Door:
Vice Versa

5 juni 2012

Categorieën

Tags

De opkomst van grootmacht China is overrompelend. Het land trok afgelopen decennia honderden miljoenen mensen uit de armoede. En hoewel de economische groei van China sinds 2010 afneemt, scoort zij voor 2012 nog steeds boven de 8 procent. Met China profiteert de rest van Azië en grote delen van Afrika. Tegelijkertijd protesteren steeds meer Chinezen tegen de communistische dictatuur. Een herdenking van het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989 wordt met harde hand onderdrukt. Naar schatting vinden in China rond de 50duizend opstanden per jaar plaats. China breidt in hoog tempo haar leger uit en jaagt een wapenwedloop aan met Japan, Zuid-Korea, India en zelfs Australia. Sommigen vrezen de ontploffing van de Chinese vastgoedbubbel, waarna het land in een diepe crisis kan belanden. Wat weten we van China? En wat betekent de opkomst van het land voor ons? Voor onze werkgelegenheid? Voor onze veiligheid? Wordt de 21e eeuw inderdaad de eeuw van China? Of herstellen Europa en de Verenigde Staten hun macht uit de 20e eeuw? Gastsprekers worden t.z.t. bekend gemaakt. Datum: woensdag 26 september 2012 Tijd: 20.00 – 22.30 uur. Ontvangst om 19.30 uur. Locatie: Theater de Nwe Vorst, Willem II Straat 49, Tilburg. Entree: 5 Euro

‘Opgeven is erger dan verliezen’

Door Marc Broere | 29 juni 2020

Carolyne Ndalilah, directeur van de spraakmakende Keniaanse jongerenorganisatie TYSA, helpt jongeren zichzelf én de uitdagingen van hun gemeenschap te leren kennen. ‘Wat onze samenleving nodig heeft, zijn jongeren die voorbij de dag van morgen denken; die het als een uitdaging zien het onmogelijke uit te proberen.’

Lees artikel

In coronatijd schiet de noodhulpsector terug in oude reflexen

Door Sarah Haaij | 18 juni 2020

Noodhulp moet effectiever en meer lokaal worden georganiseerd, sprak de internationale gemeenschap in 2016 af. Voortaan zou een kwart van het hulpgeld zo direct mogelijk naar lokale partners gaan. De kloof met de praktijk is ‘schokkend’: o,1 procent van het corona-noodhulpgeld gaat rechtstreeks naar lokale ngo’s, voor wie inspraak en toegang tot fondsen tijdens de pandemie nog moeilijker lijkt te worden.

Lees artikel

Vluchtelingen en migranten in de klem van corona en falend beleid

Door Frank van Lierde | 16 juni 2020

Wereldwijd raakt de coronacrisis migranten, ontheemden en vluchtelingen misschien nog wel het hardste. Ook in Nederland. Asielprocedures staan stil, opvangcentra zitten vol, en wie al wat verdiende verdient bijna niets meer. Migratie-expert Bob van Dillen geeft uitleg en komt met oplossingen en aanbevelingen.

Lees artikel