Door:
Vice Versa

8 juni 2012

Categorieën

Tags

Wie zéker wil weten dat geld voor ontwikkelingssamenwerking niet aan de strijkstok blijft hangen of verdwijnt in de zakken van corrupte machthebbers heeft altijd nog de mogelijkheid ‘het zelf te doen’, in de vakterminologie: Het Particuliere Initiatief (PI). Een groeiend aantal Nederlanders is, vaak na het maken van een verre reis, actief met het opzetten van projecten in ontwikkelingslanden. Maar, het begeleiden van dit soort initiatieven in een vreemd land blijkt soms lastiger dan gedacht. In LUX discussiëren we over de vraag waarom we eigenlijk zo graag zelf met de voeten in de modder staan. Lopen we daarbij tegen dezelfde problemen aan als grote ontwikkelingsorganisaties? Brengen de PI’s een ander verhaal over het voetlicht en is dat van invloed op de algemene visie op ontwikkelingshulp? Wat zijn hun ambities of zit de kracht juist in het kleinschalige, en kunnen hun grote broers daar een voorbeeld aan nemen? Met onder anderen: Lau Schulpen (onderzoeker, CIDIN) en Tinkebell (kunstenares). Locatie: LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen Entree: gratis Kaartverkoop: Via de site van LUX of aan de kassa.

‘Opgeven is erger dan verliezen’

Door Marc Broere | 29 juni 2020

Carolyne Ndalilah, directeur van de spraakmakende Keniaanse jongerenorganisatie TYSA, helpt jongeren zichzelf én de uitdagingen van hun gemeenschap te leren kennen. ‘Wat onze samenleving nodig heeft, zijn jongeren die voorbij de dag van morgen denken; die het als een uitdaging zien het onmogelijke uit te proberen.’

Lees artikel

In coronatijd schiet de noodhulpsector terug in oude reflexen

Door Sarah Haaij | 18 juni 2020

Noodhulp moet effectiever en meer lokaal worden georganiseerd, sprak de internationale gemeenschap in 2016 af. Voortaan zou een kwart van het hulpgeld zo direct mogelijk naar lokale partners gaan. De kloof met de praktijk is ‘schokkend’: o,1 procent van het corona-noodhulpgeld gaat rechtstreeks naar lokale ngo’s, voor wie inspraak en toegang tot fondsen tijdens de pandemie nog moeilijker lijkt te worden.

Lees artikel

Vluchtelingen en migranten in de klem van corona en falend beleid

Door Frank van Lierde | 16 juni 2020

Wereldwijd raakt de coronacrisis migranten, ontheemden en vluchtelingen misschien nog wel het hardste. Ook in Nederland. Asielprocedures staan stil, opvangcentra zitten vol, en wie al wat verdiende verdient bijna niets meer. Migratie-expert Bob van Dillen geeft uitleg en komt met oplossingen en aanbevelingen.

Lees artikel