Door:
Vice Versa

25 juni 2012

Categorieën

Tags

Op dinsdag 6 november 2012 kiest Amerika de nieuwe leader of the free world. Wie aan het roer staat van de economische en militaire grootmacht bepaalt voor een belangrijk deel de koers van mondiale gebeurtenissen. Logisch dat dit najaar ook het Wereldpodium zijn aandacht weer sterk op Amerika richt. In de vijf weken voorafgaand aan 6 november volgt de Wereldpodium Academy de verkiezingen op de voet. Vijf avonden lang duiken we in het campagnegeweld om grip te krijgen op een aantal belangrijke factoren die de verkiezingen beïnvloeden. Hoe zit het nou precies met dat Amerikaanse kiesstelsel? Hoe proberen de kandidaten de kiezers op hun hand te krijgen? Waarom zijn die Amerikanen zo gevoelig voor ‘trucs’ waar wij in Nederland om lachen? Hoe draagt berichtgeving in de binnen- en buitenlandse media bij aan onze beeldvorming over de verkiezingen? En natuurlijk, wie wordt de nieuwe president en wat kunnen we van hem verwachten de komende 4 jaar? Deze Academy is bedoeld voor mensen met belangstelling voor de Amerikaanse cultuur, verkiezingscampagnes en wereldpolitiek, maar vereist geen specifieke voorkennis. Hij wordt ingeleid en begeleid door Linda Mous, amerikanist, coördinator van de sectie engels aan Tilburg University en redacteur van het Wereldpodium. Verschillende gastdocenten zullen hun licht laten schijnen over de materie en geregeld wordt live contact gezocht met een journalist ter plaatse, die in Amerika de verkiezingen van minuut tot minuut volgt. Cursusdata: Donderdag 11, 18 en 25 oktober, 1 en 8 november (19.30-22.00u). Locatie: Rabobank Tilburg, Spoorlaan 300, Tilburg. Kosten: € 110,=. Leden van de Rabobank krijgen korting en betalen € 90,= Link

Hoe verander je de machtsverhoudingen binnen internationale samenwerking?

Door Marc Broere | 24 maart 2019

De roep om de machtsverhoudingen binnen internationale samenwerking te veranderen klinkt steeds luider. Er is zelfs een beweging met de hashtag #ShiftThePower. Maar de praktijk is weerbarstig, schrijft Marc Broere. Ook Nederlandse organisaties geven hun privileges niet zomaar op.

Lees artikel

Tijd voor reflectie

Door Barbara van Paassen | 12 maart 2019

Barbara van Paassen zegde onlangs haar baan op bij ActionAid en vertrok naar Italië. Mede geïnspireerd door Duncan Green’s ‘How Change Happens’, die stelt dat elke activist ook reflectivist moet zijn en hiervoor veel te weinig ruimte is binnen de ontwikkelingssamenwerking, gaat zij op zoek naar wat dit betekent in de praktijk.

Lees artikel

Het dooit in Ethiopië

Door Niels Posthumus | 10 maart 2019

Sinds premier Abiy Ahmed vorig jaar in Ethiopië aan de macht kwam, voert hij vlug democratische veranderingen door. Maar de strijd tussen haviken en hervormers is nog niet gestreden. Verslag van een ommezwaai.

Lees artikel