Door:
Vice Versa

8 juni 2012

Categorieën

Tags

Wie zéker wil weten dat geld voor ontwikkelingssamenwerking niet aan de strijkstok blijft hangen of verdwijnt in de zakken van corrupte machthebbers heeft altijd nog de mogelijkheid ‘het zelf te doen’, in de vakterminologie: Het Particuliere Initiatief (PI). Een groeiend aantal Nederlanders is, vaak na het maken van een verre reis, actief met het opzetten van projecten in ontwikkelingslanden. Maar, het begeleiden van dit soort initiatieven in een vreemd land blijkt soms lastiger dan gedacht. In LUX discussiëren we over de vraag waarom we eigenlijk zo graag zelf met de voeten in de modder staan. Lopen we daarbij tegen dezelfde problemen aan als grote ontwikkelingsorganisaties? Brengen de PI’s een ander verhaal over het voetlicht en is dat van invloed op de algemene visie op ontwikkelingshulp? Wat zijn hun ambities of zit de kracht juist in het kleinschalige, en kunnen hun grote broers daar een voorbeeld aan nemen? Met onder anderen: Lau Schulpen (onderzoeker, CIDIN) en Tinkebell (kunstenares). Locatie: LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen Entree: gratis Kaartverkoop: Via de site van LUX of aan de kassa.

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel