Door:
Dik van de Koolwijk

22 juni 2012

Categorieën

Tags

Verschillende politieke partijen presenteerden deze week hun verkiezingslijst. Vice Versa kijkt met belangstelling naar mensen uit de sector. Bram van Ojik en Désirée Bonis, momenteel beide werkzaam op het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ), staan op de verkiesbare plekken. Jeroen de Lange staat dat niet en trekt zich helemaal terug.  Bram van Ojik op twee bij Groen Links De eerste namen op de kandidatenlijst van GroenLinks zijn uitgelekt. Onder hen is een nieuwe naam: Bram van Ojik, huidig directeur van de Directie Sociale Ontwikkeling op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens verschillende media zou hij op de tweede plaats van de lijst komen, direct achter fractievoorzitter Jolande Sap. Van Ojik was al actief in de politiek en speelde een belangrijke rol bij de oprichting van GroenLinks in 1990. In 1993 kwam hij voor GroenLinks in de Kamer, tot de verkiezingen van 1994. Zijn zevende plek op de lijst was toen niet genoeg voor een nieuw Kamerlidmaatschap. Van Ojik werkte enkele jaren bij Milieudefensie om vervolgens bij het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de slag te gaan. Hij was voorlichter op het ministerie van Buitenlandse Zaken, was ambassadeur in algemene dienst en ambassadeur in Benin. Later werd hij ook directeur van de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking en Beleidsevaluatie (IOB). PvdA Een andere ‘BZ-er’ Désirée Bonis, is op plek negen de hoogste nieuwe binnenkomer op de PvdA-lijst. Désirée Bonis was onder meer ambassadeur in Syrië en is nu directeur Afrika bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Jeroen de Lange, huidige woordvoerder Internationale Samenwerking van de PvdA, komt niet terug op de lijst. Hij is ontevreden met zijn plek en heeft zijn kandidatuur teruggetrokken. Op Twitter liet hij weten: ‘Het is voor mij – en naar ik weet vele anderen – onbegrijpelijk dat ik op onverkiesbare plaats ben gezet’.    

Wereldcafé: in gesprek met Kathleen Ferrier en Bram van Ojik  

Door Marc Broere | 12 januari 2021

Op donderdagmiddag 28 januari vindt een speciale nieuwsjaarseditie van het Wereldcafé plaats. Presentator Qader Shafiq gaat met Kathleen Ferrier en Bram van Ojik  in gesprek over Nederland en de wereld, en over hun wensen voor 2021.

Lees artikel

Ik, de vreemdeling

Door Ellen Mangnus | 08 januari 2021

‘Wat weet ik nu werkelijk van de toestand ter plekke?’ Die gedachte is Ellen Mangnus niet vreemd en zo bekijkt ze de kloof tussen de westerse en de lokale onderzoeker èn met de mens die het onderwerp is. ‘Het samenwerken van Noord en Zuid staat nog niet garant voor een passende agenda’, merkt ze. Misschien ligt het aan de richting van initiatief: wat als we het andersom doen, van Zuid naar Noord?

Lees artikel

Een goed verhaal is niet genoeg

Door Lennaert Rooijakkers | 03 januari 2021

Neem in de supermarkt een kijkje in de schappen met groente en fruit en je ziet niet veel duurzame opties. Zijn eerlijke producten binnenkort de norm of is die toekomst nog steeds ver weg? Een gesprek met Rina Molenaar van Woord en Daad en met Wietse Vroom van Fair Fruit, over het veranderen van de keten voor voedingsmiddelen en hoe bedrijven en ngo’s elkaar kunnen helpen.

Lees artikel