Door:
Vice Versa

19 juni 2012

Categorieën

Tags

De Stichting Multatuli Lezing Nederland en medefinancier vfonds zijn verheugd over het feit dat de voormalige premier van België Guy Verhofstadt bereid is gevonden op te treden als gastspreker van de 16e Multatulilezing. De stichting organiseert deze lezing op vrijdagmiddag 30 november 2012 in de Grote of Onze Lieve Vrouwekerk in Breda. De Multatulilezingen vinden sinds 1996 jaarlijks plaats, alternerend in Breda en Leuven. Eerdere edities mochten rekenen op grote publieke belangstelling. Doel van de lezingen is een bijdrage te leveren aan het debat over de waarde van democratie, mensenrechten en vrede voor de internationale en lokale samenleving. Daarbij besteden de lezingen aandacht aan de daaruit voortvloeiende noodzakelijke veranderingen in beleid. In het bijzonder wil de Stichting met de editie van 2012 inzoomen op de verschuivende visies op democratie in Europa, met name op de positie van minderheden. De lezing is gratis toegankelijk, aanmelden (verplicht!) is mogelijk via i.vantongeren@cosbrabant.nl en vanaf september via www.multatuli-lezing.nl.

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel