Skip to content

 

Door:
Vice Versa

22 juni 2012

Categorieën

Tags

Op maandag 17 september vindt er een symposium plaats voor programmamakers, regisseurs, communicatiemedewerkers en fondswervers. Dit symposium gaat over ‘verbeelden’ van armoede, onrecht en kwetsbare mensen. EO Metterdaad organiseert dit symposium in het kader van haar 40-jarig jubileum. De afgelopen decennia is ontwikkelingssamenwerking veranderd: van scholen en ziekenhuizen bouwen naar het trainen van mensen en organisaties. Maar hoe zit dat met de beeldvorming? Als we fondsen werven voor een project, gebruiken we andere beelden als wanneer we het publiek informeren over de voortgang van een project. Is dat erg? Waarom gaven en geven mensen eigenlijk aan goede doelen en wat is de rol van de televisie daarin? Kunnen we het publiek stimuleren te geven zonder tranen te trekken of is dat onmogelijk? Vragen waarover we op 17 september met elkaar in gesprekgaan. Jan Bloeming (beeldvorming), prof. Theo Schuyt (filantropie), prof. Henk Jochemsen (ontwikkelingssamenwerking) en Carla van Weelie (presentator Nederland Helpt) zetten vanuit hun eigen vakgebied prikkelend de ontwikkelingen over het ‘verbeelden’ van armoede neer. Ook is er alle ruimte voor debat met de zaal. Daarnaast vinden er diverse workshops plaats: 1.   Innovatieve manieren van ‘verbeelden’ vanontwikkelingssamenwerking door Dennis Brussaard van Content Division, 2.   Fondsenwerving en ethische grenzen, door Jan Bloeming en Marnix Niemeijer, directeur Tear. 3.   Neuromarketing bij charitas over de rol van ons brein bij het zien en geven, door Martin de Munnik, neuromarketing strateeg. Het symposium vindt plaats in Hilversum in het EO-gebouw.

De democratie moet leveren wat ze belooft 

Door Marc van Dijk | 05 februari 2020

In het Westen staat de democratie onder druk, in het mondiale Zuiden is ze als ideaal aan slijtage onderhevig. Experts uit drie continenten bieden bouwstenen, voor democratie voorbíj verkiezingen, een sociaal pact en een democratische nationale identiteit. ‘Doorbreek de dynamiek die nu dominant is: “de sterkste steeds sterker maken”.’ 

Lees artikel

In Mali is water een levensstroom

Door Marc Broere | 03 februari 2020

Hoe help je ngo’s en burgers in Mali beter voor hun rechten op te komen als het gaat om water en sanitatie? Het partnerschap Watershed gebruikt een heel palet aan activiteiten om de grondoorzaken op te lossen. ‘Je kunt migratie of geweld niet stoppen, als je het waterprobleem niet óók aanpakt.’

Lees artikel

En wat als Rutger Bregman los zou gaan op internationale samenwerking?

Door Dirk Jan Koch | 30 januari 2020

In deze column-serie licht Dirk-Jan Koch eens per twee maanden een onderwerp uit waar hij mee bezig is in het kader van zijn onderzoeksproject ‘ongeplande effecten van internationale samenwerking’. Deze keer: wat zijn de bijwerkingen van de verzakelijking van de sector?

Lees artikel
Scroll To Top