Door:
Vice Versa

12 juni 2012

Categorieën

Tags

Wat maakt iemand tot een betrokken wereldburger? De Friese zangeres Nynke Laverman, bekend geworden van de Friese fado en tevens ambassadrice van het Wereld Natuur Fonds, komt op donderdagavond 14 juni naar Debatcentrum De Bres in Leeuwarden en vertelt over haar inspiratiebronnen. Met aansluitend een debat over mondiaal burgerschap onder leiding van Frénk van der Linden.  @font-face { font-family: “Cambria Math”; }@font-face { font-family: “Calibri”; }p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 12pt; font-family: “Times New Roman”; }a:link, span.MsoHyperlink { color: blue; text-decoration: underline; }a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed { color: purple; text-decoration: underline; }p.MsoNoSpacing, li.MsoNoSpacing, div.MsoNoSpacing { margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 11pt; font-family: Calibri; }.MsoChpDefault { font-size: 10pt; }div.WordSection1 { page: WordSection1; } Volgens de laatste opiniepeilingen zijn er nog maar weinigen die ontwikkelingssamenwerking steunen. Tegelijkertijd zetten veel mensen zich in voor een goed doel. Maar ook met eerlijk consumptiegedrag kun je als burger verantwoordelijkheid nemen voor de wereld om je heen. Wat maakt iemand tot een goede wereldburger? Op wat voor manier kunnen mensen in Nederland zich inzetten voor betere wereld en hoe houd je steun voor internationale samenwerking?  Is mondiaal burgerschap de sleutel van de toekomst van internationale samenwerking?   Deze vragen staan centraal tijdens het debat over mondiaal burgerschap 14 juni in Friesland. De hoofdgast is Friese fadozangeres Nynke Laverman. Uit haar muziek spreekt een grote betrokkenheid bij andere culturen. Zo vertrok Nynke ter voorbereiding van haar album NOMADE naar Mongolië en leefde een maand bij een nomadenfamilie op de steppe. Naast zingen is ze is ambassadrice van het Wereldnatuurfonds. Ook is ze verbonden aan verschillende stichtingen, zoals Stichting All for children dat hulp biedt aan straatkinderen in Mongolië.   Verder is Femke Molenaar te gast, projectleider bij Tumba, centrum voor wereldburgerschap en gelijke behandeling. Ze werkt voor het project Consumptie Verplicht, dat tot doel heeft om jongeren te stimuleren om bij te dragen aan een betere toekomst.   Gosse de Boer en Stefan Verwer gaan met elkaar in debat over mondiaal burgerschap. Gosse de Boer uit Dokkum heeft een eigen bureau, Buro Wereldburger, en werkte daarvoor jarenlang bij COS Groningen en voor ontwikkelingsorganisatie SNV in Tanzania. Stefan Verwer is directeur van lokaalmondiaal. Lokaalmondiaal creëert bewustwording over internationale samenwerking en doet dat door documentaires,  en tijdschriften uit te brengen, uitwisselingen met jongeren en debatten te organiseren en door het voeren van campagnes. Het debat staat onder leiding van Nederlands bekendste interviewer Frénk van der Linden. Locatie: Debatcentrum De Bres, Schoolstraat 4 in Leeuwarden Tijd: 19.30 uur inloop 20.00 uur aanvang debat 21.30 uur einde en borrel Toegang:   Gratis Reserveren is mogelijk via info[a]ericatervelde.nl Deze avond maakt deel uit van een debatreeks over de Friese betrokkenheid bij ontwikkelingssamenwerking en is een initiatief van Debatcentrum De Bres, Vice Versa vakblad voor ontwikkelingssamenwerking en Erica Tervelde en wordt mede mogelijk gemaakt door het NCDO.  

Het Raadsel van de ander

Door Vice Versa | 08 oktober 2019

In de nieuwe Vice Versa die komend weekend verschijnt staat ‘de ander’ centraal en zoeken we naar een nieuw, progressief narratief. Angst voor de ander kun je alleen bestrijden met menselijke verhalen, schrijven Ayaan Abukar en Marc Broere.

Lees artikel

Bouwstenen voor een nieuw Latijns-Amerika beleid

Door Vice Versa | 01 oktober 2019

Hoewel Latijns-Amerika al een tijd verdwenen is uit de spotlichten van de Nederlandse politiek, hebben we meer met elkaar te maken dan we denken. Is het niet tijd voor een nieuw en actief Latijns-Amerika beleid? Op maandagmiddag 14 oktober gaan we hierover in Den Haag tijdens de bijeenkomst ‘Het Koninkrijk en zijn buren’ in gesprek met experts en politici.

Lees artikel

Amsterdam ontmoet Mogadishu

Door Lizan Nijkrake | 28 september 2019

Daily Paper, het Amsterdamse straatmodemerk, maakte een collectie T-shirts met tekeningen van voormalige kindsoldaten in Somalië. Wat begon als een klein project voor het Elman Peace Center, leidde dankzij sociale media tot iets groters: fotografen en filmmakers, muzikanten en klanten bieden hun hulp aan. ‘Jonge mensen zijn vaak zó idealistisch, ze willen betrokken blijven.’ Een profiel.

Lees artikel