Door:
Vice Versa

21 juni 2012

Categorieën

Tags

Het Verdiepingstraject Mondiaal Burgerschap van NCDO neemt deelnemers mee op reis door de wereld van mondiaal burgerschap. Afgelopen jaar is een groep van 20 deelnemers aan de slag gegaan om oplossingen te zoeken voor de vraagstukken van deze tijd: Welke rol kunnen burgers spelen in het aanpakken van mondiale vraagstukken? Hoe haal je ‘het mondiale’ dichterbij en maak je vraagstukken minder complex? En hoe stimuleer je als organisatie gedrag dat recht doet aan de veranderende wereld, zowel bij burgers als bij andere maatschappelijke actoren? De inzichten van onze deelnemers en gastsprekers delen we graag met een brederpubliek. Bekijk hier de digitale publicatie! De reis gaat verder: op 6 september tijdens een inspirerende bijeenkomst! Laat je inspireren tijdens het Mondiaal Burgerschap Lab! Vervolg de tocht door de wereld van mondiaal burgerschap! Wissel van gedachten met deelnemers van het Verdiepingstraject 2011-2012. Ga met hen en elkaar dieper in op de thema’s en inzichten uit dat traject. En hoor spreker Nils Roemen (mede-initiatiefnemer van Durftevragen) vertellen over ‘De kracht van sociale overwaarde’. Het kan allemaal op 6 september, tijdens de publieke afsluiting van het Verdiepingstraject Mondiaal Burgerschap 2011-2012. Het wordt een feestelijke middag met veel ruimte voor interactie, ontmoeting, inspiratie en eigen inbreng. Kijk op de website voor het programma van 6 september, en om je direct aan te melden! Een nieuwe reis in 2012: Ga je mee? Er gaat weer een nieuw Verdiepingstraject van start in oktober 2012. Wil je meer informatie over het programma of wil je mee op reis? Kijk dan hier! Heb je vragen over het Verdiepingstraject? Stuur een e-mail aan Marieke Hart of Josje van de Grift. Wij verzorgen het verdiepingstraject en kunnen de meest actuele informatie geven.  

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel