Door:
Vice Versa

19 juni 2012

Categorieën

Tags

Tijdens deze speciale editie van het Kaukasus Café staat Nagorno-Karabach centraal. Het verhaal van deze niet-erkende republiek wordt verteld aan de hand van twee voetbalclubs uit de regio: het Armeense FK Karabakh Stepanakert en het Azerische FK Qarabag Agdam. De interessante en interactieve avond zal worden gepresenteerd door Chris Keulemans, directeur van de Tolhuistuin.

Fotograaf Dirk-Jan Visser en schrijver Arthur Huizinga introduceren hun projecten OFFSIDE – Football in Exile en Nooit een thuiswedstrijd en gaan in gesprek met Leon Willems (Free Press Unlimited) en Frank Westerman (schijver Ararat). Bas Vroege (Paradox) en Jeroen Kummer (Kummer & Herrman) bespreken het belang en de vorm van het eigentijdse beeldverhaal in tijden waarin de budgetten voor buitenlandjournalistiek onder zware druk staan. Avondprogramma 19.30  Opening 19.40  Guido de Graaf Bierbrauwer (IKV Pax Christi): introductie Nagorno-Karabach 20.00  Tweegesprek met Leon Willems (Free Press Unlimited) en Dirk-Jan Visser     (fotograaf OFFSIDE) over het belang en de bedreiging van onafhankelijke media en de ervaringen als journalist in landen waar ‘vrije media’ niet gewaardeerd worden 20.15  Tweegesprek met Bas Vroege (Paradox en YdocPublishing) en Jeroen Kummer (Kummer & Herrman en YdocPublishing): over de ontwikkeling van het project OFFSIDE: het concept en ontwerp en de relevantie van het buitenlandse beeldverhaal 20.30  Pauze 20.45  Presentatie Nooit een thuiswedstrijd, het non-fictie debuut van schrijver Arthur Huizinga 21.00  Tweegesprek met Arthur Huizinga (schrijver OFFSIDE en Nooit een thuiswedstrijd) en Frank Westerman (expert non-fictie, schrijver Ararat) over hun fascinatie voor de spookstad Agdam en de berg Ararat en de vertaling hiervan naar non-fictie 21.30  Interactie met de zaal 21.40  Slotwoord Guido de Graaf Bierbrauwer (IKV Pax Christi) 21.45 Einde van de avond. Locatie Pakhuis de Zwijger, Amsterdam Datum Dinsdag 26 juni 2012 Aanvang 19.30 uur Toegang Gratis Aanmelden via: http://www.dezwijger.nl/voetbalenoorlog

‘Opgeven is erger dan verliezen’

Door Marc Broere | 29 juni 2020

Carolyne Ndalilah, directeur van de spraakmakende Keniaanse jongerenorganisatie TYSA, helpt jongeren zichzelf én de uitdagingen van hun gemeenschap te leren kennen. ‘Wat onze samenleving nodig heeft, zijn jongeren die voorbij de dag van morgen denken; die het als een uitdaging zien het onmogelijke uit te proberen.’

Lees artikel

In coronatijd schiet de noodhulpsector terug in oude reflexen

Door Sarah Haaij | 18 juni 2020

Noodhulp moet effectiever en meer lokaal worden georganiseerd, sprak de internationale gemeenschap in 2016 af. Voortaan zou een kwart van het hulpgeld zo direct mogelijk naar lokale partners gaan. De kloof met de praktijk is ‘schokkend’: o,1 procent van het corona-noodhulpgeld gaat rechtstreeks naar lokale ngo’s, voor wie inspraak en toegang tot fondsen tijdens de pandemie nog moeilijker lijkt te worden.

Lees artikel

Vluchtelingen en migranten in de klem van corona en falend beleid

Door Frank van Lierde | 16 juni 2020

Wereldwijd raakt de coronacrisis migranten, ontheemden en vluchtelingen misschien nog wel het hardste. Ook in Nederland. Asielprocedures staan stil, opvangcentra zitten vol, en wie al wat verdiende verdient bijna niets meer. Migratie-expert Bob van Dillen geeft uitleg en komt met oplossingen en aanbevelingen.

Lees artikel