Door:
Vice Versa

22 juni 2012

Categorieën

Tags

Op maandag 17 september vindt er een symposium plaats voor programmamakers, regisseurs, communicatiemedewerkers en fondswervers. Dit symposium gaat over ‘verbeelden’ van armoede, onrecht en kwetsbare mensen. EO Metterdaad organiseert dit symposium in het kader van haar 40-jarig jubileum. De afgelopen decennia is ontwikkelingssamenwerking veranderd: van scholen en ziekenhuizen bouwen naar het trainen van mensen en organisaties. Maar hoe zit dat met de beeldvorming? Als we fondsen werven voor een project, gebruiken we andere beelden als wanneer we het publiek informeren over de voortgang van een project. Is dat erg? Waarom gaven en geven mensen eigenlijk aan goede doelen en wat is de rol van de televisie daarin? Kunnen we het publiek stimuleren te geven zonder tranen te trekken of is dat onmogelijk? Vragen waarover we op 17 september met elkaar in gesprekgaan. Jan Bloeming (beeldvorming), prof. Theo Schuyt (filantropie), prof. Henk Jochemsen (ontwikkelingssamenwerking) en Carla van Weelie (presentator Nederland Helpt) zetten vanuit hun eigen vakgebied prikkelend de ontwikkelingen over het ‘verbeelden’ van armoede neer. Ook is er alle ruimte voor debat met de zaal. Daarnaast vinden er diverse workshops plaats: 1.   Innovatieve manieren van ‘verbeelden’ vanontwikkelingssamenwerking door Dennis Brussaard van Content Division, 2.   Fondsenwerving en ethische grenzen, door Jan Bloeming en Marnix Niemeijer, directeur Tear. 3.   Neuromarketing bij charitas over de rol van ons brein bij het zien en geven, door Martin de Munnik, neuromarketing strateeg. Het symposium vindt plaats in Hilversum in het EO-gebouw.

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel