Door:
Vice Versa

25 juni 2012

Categorieën

Tags

Op dinsdag 6 november 2012 kiest Amerika de nieuwe leader of the free world. Wie aan het roer staat van de economische en militaire grootmacht bepaalt voor een belangrijk deel de koers van mondiale gebeurtenissen. Logisch dat dit najaar ook het Wereldpodium zijn aandacht weer sterk op Amerika richt. In de vijf weken voorafgaand aan 6 november volgt de Wereldpodium Academy de verkiezingen op de voet. Vijf avonden lang duiken we in het campagnegeweld om grip te krijgen op een aantal belangrijke factoren die de verkiezingen beïnvloeden. Hoe zit het nou precies met dat Amerikaanse kiesstelsel? Hoe proberen de kandidaten de kiezers op hun hand te krijgen? Waarom zijn die Amerikanen zo gevoelig voor ‘trucs’ waar wij in Nederland om lachen? Hoe draagt berichtgeving in de binnen- en buitenlandse media bij aan onze beeldvorming over de verkiezingen? En natuurlijk, wie wordt de nieuwe president en wat kunnen we van hem verwachten de komende 4 jaar? Deze Academy is bedoeld voor mensen met belangstelling voor de Amerikaanse cultuur, verkiezingscampagnes en wereldpolitiek, maar vereist geen specifieke voorkennis. Hij wordt ingeleid en begeleid door Linda Mous, amerikanist, coördinator van de sectie engels aan Tilburg University en redacteur van het Wereldpodium. Verschillende gastdocenten zullen hun licht laten schijnen over de materie en geregeld wordt live contact gezocht met een journalist ter plaatse, die in Amerika de verkiezingen van minuut tot minuut volgt. Cursusdata: Donderdag 11, 18 en 25 oktober, 1 en 8 november (19.30-22.00u). Locatie: Rabobank Tilburg, Spoorlaan 300, Tilburg. Kosten: € 110,=. Leden van de Rabobank krijgen korting en betalen € 90,= Link

‘Het gedrag van ontwikkelingsorganisaties lijkt op het orkest van de Titanic: doorspelen en doen alsof er niets aan de hand is’

Door Fons van der Velden | 18 juni 2019

De macht van het geld en van connecties spelen in particuliere ontwikkelingssamenwerking helaas nog steeds een doorslaggevende rol, betoogt Fons van der Velden. Dat belemmert een écht gelijkwaardige relatie met zuidelijke partners, terwijl juist daarin de sleutel tot legitimiteit en succes schuilt.

Lees artikel

Nieuwe burgerbewegingen op de bres voor Europese waarden

Door Guido Deuzeman | 08 mei 2019

Op 23 mei mogen we weer naar de stembus en er staat wat op het spel. De waarden onder de EU zelf staan onder druk. Ook in ons eigen land, zegt Guido Deuzeman. Maar gelukkig is er een groeiende beweging in Europa en Nederland van mensen die een grens willen trekken en zich laten horen. En werken ngo’s vaker succesvol samen om die mensen te mobiliseren. De campagne Hart boven Hard is een goed voorbeeld.

Lees artikel

‘Van deze rechtsstaat-in-naam wens ik de versierselen niet langer te dragen’

Door Marc van Dijk | 19 april 2019

Trots en dankbaar was Nico Keulemans toen hij door de koningin geridderd werd, na een leven vol ontwikkelingswerk. Nu stuurt de 88-jarige zijn onderscheiding terug. Hij herkent de rechtsstaat Nederland niet meer.

Lees artikel