Door:
Selma Zijlstra

23 juni 2012

Categorieën

Tags

Wat is de rol van bedrijven in internationale samenwerking en het verduurzamen van onze wereld? Een debat over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO )met o.a. Daniel Knoop, Nederlands bekendste ondernemer in Congo en Gerhard van den Top, directeur van drinkwaterbedrijf Vitens-Evidens International en diverse bedrijven in Fryslân op woensdag 27 juni van 18.30u-20.00u in Debatcentrum De Bres. Afgelopen vrijdag werd de conferentie in Rio de Janeiro afgesloten. Terwijl overheden niet kwamen tot een verregaande bindende slotverklaring voor een duurzame planeet, zijn het nu bedrijven die zich opwerpen als de voortrekkers op het gebied van duurzaamheid. ‘Het bedrijfsleven kan met name met zijn innovatieve vermogen een bijdrage leveren aan het oplossen van ingewikkelde problemen’, schreven vertegenwoordigers uit de top van het Nederlandse bedrijfsleven in een verklaring voor de Rio top. Het is een trend: Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen bungelt al lang niet meer onderaan het prioriteitenlijstje, maar is door veel bedrijven centraal onderdeel van de bedrijfsvoering geworden. Bedrijven beginnen projecten in ontwikkelingslanden, gaan samenwerkingsverbanden aan met ontwikkelingsorganisaties en committeren zich aan duurzame productie. Bedrijven worden door velen gezien als dé motor voor economische groei en daarmee ook ontwikkeling. Vormen bedrijven dé toekomst van ontwikkelingssamenwerking en zijn daar ook kritische kanttekeningen bij te plaatsen? Over deze en andere vragen gaan we in gesprek met diverse interessante gasten. Daniel Knoop heeft een tijdlang bij de Food and Agriculture Organization (FAO) gewerkt, maar besloot uit onvrede met de ‘ommuurde wereld van de VN’ te stoppen en begon zijn eigen bedrijf in de Democratische Republiek Congo (DRC). Hij werkt er met lokale boeren, koopt hun cassave op, fabriceert daar hoogwaardig meel van en verkoopt dat weer. Hij is een graag geziene gast bij debatavonden en bij talkshows op tv. Onlangs bepleitte hij bij Pauw & Witteman een grote rol voor bedrijven bij ontwikkelingssamenwerking. Gerhard van den Top was voor zijn huidige directeurschap van Vitens-Evidens International o.a. universitair docent Milieu en Ontwikkeling aan de Universiteit Leiden en Directeur Natuurbescherming bij het Wereld Natuurfonds. VitensEvides International is betrokken bij de drinkwatervoorziening van meer dan 20 miljoen mensen in onder meer Ghana, Mozambique, Jemen, Vietnam en Mongolië. De aanpak is gericht op samenwerking met lokale partners, overdragen van kennis en ervaring vanuit Vitens en Evides en financiële ondersteuning door internationale donoren. En wat doen Friese bedrijven op dit gebied? We horen praktijkverhalen en visies van bedrijven in Fryslân die zich bezighouden met ontwikkelingssamenwerking en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Roos Geerinck vertelt over het Millennium Netwerk Fryslân,waarin bedrijven, organisaties en overheden zich inzetten voor de Millenniumdoelen. Een kritische noot horen we van Ellen Mangnus, een jonge onderzoekster bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT). Zij schrijft filosofisch getinte columns voor Vice Versa en weet met haar filosofische insteek een ieder te prikkelen. Ook Gert-Jaap van Ulzen, ondernemer uit Leeuwarden, plaatst een kritische kanttekening. U bent van harte uitgenodigd voor dit debat! Tijdens het debat is ook de gelegenheid voor eigen inbreng. Locatie: Debatcentrum De Bres, Schoolstraat 4 in Leeuwarden Tijdstip: 18.30 uur – 20.00 uur (zaal open vanaf 18.00 uur) Toegang: Gratis, reserveren mogelijk via info@ericatervelde.nl. Deze avond maakt deel uit van een debatreeks over de Friese betrokkenheid bij ontwikkelingssamenwerking en is een initiatief van Debatcentrum De Bres, Vice Versa vakblad voor ontwikkelingssamenwerking en Erica Tervelde en wordt mede mogelijk gemaakt door het NCDO.

Het Raadsel van de ander

Door Vice Versa | 08 oktober 2019

In de nieuwe Vice Versa die komend weekend verschijnt staat ‘de ander’ centraal en zoeken we naar een nieuw, progressief narratief. Angst voor de ander kun je alleen bestrijden met menselijke verhalen, schrijven Ayaan Abukar en Marc Broere.

Lees artikel

Bouwstenen voor een nieuw Latijns-Amerika beleid

Door Vice Versa | 01 oktober 2019

Hoewel Latijns-Amerika al een tijd verdwenen is uit de spotlichten van de Nederlandse politiek, hebben we meer met elkaar te maken dan we denken. Is het niet tijd voor een nieuw en actief Latijns-Amerika beleid? Op maandagmiddag 14 oktober gaan we hierover in Den Haag tijdens de bijeenkomst ‘Het Koninkrijk en zijn buren’ in gesprek met experts en politici.

Lees artikel

Amsterdam ontmoet Mogadishu

Door Lizan Nijkrake | 28 september 2019

Daily Paper, het Amsterdamse straatmodemerk, maakte een collectie T-shirts met tekeningen van voormalige kindsoldaten in Somalië. Wat begon als een klein project voor het Elman Peace Center, leidde dankzij sociale media tot iets groters: fotografen en filmmakers, muzikanten en klanten bieden hun hulp aan. ‘Jonge mensen zijn vaak zó idealistisch, ze willen betrokken blijven.’ Een profiel.

Lees artikel