Door:
Vice Versa

6 juni 2012

Categorieën

Tags

The Global Peace Index 2012 will be launched around the world in June 2012. On Tuesday 19 June from 10:30-12:00 it will be presented in the Novotel in The Hague. But what is the Global Peace Index? What are the goals of this ranking of States by their peacefulness? And what could or should the Netherlands do with this tool? The event is co-organized by the Institute for Economics and Peace and the Global Partnership for the Prevention of Armed Conflict. “The ultimate aim of the Global Peace Index (GPI) is to go beyond a crude measure of wars and systematically explore the texture of peace.”, says Steve Killelea, chairman of the Institute for Economics and Peace and creative brain behind the Global Peace Index, “To provide world leaders with a greater understanding of the mechanisms that nurture and sustain peace.” So what could or should the value of the Global Peace Index be for the Netherlands? How can it be an influence on Dutch Foreign Policy? And can it be expected to alter the positioning of the Netherlands on peace and security? Steve Killelea will present the findings and results of the 2012 Global Peace Index highlighting the methodology as well as 6-year trends and correlation with other socio-economic factors. Subsequently, a discussion will be held looking at the relevance of the Global Peace Index for the Netherlands with amongst others Prof. Joris Voorhoeve, Joost Andriessen (tbc) and Prof. Tilman Brück. The event will be facilitated by Friso Wierum. If you are interested to attend the event or have any questions, please contact Marte Hellema at m.hellema@gppac.net or 070-3110972. Tuesday 19 June 2012 from 10:30-12:00 – doors will be open at 10:15 – at Novotel The Hague City Centre, Hofweg 5-7, The Hague – 070-364 88 46  

Sporten voor een betere buurt

Door Bram Posthumus | 27 januari 2020

Iedere avond verzamelen twee zussen uit Bamako de kinderen uit hun wijk op een sportveld. Intussen geven ze door de sport boodschappen over het leven mee: en de buurt verbroedert. ‘Nu komt iedereen me halen als ik om zeven uur niet op het veld ben.’

Lees artikel

‘Controle over je portemonnee is controle over je keuzes’

Door Eva Huson | 23 januari 2020

In Nepal bindt een dappere vrouwenbeweging de strijd aan met hulpafhankelijkheid en weigert ze principieel fondsen van grote, buitenlandse geldschieters. Een interview in de shift the power-reeks over hoe je als kleine hulporganisatie prima het heft in eigen hand kunt nemen.

Lees artikel

Het Malinese huis van democratie is aan verbouwing toe

Door Ayaan Abukar | 22 januari 2020

Vóór de crisis in 2012 was Mali op het oog een modeldemocratie, maar door migratie en geweld in het noorden is het land nu van geopolitieke betekenis. En het ligt in een van de drie focusregio’s van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid. Een tweeluik over het Malinese partnerschap: om te beginnen de politieke achtergrond, ter plekke geschetst.

Lees artikel