Door:
Vice Versa

6 juni 2012

Categorieën

Tags

Voor de International Federation of Agricultural Journalists (IFAJ) organiseert Agriterra ook deze zomer een Master Class voor landbouw­journalisten uit landen die geen lid zijn van de IFAJ. Het gaat dan veelal om landen die geen persvrijheid kennen. De 2012 Master Class vindt plaats in augustus in Stockholm (Zweden) op de twee dagen voorafgaande aan het jaarcongres van de wereld­federatie voor landbouwjournalisten. Tien landbouwjournalisten uit landen in Afrika en Latijns-Amerika zijn voor dit evenement uitgenodigd. De meeste van hen zijn direct verbonden aan een belangenbehartigende organisatie of een coöperatie van boeren in hun eigen land, waarmee ook deze organisatie van de kennisopbouw profiteert. De tien deelnemers worden gesponsord vanuit het landbouwbedrijfsleven. De Master Class biedt een zeer professioneel leerprogramma voor de deelnemende journalisten uit ontwikkelingslanden. Daarnaast krijgen journalisten uit westerse landen toegang tot collega’s in landen die een belangrijke rol spelen in het wereld voedselvraagstuk. Op die manier draagt de Master Class bij aan meer bekendheid over en draagvlak rond de rol en positie die boeren en hun organisaties wereldwijd (moeten) innemen als het gaat over de economische ontwikkeling van de landbouwsector. De workshops gedurende de tweedaagse bijeenkomst worden gegeven door IFAJ journalisten, waardoor het een echt leer- en uitwisselings­traject  tussen collega’s is. Aan de orde komen o.a. journalistieke vaardigheden, ethiek en nieuwe media.  

Samenspraak en Tegenspraak was vrij revolutionair

Door Joris Tielens | 19 november 2019

Deze maand komt minister Kaag met nieuw beleid voor steun aan ngo’s, als vervolg op het programma Samenspraak en Tegenspraak, dat volgend jaar afloopt. Vice Versa kijkt in een lange reeks artikelen terug op de strategische partnerschappen. Vandaag: de introductie.

Lees artikel

‘Sport is een levensles’

Door Marc Broere | 18 november 2019

Voor Mariam Twahir is sport het beste gereedschap voor vredesopbouw. Ze is coach in een sloppenwijk in Nairobi, met meer meisjes dan jongens onder haar hoede. ‘Op het veld is er geen conflict en vergeten ze waar ze vandaan komen.’

Lees artikel

Curaçao op een tweesprong

Door Ayaan Abukar | 15 november 2019

De vlucht uit Venezuela gaat soms per bootje, naar het dichtbije Curaçao. Daar leidt het tot vertwijfeling: de weerslag is xenofobie èn solidariteit, een tekort aan kennis, vrees bij de Venezolanen – en stilte vanuit Den Haag. ‘Zonder politiek leiderschap gaan verhalen een eigen leven leiden.’ Ayaan Abukar vloog erheen en ging in gesprek.

Lees artikel