Door:
Vice Versa

12 juni 2012

Categorieën

Tags

Wat maakt iemand tot een betrokken wereldburger? De Friese zangeres Nynke Laverman, bekend geworden van de Friese fado en tevens ambassadrice van het Wereld Natuur Fonds, komt op donderdagavond 14 juni naar Debatcentrum De Bres in Leeuwarden en vertelt over haar inspiratiebronnen. Met aansluitend een debat over mondiaal burgerschap onder leiding van Frénk van der Linden.  @font-face { font-family: “Cambria Math”; }@font-face { font-family: “Calibri”; }p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 12pt; font-family: “Times New Roman”; }a:link, span.MsoHyperlink { color: blue; text-decoration: underline; }a:visited, span.MsoHyperlinkFollowed { color: purple; text-decoration: underline; }p.MsoNoSpacing, li.MsoNoSpacing, div.MsoNoSpacing { margin: 0cm 0cm 0.0001pt; font-size: 11pt; font-family: Calibri; }.MsoChpDefault { font-size: 10pt; }div.WordSection1 { page: WordSection1; } Volgens de laatste opiniepeilingen zijn er nog maar weinigen die ontwikkelingssamenwerking steunen. Tegelijkertijd zetten veel mensen zich in voor een goed doel. Maar ook met eerlijk consumptiegedrag kun je als burger verantwoordelijkheid nemen voor de wereld om je heen. Wat maakt iemand tot een goede wereldburger? Op wat voor manier kunnen mensen in Nederland zich inzetten voor betere wereld en hoe houd je steun voor internationale samenwerking?  Is mondiaal burgerschap de sleutel van de toekomst van internationale samenwerking?   Deze vragen staan centraal tijdens het debat over mondiaal burgerschap 14 juni in Friesland. De hoofdgast is Friese fadozangeres Nynke Laverman. Uit haar muziek spreekt een grote betrokkenheid bij andere culturen. Zo vertrok Nynke ter voorbereiding van haar album NOMADE naar Mongolië en leefde een maand bij een nomadenfamilie op de steppe. Naast zingen is ze is ambassadrice van het Wereldnatuurfonds. Ook is ze verbonden aan verschillende stichtingen, zoals Stichting All for children dat hulp biedt aan straatkinderen in Mongolië.   Verder is Femke Molenaar te gast, projectleider bij Tumba, centrum voor wereldburgerschap en gelijke behandeling. Ze werkt voor het project Consumptie Verplicht, dat tot doel heeft om jongeren te stimuleren om bij te dragen aan een betere toekomst.   Gosse de Boer en Stefan Verwer gaan met elkaar in debat over mondiaal burgerschap. Gosse de Boer uit Dokkum heeft een eigen bureau, Buro Wereldburger, en werkte daarvoor jarenlang bij COS Groningen en voor ontwikkelingsorganisatie SNV in Tanzania. Stefan Verwer is directeur van lokaalmondiaal. Lokaalmondiaal creëert bewustwording over internationale samenwerking en doet dat door documentaires,  en tijdschriften uit te brengen, uitwisselingen met jongeren en debatten te organiseren en door het voeren van campagnes. Het debat staat onder leiding van Nederlands bekendste interviewer Frénk van der Linden. Locatie: Debatcentrum De Bres, Schoolstraat 4 in Leeuwarden Tijd: 19.30 uur inloop 20.00 uur aanvang debat 21.30 uur einde en borrel Toegang:   Gratis Reserveren is mogelijk via info[a]ericatervelde.nl Deze avond maakt deel uit van een debatreeks over de Friese betrokkenheid bij ontwikkelingssamenwerking en is een initiatief van Debatcentrum De Bres, Vice Versa vakblad voor ontwikkelingssamenwerking en Erica Tervelde en wordt mede mogelijk gemaakt door het NCDO.  

‘Niets dan verwoesting van ons land’

Door Siri Lijfering | 10 december 2019

De olie-industrie levert de Nigeriaanse staat miljarden op, maar de bevolking van de Nigerdelta ziet haast niets ervan terug en lijdt zeer onder de vervuiling. De lokale koning daagt Shell voor de rechter en twee strategische partnerschappen gaan de problemen te lijf. Vandaag: deel één.

Lees artikel

‘Wie ik tegenkom, wil ik in beweging brengen’

Door Lizan Nijkrake | 09 december 2019

Houda Loukili was Nederlands jeugdkampioen kickboksen en baande zich, als meisje met Marokkaanse achtergrond, een weg door een traditioneel mannelijke wereld. Nu geeft ze sporttraining aan kinderen en vrouwen buiten de boksring. ‘Ik wil doen wat mijn coach voor míj heeft gedaan.’

Lees artikel

Vechten voor het recht op liefde

Door Siri Lijfering | 05 december 2019

De antihomowet die in Nigeria is ingevoerd, maakt de lhbt-gemeenschap nòg kwetsbaarder. Zo is opkomen voor lesbische vrouwen zowel broodnodig als gevaarlijk; een kat-en-muisspel met hoge inzet. Hoe gaat het strategisch partnerschap Count Me In! ermee om?

Lees artikel