Door:
Vice Versa

6 juni 2012

Categorieën

Tags

FIAN en CoCooN nodigen u van harte uit voor een internationale conferentie op 6 en 7 juni aan de Universiteit Utrecht: Lands and Rights in Troubled Waters Land use change, socio-environmental harm and human rights violations in Colombia and Brazil Op donderdag 7 juni 2012 vindt aan de Universiteit Utrecht de tweede internationale conferentie plaats in het kader van het onderzoeksproject ‘Lands and Rights in Troubled Waters’. De conferentie wordt op woensdagavond 6 juni ingeleid met een filmvertoning en debat. Het ‘Lands and Rights in Troubled Waters’ – project gaat in op de gevolgen van veranderend landgebruik in Colombia en Brazilië. Op de conferentie zullen onderzoekers uit verschillende landen hun bevindingen uit de eerste fase van het project (2010-2012) presenteren. Zie het programma voor meer informatie over de sprekers. Naast presentaties over de actuele situatie in Brazilië en Colombia komen enkele prominente experts aan het woord. De conferentie heeft als doel om de dialoog te bevorderen tussen NGO’s, onderzoekers, beleidsmakers, journalisten en leiders van lokale gemeenschappen uit Colombia en Brazilië. Het project wordt gefinancierd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en is een samenwerkingsverband tussen verschillende universiteiten en NGO’s waaronder mensenrechtenorganisatie FIAN. Op woensdagavond 6 juni van 18.00 tot 21.30 uur wordt de conferentie ingeleid met de vertoning van twee korte documentaires en een debat met gastsprekers uit Brazilië en Colombia. ‘La Toma’ gaat over kleinschalige traditionele goudwinning versus de belangen van grote mijnbouwbedrijven, ‘Killerbean’ gaat over sojamonoculturen in het Amazonegebied. Link: Programma conferentie en registratie Tot ziens in Utrecht!

Verantwoordelijk voorbij de voordeur

Door Gerjan Agterhof | 04 juni 2020

Juist in tijden van nood mogen we de realiteit van groeiende mondiale ongelijkheid niet uit het oog verliezen, schrijven Gerjan Agterhof en Anique Kanters van het samenwerkingsverband Building Change. Om de coronacrisis zo effectief mogelijk te lijf te gaan is alleen financiële steun niet voldoende en is óók belangrijk om te kijken naar het eigen internationale handelen van Nederland en beleidsincoherentie aan te pakken.

Lees artikel

‘Dat iets complex lijkt, ontslaat je niet van je verantwoordelijkheid’

Door Lennaert Rooijakkers | 03 juni 2020

Vandaag deel twee van een tweeluik over hoe Nederland ervoor staat op het terrein van Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Over inspirerende koplopers, en de noodzaak van een stok achter de deur. ‘IMVO moet voor bedrijven net zo logisch worden als de hygiënestandaard voor de horeca.’

Lees artikel

‘Beloon koplopers en reken af met freeriders’

Door Lennaert Rooijakkers | 02 juni 2020

Minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking wil na de zomer een nieuw beleid rond Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen vormgeven. Wat is er de afgelopen jaren bereikt, hoe staat Nederland ervoor, en wat zijn de uitdagingen? Vandaag deel een van een tweeluik: met vrijblijvende convenanten hebben Nederlandse bedrijven nog een flinke slag te maken.

Lees artikel