Door:
Vice Versa

6 juni 2012

Categorieën

Tags

Wat doen maatschappelijke organisaties, instellingen en overheden in ontwikkelingslanden zelf om de Education for All doelen in hun eigen land te helpen realiseren? Hoe kunnen wij hen daarbij vanuit Nederland het beste steunen? Niet alleen in de cruciale jaren tot 2015, wanneer de Millenniumdoelen moeten zijn behaald, maar ook daarna. Wat kan de specifieke bijdrage zijn van ontwikkelingsorganisaties, particulier initiatief, wetenschappelijke instituten, onderwijsvakbonden, onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven? En wat verwachten we van de overheid? Over die vragen gaan we ons buigen op de bijeenkomst van de Global Campaign for Education Nederland op maandag 18 juni. Daarmee geven we verdere invulling aan het 10-Punten Plan, dat in november 2011 op onze Onderwijsconferentie in gezamenlijkheid is vastgesteld. Wij nodigen u graag uit om mee te denken. Maandag 18 juni 13.30 – 17.00 De Witte Vosch – Hoofdzaal, Oude Gracht 46, 3511 AR Utrecht Programma 13.30 Inloop met koffie en thee 14.00 Onderwijshulp gezien vanuit het Zuiden. Wat is de vraag vanuit het Zuiden en wat kunnen we vanuit Nederland bijdragen? Paneldiscussie met presentaties van dr. Antoni Verger en dr. Auma Okwany. Dhr. A Verger: ‘Campaigning for Education for All: Wat kunnen we leren van de ervaringen van nationale EFA-coalities in ontwikkelingslanden?’ ‘Mevr. A. Okwany: ‘Beleid en praktijk van onderwijs voor iedereen in Oost-Afrika’ 15.00 Pauze met koffie en thee 15.15 Hoe maakt de Nederlandse onderwijshulp zichzelf overbodig? Groepsdiscussies over onderwijssteun na 2015. 16.15 Moet onderwijshulp terug op de politieke agenda? Plenaire discussie over de rol vraag welke rol de overheid heeft, zowel in de komende drie jaar als na 2015. 17.00 Einde. De bijeenkomst wordt geleid door journalist Jos van Beurden. De voertaal van de presentaties en plenaire discussies is Engels. Deelname aan de bijeenkomst staat open voor iedereen en is kosteloos. Wel is registratie noodzakelijk. Meld u uiterlijk woensdag 14 juni aan via gce@edukans.nl  

Hoe de ziel uit de ngo-sector verdwijnt

Door Marc Broere | 13 november 2019

Ze behoren tot de pioniers en innovators van de milieubeweging en ontwikkelingssamenwerking in Nederland en vormden decennialang een spraakmakend duo. Hoewel ze volop genieten van hun pensioen, luiden Ron van Huizen en Hans Guijt de noodklok over een ontwikkeling die hen zorgen baart: raden van toezicht die ontwikkelingsorganisaties willen laten besturen alsof het bedrijven zijn. ‘Stop met de idiote doelstelling dat je altijd moet groeien.’

Lees artikel

Deugen de meeste mensen nu wel of niet?

Door Hans Beerends | 31 oktober 2019

Historicus Rutger Bregman stelt in zijn nieuwe boek dat de meeste mensen deugen, verwijzend naar de prehistorie. Daar staat volgens Hans Beerends tegenover dat veel deugende mensen zich ook gemakkelijk laten misleiden.

Lees artikel

Het Raadsel van de ander

Door Vice Versa | 08 oktober 2019

In de nieuwe Vice Versa die komend weekend verschijnt staat ‘de ander’ centraal en zoeken we naar een nieuw, progressief narratief. Angst voor de ander kun je alleen bestrijden met menselijke verhalen, schrijven Ayaan Abukar en Marc Broere.

Lees artikel