Door:
Vice Versa

22 juni 2012

Categorieën

Tags

Waarom deze leergang? De Academie voor Kleurrijk Leiderschap is een unieke leergang voor professionals met leiderschapstalent. Pluriformiteit in culturele en religieuze achtergrond, gender en seksuele geaardheid typeert onze samenleving. Dit vraagt om moderne leiders die in staat zijn stevige pilaren te creëren om duurzame bruggen te bouwen tussen verschillende groepen in de maatschappij. De academie stelt deelnemers in staat hun politiek-bestuurlijke participatie te verhogen. De rode draad wordt dan ook gevormd door de vraag: ‘ Hoe zet ik mijn betrokkenheid om in invloed?’ Wat kunt u verwachten? Door middel van acht inspirerende modules, interactieve opdrachten en begeleiding op maat krijgt u in een interculturele setting instrumenten om vanuit adviserende en bestuurlijke functies invloed uit te oefenen in de publieke en internationale arena. Individueel opgestelde leerdoelen vormen de basis van het persoonlijk leerproces. De volgende onderwerpen komen aan bod: Positionering en profilering; Identiteit en loyaliteit; Management van diversiteit; Persoonlijke effectiviteit bij conflicthantering; Politiek en bestuur; Strategisch beleid; Bestuursrecht; Beïnvloedingsvaardigheden. Deskundige en betrokken docenten verzorgen deze modules. Wie zoeken we? Bent u met een professionele carrière bezig en/of ambieert u een (hogere) leiderschapspositie? Heeft u behoefte aan instrumenten om deze ambities te verwezenlijken? Meld u dan aan! Voor deelname zijn een duidelijke ambitie, sterke motivatie, het beheersen van de Nederlandse taal en een HBO werk- en denkniveau vereist. Praktische informatie De academie gaat van start op 10 september 2012 en wordt afgerond in februari 2013. Het contactonderwijs vindt plaats op maandagen en bestaat uit twee aansluitende dagdelen: een middag- en een avonddeel. Als u e-mail stuurt naar a.smeets@cosgelderland.nl ontvangt u een inschrijfformulier. Aanmelden kan tot en met 28 juni. Er is een beperkt aantal plaatsen. Na aanmelding ontvangt u een uitnodiging voor het intakegesprek dat plaatsvindt in de laatste twee weken van juni. Na afloop van de intake wordt uw inschrijving pas definitief. Kosten voor deelname bedragen €1900. Bij selectie van deelnemers streven we naar een divers samengestelde groep. Contact Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met dhr. Qader Shafiq (q.shafiq@cosgelderland.nl of 024-3233018). Kent u in uw (werk)omgeving talenten die in aanmerking komen voor de academie? Meld hen dan aan!    

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel