Door:
Vice Versa

6 juni 2012

Categorieën

Tags

Voor de International Federation of Agricultural Journalists (IFAJ) organiseert Agriterra ook deze zomer een Master Class voor landbouw­journalisten uit landen die geen lid zijn van de IFAJ. Het gaat dan veelal om landen die geen persvrijheid kennen. De 2012 Master Class vindt plaats in augustus in Stockholm (Zweden) op de twee dagen voorafgaande aan het jaarcongres van de wereld­federatie voor landbouwjournalisten. Tien landbouwjournalisten uit landen in Afrika en Latijns-Amerika zijn voor dit evenement uitgenodigd. De meeste van hen zijn direct verbonden aan een belangenbehartigende organisatie of een coöperatie van boeren in hun eigen land, waarmee ook deze organisatie van de kennisopbouw profiteert. De tien deelnemers worden gesponsord vanuit het landbouwbedrijfsleven. De Master Class biedt een zeer professioneel leerprogramma voor de deelnemende journalisten uit ontwikkelingslanden. Daarnaast krijgen journalisten uit westerse landen toegang tot collega’s in landen die een belangrijke rol spelen in het wereld voedselvraagstuk. Op die manier draagt de Master Class bij aan meer bekendheid over en draagvlak rond de rol en positie die boeren en hun organisaties wereldwijd (moeten) innemen als het gaat over de economische ontwikkeling van de landbouwsector. De workshops gedurende de tweedaagse bijeenkomst worden gegeven door IFAJ journalisten, waardoor het een echt leer- en uitwisselings­traject  tussen collega’s is. Aan de orde komen o.a. journalistieke vaardigheden, ethiek en nieuwe media.  

‘Opgeven is erger dan verliezen’

Door Marc Broere | 29 juni 2020

Carolyne Ndalilah, directeur van de spraakmakende Keniaanse jongerenorganisatie TYSA, helpt jongeren zichzelf én de uitdagingen van hun gemeenschap te leren kennen. ‘Wat onze samenleving nodig heeft, zijn jongeren die voorbij de dag van morgen denken; die het als een uitdaging zien het onmogelijke uit te proberen.’

Lees artikel

In coronatijd schiet de noodhulpsector terug in oude reflexen

Door Sarah Haaij | 18 juni 2020

Noodhulp moet effectiever en meer lokaal worden georganiseerd, sprak de internationale gemeenschap in 2016 af. Voortaan zou een kwart van het hulpgeld zo direct mogelijk naar lokale partners gaan. De kloof met de praktijk is ‘schokkend’: o,1 procent van het corona-noodhulpgeld gaat rechtstreeks naar lokale ngo’s, voor wie inspraak en toegang tot fondsen tijdens de pandemie nog moeilijker lijkt te worden.

Lees artikel

Vluchtelingen en migranten in de klem van corona en falend beleid

Door Frank van Lierde | 16 juni 2020

Wereldwijd raakt de coronacrisis migranten, ontheemden en vluchtelingen misschien nog wel het hardste. Ook in Nederland. Asielprocedures staan stil, opvangcentra zitten vol, en wie al wat verdiende verdient bijna niets meer. Migratie-expert Bob van Dillen geeft uitleg en komt met oplossingen en aanbevelingen.

Lees artikel