Door:
Vice Versa

8 juni 2012

Categorieën

Tags

Wie zéker wil weten dat geld voor ontwikkelingssamenwerking niet aan de strijkstok blijft hangen of verdwijnt in de zakken van corrupte machthebbers heeft altijd nog de mogelijkheid ‘het zelf te doen’, in de vakterminologie: Het Particuliere Initiatief (PI). Een groeiend aantal Nederlanders is, vaak na het maken van een verre reis, actief met het opzetten van projecten in ontwikkelingslanden. Maar, het begeleiden van dit soort initiatieven in een vreemd land blijkt soms lastiger dan gedacht. In LUX discussiëren we over de vraag waarom we eigenlijk zo graag zelf met de voeten in de modder staan. Lopen we daarbij tegen dezelfde problemen aan als grote ontwikkelingsorganisaties? Brengen de PI’s een ander verhaal over het voetlicht en is dat van invloed op de algemene visie op ontwikkelingshulp? Wat zijn hun ambities of zit de kracht juist in het kleinschalige, en kunnen hun grote broers daar een voorbeeld aan nemen? Met onder anderen: Lau Schulpen (onderzoeker, CIDIN) en Tinkebell (kunstenares). Locatie: LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen Entree: gratis Kaartverkoop: Via de site van LUX of aan de kassa.

Curaçao op een tweesprong

Door Ayaan Abukar | 15 november 2019

De vlucht uit Venezuela gaat soms per bootje, naar het dichtbije Curaçao. Daar leidt het tot vertwijfeling: de weerslag is xenofobie èn solidariteit, een tekort aan kennis, vrees bij de Venezolanen – en stilte vanuit Den Haag. ‘Zonder politiek leiderschap gaan verhalen een eigen leven leiden.’ Ayaan Abukar vloog erheen en ging in gesprek.

Lees artikel

Hoe de ziel uit de ngo-sector verdwijnt

Door Marc Broere | 13 november 2019

Ze behoren tot de pioniers en innovators van de milieubeweging en ontwikkelingssamenwerking in Nederland en vormden decennialang een spraakmakend duo. Hoewel ze volop genieten van hun pensioen, luiden Ron van Huizen en Hans Guijt de noodklok over een ontwikkeling die hen zorgen baart: raden van toezicht die ontwikkelingsorganisaties willen laten besturen alsof het bedrijven zijn. ‘Stop met de idiote doelstelling dat je altijd moet groeien.’

Lees artikel

Deugen de meeste mensen nu wel of niet?

Door Hans Beerends | 31 oktober 2019

Historicus Rutger Bregman stelt in zijn nieuwe boek dat de meeste mensen deugen, verwijzend naar de prehistorie. Daar staat volgens Hans Beerends tegenover dat veel deugende mensen zich ook gemakkelijk laten misleiden.

Lees artikel