vreest voor haar leven. ‘Wat er ook gebeurt de komende maanden, een ding is voorgoed veranderd: de corruptie is zichtbaar geworden. De beerput kan niet meer dicht.’

Lees artikel

Water als wondermiddel?

Door Sarah Haaij | 20 december 2018

Een slokje water drinken, de wc doortrekken, handen wassen; het is allemaal even vanzelfsprekend. Totdat je je een keer terugvindt in Nepal vlak na de aardbeving, op een plattelandsschool in Kirgizië of in de migratieregio van Burkina Faso, dan is schoon water een kwestie van (over)leven. In 2030 moet iedereen toegang tot drinkwater hebben. Wat is de weg erheen? Drie experts vertellen.

Lees artikel

 Wie al kwetsbaar is, wordt kwetsbaarder

Door Joris Tielens | 19 december 2018

Waterschaarste neemt toe en wordt almaar vaker gezien als veiligheidsprobleem. Maar de relatie tussen gebrek aan zoet water, klimaatverandering en conflict en migratie is complex, stellen deskundigen. Schaarste kan mensen ook bijeenbrengen. Zeker is: kwetsbare mensen worden het hardst erdoor getroffen. Wat valt eraan te doen, ook door Nederland?

Lees artikel