Door:
Vice Versa

6 juni 2012

Categorieën

Tags

The Global Peace Index 2012 will be launched around the world in June 2012. On Tuesday 19 June from 10:30-12:00 it will be presented in the Novotel in The Hague. But what is the Global Peace Index? What are the goals of this ranking of States by their peacefulness? And what could or should the Netherlands do with this tool? The event is co-organized by the Institute for Economics and Peace and the Global Partnership for the Prevention of Armed Conflict. “The ultimate aim of the Global Peace Index (GPI) is to go beyond a crude measure of wars and systematically explore the texture of peace.”, says Steve Killelea, chairman of the Institute for Economics and Peace and creative brain behind the Global Peace Index, “To provide world leaders with a greater understanding of the mechanisms that nurture and sustain peace.” So what could or should the value of the Global Peace Index be for the Netherlands? How can it be an influence on Dutch Foreign Policy? And can it be expected to alter the positioning of the Netherlands on peace and security? Steve Killelea will present the findings and results of the 2012 Global Peace Index highlighting the methodology as well as 6-year trends and correlation with other socio-economic factors. Subsequently, a discussion will be held looking at the relevance of the Global Peace Index for the Netherlands with amongst others Prof. Joris Voorhoeve, Joost Andriessen (tbc) and Prof. Tilman Brück. The event will be facilitated by Friso Wierum. If you are interested to attend the event or have any questions, please contact Marte Hellema at m.hellema@gppac.net or 070-3110972. Tuesday 19 June 2012 from 10:30-12:00 – doors will be open at 10:15 – at Novotel The Hague City Centre, Hofweg 5-7, The Hague – 070-364 88 46  

Hoe de ziel uit de ngo-sector verdwijnt

Door Marc Broere | 13 november 2019

Ze behoren tot de pioniers en innovators van de milieubeweging en ontwikkelingssamenwerking in Nederland en vormden decennialang een spraakmakend duo. Hoewel ze volop genieten van hun pensioen, luiden Ron van Huizen en Hans Guijt de noodklok over een ontwikkeling die hen zorgen baart: raden van toezicht die ontwikkelingsorganisaties willen laten besturen alsof het bedrijven zijn. ‘Stop met de idiote doelstelling dat je altijd moet groeien.’

Lees artikel

Deugen de meeste mensen nu wel of niet?

Door Hans Beerends | 31 oktober 2019

Historicus Rutger Bregman stelt in zijn nieuwe boek dat de meeste mensen deugen, verwijzend naar de prehistorie. Daar staat volgens Hans Beerends tegenover dat veel deugende mensen zich ook gemakkelijk laten misleiden.

Lees artikel

Het Raadsel van de ander

Door Vice Versa | 08 oktober 2019

In de nieuwe Vice Versa die komend weekend verschijnt staat ‘de ander’ centraal en zoeken we naar een nieuw, progressief narratief. Angst voor de ander kun je alleen bestrijden met menselijke verhalen, schrijven Ayaan Abukar en Marc Broere.

Lees artikel