Door:
Vice Versa

19 juni 2012

Categorieën

Tags

Ook dit jaar reikt de Evert Vermeer Stichting (EVS) weer de Fair Politician of the Year Awards uit. Politici kunnen deze winnen door zich in te zetten voor eerlijk beleid dat de belangen van ontwikkelingslanden niet ondermijnt, maar juist ten goede komt. Het belooft een spannende strijd te worden waarvan de ontknoping nadert. Wie zich de ‘Fair Politician 2011-2012’ van de Tweede Kamer mag noemen en wie per fractie de meest faire politicus is geworden, wordt donderdag 28 juni tussen 17.00 uur en 18.00 uur in Nieuwspoort in de Frits van de Poel zaal bekendgemaakt. We nodigen je graag uit bij deze uitreiking aanwezig te zijn. Aansluitend is er een borrel, ook in Nieuwspoort. Het Fair Politics programma van de EVS streeft ernaar dat politieke beslissingen in Den Haag en Brussel niet in strijd zijn met de belangen van ontwikkelingslanden. Eén van de manieren waarop de EVS dit wil bereiken is het monitoren van de inzet van Tweede Kamerleden op verschillende Fair Politics beleidsdossiers zoals belastingen, grondstoffen en handel (zie www.fairpolitics.nl). Wij hopen van harte dat je er op 28 juni bij kunt zijn! Graag aanmelden via koudman@evertvermeer.nl/ 020-5512293.

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel