Door:
Vice Versa

12 juni 2012

Categorieën

Tags

Wat maakt iemand tot een betrokken wereldburger? De Friese zangeres Nynke Laverman, bekend geworden van de Friese fado en tevens ambassadrice van het Wereld Natuur Fonds, komt op donderdagavond 14 juni naar Debatcentrum De Bres in Leeuwarden en vertelt over haar inspiratiebronnen. Met aansluitend een debat over mondiaal burgerschap onder leiding van Frénk van der Linden.  @font-face { font-family: “Cambria Math”; }@font-face { font-family: “Calibri”; }p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 12pt; font-family: “Times New Roman”; }a:link, span.MsoHyperlink { color: blue; text-decoration: underline; }a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed { color: purple; text-decoration: underline; }p.MsoNoSpacing, li.MsoNoSpacing, div.MsoNoSpacing { margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 11pt; font-family: Calibri; }.MsoChpDefault { font-size: 10pt; }div.WordSection1 { page: WordSection1; } Volgens de laatste opiniepeilingen zijn er nog maar weinigen die ontwikkelingssamenwerking steunen. Tegelijkertijd zetten veel mensen zich in voor een goed doel. Maar ook met eerlijk consumptiegedrag kun je als burger verantwoordelijkheid nemen voor de wereld om je heen. Wat maakt iemand tot een goede wereldburger? Op wat voor manier kunnen mensen in Nederland zich inzetten voor betere wereld en hoe houd je steun voor internationale samenwerking?  Is mondiaal burgerschap de sleutel van de toekomst van internationale samenwerking?   Deze vragen staan centraal tijdens het debat over mondiaal burgerschap 14 juni in Friesland. De hoofdgast is Friese fadozangeres Nynke Laverman. Uit haar muziek spreekt een grote betrokkenheid bij andere culturen. Zo vertrok Nynke ter voorbereiding van haar album NOMADE naar Mongolië en leefde een maand bij een nomadenfamilie op de steppe. Naast zingen is ze is ambassadrice van het Wereldnatuurfonds. Ook is ze verbonden aan verschillende stichtingen, zoals Stichting All for children dat hulp biedt aan straatkinderen in Mongolië.   Verder is Femke Molenaar te gast, projectleider bij Tumba, centrum voor wereldburgerschap en gelijke behandeling. Ze werkt voor het project Consumptie Verplicht, dat tot doel heeft om jongeren te stimuleren om bij te dragen aan een betere toekomst.   Gosse de Boer en Stefan Verwer gaan met elkaar in debat over mondiaal burgerschap. Gosse de Boer uit Dokkum heeft een eigen bureau, Buro Wereldburger, en werkte daarvoor jarenlang bij COS Groningen en voor ontwikkelingsorganisatie SNV in Tanzania. Stefan Verwer is directeur van lokaalmondiaal. Lokaalmondiaal creëert bewustwording over internationale samenwerking en doet dat door documentaires,  en tijdschriften uit te brengen, uitwisselingen met jongeren en debatten te organiseren en door het voeren van campagnes. Het debat staat onder leiding van Nederlands bekendste interviewer Frénk van der Linden. Locatie: Debatcentrum De Bres, Schoolstraat 4 in Leeuwarden Tijd: 19.30 uur inloop 20.00 uur aanvang debat 21.30 uur einde en borrel Toegang:   Gratis Reserveren is mogelijk via info[a]ericatervelde.nl Deze avond maakt deel uit van een debatreeks over de Friese betrokkenheid bij ontwikkelingssamenwerking en is een initiatief van Debatcentrum De Bres, Vice Versa vakblad voor ontwikkelingssamenwerking en Erica Tervelde en wordt mede mogelijk gemaakt door het NCDO.  

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel