Skip to content

 

Ontwikkelingssamenwerking mist wat andere sectoren wel hebben: een inspirator, een leider, een visionair. Dat concludeert Michel Groenenstijn, kijkend naar voorbeelden als Steve Jobs en Seth Godin. ‘Als de OS op dit moment iets nodig heeft, dan is het zo’n held.’

                           Wij zijn per direct op zoek naar:

                                            HELD M/V

Ervaring: niet vereist Achtergrond: een beetje, maar liever niet teveel Uitstraling: fris, energiek, betrouwbaar, met een tikkeltje zelfspot Skills: spreken, schrijven, boeien, raken.

Reageren: zo snel mogelijk, je kan direct beginnen!

Gesoebat Net als bijna elke lezer hier volg ik de OS-discussie: wie wat zegt, thema’s die actueel zijn, nieuwe initiatieven en plannen die sneuvelen. Vice Versa is een belangrijke bron, ondersteund door een lading twitter-accounts en RSS-feeds en zo nu en dan zelfs een stuk in de echte krant. Ik voel er van alles bij: van voorzichtige interesse en mild vermaak tot oprechte irritatie en frustratie. Maar wat me steeds meer opvalt, al helemaal in de turbulente tijd van nu, met bezuinigingen en een nieuw politiek klimaat, is dat ik geen enkele keer denk: Damn, wat een goed verhaal, dat gaat echt ergens over. Het blijft bij gesoebat in de media. Tot reageren op fora waar mensen negatief zijn. Tot ingewikkelde verhalen waarbij ja na twee minuten afhaakt. Tot elkaar affakkelen en beconcurreren. En volgens mij ben ik niet de enige die dat zo ervaart. Als nauw betrokkene bij de OS, of misschien zelfs wel als onderdeel ervan, ben ik bovenmatig geïnteresseerd in wat er gebeurt. Maar als ik al nauwelijks warm loop voor wat er wordt gezegd en geschreven, wie dan wel? En vooral, wie van de mensen van wie OS voor een belangrijk deel afhankelijk is – de Nederlandse burger – dan wel? Helden Hoe groot is het contrast als je kijkt naar andere sectoren. ICT had Steve Jobs. Het klimaat heeft Al Gore. Bedrijven hebben – among others – Simon Sinek. Stuk voor stuk mensen die een verhaal neerzetten. Een verhaal waar je mond van open valt en waarbij je denkt: ja, daar wil ik onderdeel van zijn! Je ziet het op veel meer plekken: succesvolle bewegingen of ideeën die hun helden hebben. Mensen die weten te prikkelen, te raken, te inspireren. Het zijn niet alleen de kleine initiatieven met een pionierende starter en een boeiende presentatie, maar ook veel grotere en complexe thema’s: neem het onderwijs waar Ken Robinson een geweldige toekomstvisie schetst. Of marketing en ondernemen, waar Seth Godin over schrijft op een manier die je hele denken verschuift. En dichterbij, de mensen die in Nederland een visie uitdragen: Herman Wijffels als held voor duurzaamheid, Cruijff voor voetbal en sport in het algemeen, Wijnberg voor de nieuwe oude media, om er maar wat te noemen. Het zijn onderwerpen die hun visionairs hebben, mensen die grote groepen inspireren, richting geven aan waar het heen moet. Alleen al naar hun verhaal luisteren maakt dat je mee wilt doen, dat je beseft wat er aan de hand is en wat er moet veranderen. Verbinden OS is ook een visie, een beweging. Een idee over hoe het anders moet in de wereld. En één die het meer dan ooit nodig heeft om te raken en te prikkelen. Maar toch is er – na mensen als Jelsma en Pronk – in onze OS niemand te vinden die dat doet: een verhaal neerzetten waar je je aan wilt verbinden, waar je door wordt gepakt. Als we op dit moment iets nodig hebben dan is het zo’n held. Een visionair die los van logo, stroming of smaak weet te raken – op podia, op internet en in de grote media. Die een beweging neerzet waar iedereen bij wil horen. Die een nieuwe wereld schetst waarin OS vanzelfsprekend is.  

Wat doet de corona-pandemie met de ontwikkelingssector?

Door Sarah Haaij | 31 maart 2020

Investeren in internettoegang, cursussen online aanbieden en digitaal collecteren – flexibiliteit en aanpassingsvermogen zitten in het DNA van de sector. Maar de angst voor een massale uitbraak in landen met een zwakke gezondheidszorg is groot. Vier ngo-directeuren vertellen over de impact van de crisis op hun werk.

Lees artikel

Corona in Afrika: ‘Als de lockdowns aanhouden, komen er hongersnoden’

Door Frank van Lierde | 30 maart 2020

Het Afrikaanse continent zet zich schrap voor corona. Veel landen kiezen meteen voor het zwaarste scenario: de lockdown. Wat moet er gebeuren om een ramp af te wenden? Wat kunnen ontwikkelingsorganisaties doen? Gesprek met Jos Dusseljee, de gezondheidsexpert van Cordaid. ‘Virussen die de wereld voor lange tijd kunnen bedreigen, moet je als wereldgemeenschap bestrijden, in elk land waar ze bestaan of uitbreken.’

Lees artikel

‘Er wordt hier met grote verbazing naar Nederland gekeken’

Door Marc Broere | 27 maart 2020

Voor Kees Blokland, directeur van Agriterra, heeft de coronacrisis grote impact. Hij is er op meerdere lagen bij betrokken: via zijn zoon die op de spoedeisende hulp van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem werkt, via zijn Spaanse echtgenote met wie hij momenteel in Valencia verblijft en via de gevolgen voor de projecten van Agriterra, dat samenwerkt met  boerencoöperaties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Een persoonlijk relaas vanuit Spanje waar in sommige media de aanpak in Nederland in één adem genoemd wordt met ‘corona-ontkenners’ als Donald Trump en de Braziliaanse en Mexicaanse  presidenten Bolsonaro en López Obrador. En waar het de marsen op Internationale Vrouwendag (8 maart) waren die voor een explosie en verspreiding van het virus zorgden.

Lees artikel
Scroll To Top