Door:
Vice Versa

6 juni 2012

Categorieën

Tags

Wat doen maatschappelijke organisaties, instellingen en overheden in ontwikkelingslanden zelf om de Education for All doelen in hun eigen land te helpen realiseren? Hoe kunnen wij hen daarbij vanuit Nederland het beste steunen? Niet alleen in de cruciale jaren tot 2015, wanneer de Millenniumdoelen moeten zijn behaald, maar ook daarna. Wat kan de specifieke bijdrage zijn van ontwikkelingsorganisaties, particulier initiatief, wetenschappelijke instituten, onderwijsvakbonden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven? En wat verwachten we van de overheid? Over die vragen gaan we ons buigen op de bijeenkomst van de Global Campaign for Education Nederland op maandag 18 juni. Daarmee geven we verdere invulling aan het 10-Punten Plan, dat in november 2011 op onze Onderwijsconferentie in gezamenlijkheid is vastgesteld. Wij nodigen u graag uit om mee te denken. Maandag 18 juni 13.30 – 17.00 De Witte Vosch – Hoofdzaal, Oude Gracht 46, 3511 AR Utrecht Programma 13.30 Inloop met koffie en thee 14.00 Onderwijshulp gezien vanuit het Zuiden. Wat is de vraag vanuit het Zuiden en wat kunnen we vanuit Nederland bijdragen? Paneldiscussie met presentaties van dr. Antoni Verger en dr. Auma Okwany. Dhr. A Verger: ‘Campaigning for Education for All: Wat kunnen we leren van de ervaringen van nationale EFA-coalities in ontwikkelingslanden?’ ‘Mevr. A. Okwany: ‘Beleid en praktijk van onderwijs voor iedereen in Oost-Afrika’ 15.00 Pauze met koffie en thee 15.15 Hoe maakt de Nederlandse onderwijshulp zichzelf overbodig? Groepsdiscussies over onderwijssteun na 2015. 16.15 Moet onderwijshulp terug op de politieke agenda? Plenaire discussie over de rol vraag welke rol de overheid heeft, zowel in de komende drie jaar als na 2015. 17.00 Einde. De bijeenkomst wordt geleid door journalist Jos van Beurden. De voertaal van de presentaties en plenaire discussies is Engels. Deelname aan de bijeenkomst staat open voor iedereen en is kosteloos. Wel is registratie noodzakelijk. Meld u uiterlijk woensdag 14 juni aan via gce@edukans.nl  

Sporten voor een betere buurt

Door Bram Posthumus | 27 januari 2020

Iedere avond verzamelen twee zussen uit Bamako de kinderen uit hun wijk op een sportveld. Intussen geven ze door de sport boodschappen over het leven mee: en de buurt verbroedert. ‘Nu komt iedereen me halen als ik om zeven uur niet op het veld ben.’

Lees artikel

‘Controle over je portemonnee is controle over je keuzes’

Door Eva Huson | 23 januari 2020

In Nepal bindt een dappere vrouwenbeweging de strijd aan met hulpafhankelijkheid en weigert ze principieel fondsen van grote, buitenlandse geldschieters. Een interview in de shift the power-reeks over hoe je als kleine hulporganisatie prima het heft in eigen hand kunt nemen.

Lees artikel

Het Malinese huis van democratie is aan verbouwing toe

Door Ayaan Abukar | 22 januari 2020

Vóór de crisis in 2012 was Mali op het oog een modeldemocratie, maar door migratie en geweld in het noorden is het land nu van geopolitieke betekenis. En het ligt in een van de drie focusregio’s van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid. Een tweeluik over het Malinese partnerschap: om te beginnen de politieke achtergrond, ter plekke geschetst.

Lees artikel