Door:
Dik van de Koolwijk

22 juni 2012

Categorieën

Tags

Verschillende politieke partijen presenteerden deze week hun verkiezingslijst. Vice Versa kijkt met belangstelling naar mensen uit de sector. Bram van Ojik en Désirée Bonis, momenteel beide werkzaam op het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ), staan op de verkiesbare plekken. Jeroen de Lange staat dat niet en trekt zich helemaal terug.  Bram van Ojik op twee bij Groen Links De eerste namen op de kandidatenlijst van GroenLinks zijn uitgelekt. Onder hen is een nieuwe naam: Bram van Ojik, huidig directeur van de Directie Sociale Ontwikkeling op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens verschillende media zou hij op de tweede plaats van de lijst komen, direct achter fractievoorzitter Jolande Sap. Van Ojik was al actief in de politiek en speelde een belangrijke rol bij de oprichting van GroenLinks in 1990. In 1993 kwam hij voor GroenLinks in de Kamer, tot de verkiezingen van 1994. Zijn zevende plek op de lijst was toen niet genoeg voor een nieuw Kamerlidmaatschap. Van Ojik werkte enkele jaren bij Milieudefensie om vervolgens bij het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de slag te gaan. Hij was voorlichter op het ministerie van Buitenlandse Zaken, was ambassadeur in algemene dienst en ambassadeur in Benin. Later werd hij ook directeur van de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB). PvdA Een andere ‘BZ-er’ Désirée Bonis, is op plek negen de hoogste nieuwe binnenkomer op de PvdA-lijst. Désirée Bonis was onder meer ambassadeur in Syrië en is nu directeur Afrika bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Jeroen de Lange, huidige woordvoerder Internationale Samenwerking van de PvdA, komt niet terug op de lijst. Hij is ontevreden met zijn plek en heeft zijn kandidatuur teruggetrokken. Op Twitter liet hij weten: ‘Het is voor mij – en naar ik weet vele anderen – onbegrijpelijk dat ik op onverkiesbare plaats ben gezet’.    

‘Beloon koplopers en reken af met freeriders’

Door Lennaert Rooijakkers | 02 juni 2020

Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking wil na de zomer een nieuw beleid rond Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen vormgeven. Wat is er de afgelopen jaren bereikt, hoe staat Nederland ervoor, en wat zijn de uitdagingen? Vandaag deel een van een tweeluik: met vrijblijvende convenanten hebben Nederlandse bedrijven nog een flinke slag te maken.

Lees artikel

Wacht nou eens op de hulpvraag!

Door Anika Altaf | 29 mei 2020

Bij deze COVID-19 crisis initiëren ontwikkelingsorganisaties allerlei acties in tientallen landen in Azië en Afrika. Maar sluiten die wel aan op waar mensen behoefte aan hebben en zijn deze wel kosteneffectief? Anika Altaf en Betteke de Gaay Fortman pleiten ervoor om niet in oude reflexen terug te vallen, maar nauwgezet uit te zoeken wat de hulpvraag is en goed te luisteren naar de mensen om wie het gaat.

Lees artikel

Corona steun via particuliere initiatieven

Door Marc Broere | 28 mei 2020

Niet alleen grote organisaties zijn actief met het geven van noodhulp tijdens de coronacrisis. Wilde Ganzen is een speciaal corona fonds gestart voor Nederlandse particuliere initiatieven en hun lokale partners. Zij zitten vaak in haarvaten van de samenleving en kunnen de meest gemarginaliseerde groepen bereiken.

Lees artikel