Door:
Vice Versa

18 juni 2012

Categorieën

Tags

PROMISES FOR PRESCHOOLERS: EARLY CHILDHOOD DEVELOPMENT AND HUMAN CAPITAL ACCUMULATION London, June 25-26, 2012 What: A two-day conference on early childhood development. Opening address by Andrew Mitchell, UK Secretary of State for International Development (TBC) Where:  University College London, Christopher Ingold Auditorium, 20 Gordon Street, WC1 6BT, London, UK What happens – or doesn’t happen – to children in the earliest years of their lives has an immediate effect on their well-being and their future. Early childhood development is now emerging as a priority issue in the policy agenda of developing countries, but do we know what investments need to be made to ensure that children are better equipped for primary school? Leading experts, policymakers and eminent researchers will gather in London to discuss pioneering research in early childhood development and call for more investment in evidence-based pre-school programmes as part of the efforts in achieving the Millennium development goal for universal primary education. A recent study funded by the International Initiative for Impact Evaluation (3ie) and the World Bank showed that children in rural Mozambique who attended preschool programmes run by the non-governmental organisation Save the Children were 24 percent more likely to enroll in primary school and were significantly better equipped to learn than children not covered by the programme. As a result, early childhood education was included in the country’s 2012-16 national education plan. The government of Mozambique has also created a national early childhood development commission. “The study, rare in Africa, has thrown light on the possibility that we in developing countries can explore to give our children a much better future,” said H.E. Zeferino Martins, Minister of Education, Mozambique. This is just one example of how evidence from impact evaluations can help improve lives. The Mozambique study will be presented with other cutting edge research and discussed by policymakers during the two-day conference. The event is organized by the International Initiative for Impact Evaluation (3ie) in partnership with University College London, Centre for the Evaluation of Development Policies at the Institute of Fiscal Studies and the Institute for New Economic Thinking. For further information on the conference, please visit http://www.ucl.ac.uk/economics/ecd http://www.3ieimpact.org/en/inform-policy/education/early-childhood-development/?preview

Het Raadsel van de ander

Door Vice Versa | 08 oktober 2019

In de nieuwe Vice Versa die komend weekend verschijnt staat ‘de ander’ centraal en zoeken we naar een nieuw, progressief narratief. Angst voor de ander kun je alleen bestrijden met menselijke verhalen, schrijven Ayaan Abukar en Marc Broere.

Lees artikel

Bouwstenen voor een nieuw Latijns-Amerika beleid

Door Vice Versa | 01 oktober 2019

Hoewel Latijns-Amerika al een tijd verdwenen is uit de spotlichten van de Nederlandse politiek, hebben we meer met elkaar te maken dan we denken. Is het niet tijd voor een nieuw en actief Latijns-Amerika beleid? Op maandagmiddag 14 oktober gaan we hierover in Den Haag tijdens de bijeenkomst ‘Het Koninkrijk en zijn buren’ in gesprek met experts en politici.

Lees artikel

Amsterdam ontmoet Mogadishu

Door Lizan Nijkrake | 28 september 2019

Daily Paper, het Amsterdamse straatmodemerk, maakte een collectie T-shirts met tekeningen van voormalige kindsoldaten in Somalië. Wat begon als een klein project voor het Elman Peace Center, leidde dankzij sociale media tot iets groters: fotografen en filmmakers, muzikanten en klanten bieden hun hulp aan. ‘Jonge mensen zijn vaak zó idealistisch, ze willen betrokken blijven.’ Een profiel.

Lees artikel