Door:
Vice Versa

22 juni 2012

Categorieën

Tags

Op maandag 17 september vindt er een symposium plaats voor programmamakers, regisseurs, communicatiemedewerkers en fondswervers. Dit symposium gaat over ‘verbeelden’ van armoede, onrecht en kwetsbare mensen. EO Metterdaad organiseert dit symposium in het kader van haar 40-jarig jubileum. De afgelopen decennia is ontwikkelingssamenwerking veranderd: van scholen en ziekenhuizen bouwen naar het trainen van mensen en organisaties. Maar hoe zit dat met de beeldvorming? Als we fondsen werven voor een project, gebruiken we andere beelden als wanneer we het publiek informeren over de voortgang van een project. Is dat erg? Waarom gaven en geven mensen eigenlijk aan goede doelen en wat is de rol van de televisie daarin? Kunnen we het publiek stimuleren te geven zonder tranen te trekken of is dat onmogelijk? Vragen waarover we op 17 september met elkaar in gesprekgaan. Jan Bloeming (beeldvorming), prof. Theo Schuyt (filantropie), prof. Henk Jochemsen (ontwikkelingssamenwerking) en Carla van Weelie (presentator Nederland Helpt) zetten vanuit hun eigen vakgebied prikkelend de ontwikkelingen over het ‘verbeelden’ van armoede neer. Ook is er alle ruimte voor debat met de zaal. Daarnaast vinden er diverse workshops plaats: 1.   Innovatieve manieren van ‘verbeelden’ vanontwikkelingssamenwerking door Dennis Brussaard van Content Division, 2.   Fondsenwerving en ethische grenzen, door Jan Bloeming en Marnix Niemeijer, directeur Tear. 3.   Neuromarketing bij charitas over de rol van ons brein bij het zien en geven, door Martin de Munnik, neuromarketing strateeg. Het symposium vindt plaats in Hilversum in het EO-gebouw.

Samenspraak en Tegenspraak was vrij revolutionair

Door Joris Tielens | 19 november 2019

Deze maand komt minister Kaag met nieuw beleid voor steun aan ngo’s, als vervolg op het programma Samenspraak en Tegenspraak, dat volgend jaar afloopt. Vice Versa kijkt in een lange reeks artikelen terug op de strategische partnerschappen. Vandaag: de introductie.

Lees artikel

‘Sport is een levensles’

Door Marc Broere | 18 november 2019

Voor Mariam Twahir is sport het beste gereedschap voor vredesopbouw. Ze is coach in een sloppenwijk in Nairobi, met meer meisjes dan jongens onder haar hoede. ‘Op het veld is er geen conflict en vergeten ze waar ze vandaan komen.’

Lees artikel

Curaçao op een tweesprong

Door Ayaan Abukar | 15 november 2019

De vlucht uit Venezuela gaat soms per bootje, naar het dichtbije Curaçao. Daar leidt het tot vertwijfeling: de weerslag is xenofobie èn solidariteit, een tekort aan kennis, vrees bij de Venezolanen – en stilte vanuit Den Haag. ‘Zonder politiek leiderschap gaan verhalen een eigen leven leiden.’ Ayaan Abukar vloog erheen en ging in gesprek.

Lees artikel