Door:
Vice Versa

5 juni 2012

Categorieën

Tags

De opkomst van grootmacht China is overrompelend. Het land trok afgelopen decennia honderden miljoenen mensen uit de armoede. En hoewel de economische groei van China sinds 2010 afneemt, scoort zij voor 2012 nog steeds boven de 8 procent. Met China profiteert de rest van Azië en grote delen van Afrika. Tegelijkertijd protesteren steeds meer Chinezen tegen de communistische dictatuur. Een herdenking van het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989 wordt met harde hand onderdrukt. Naar schatting vinden in China rond de 50duizend opstanden per jaar plaats. China breidt in hoog tempo haar leger uit en jaagt een wapenwedloop aan met Japan, Zuid-Korea, India en zelfs Australia. Sommigen vrezen de ontploffing van de Chinese vastgoedbubbel, waarna het land in een diepe crisis kan belanden. Wat weten we van China? En wat betekent de opkomst van het land voor ons? Voor onze werkgelegenheid? Voor onze veiligheid? Wordt de 21e eeuw inderdaad de eeuw van China? Of herstellen Europa en de Verenigde Staten hun macht uit de 20e eeuw? Gastsprekers worden t.z.t. bekend gemaakt. Datum: woensdag 26 september 2012 Tijd: 20.00 – 22.30 uur. Ontvangst om 19.30 uur. Locatie: Theater de Nwe Vorst, Willem II Straat 49, Tilburg. Entree: 5 Euro

Samenspraak en Tegenspraak was vrij revolutionair

Door Joris Tielens | 19 november 2019

Deze maand komt minister Kaag met nieuw beleid voor steun aan ngo’s, als vervolg op het programma Samenspraak en Tegenspraak, dat volgend jaar afloopt. Vice Versa kijkt in een lange reeks artikelen terug op de strategische partnerschappen. Vandaag: de introductie.

Lees artikel

‘Sport is een levensles’

Door Marc Broere | 18 november 2019

Voor Mariam Twahir is sport het beste gereedschap voor vredesopbouw. Ze is coach in een sloppenwijk in Nairobi, met meer meisjes dan jongens onder haar hoede. ‘Op het veld is er geen conflict en vergeten ze waar ze vandaan komen.’

Lees artikel

Curaçao op een tweesprong

Door Ayaan Abukar | 15 november 2019

De vlucht uit Venezuela gaat soms per bootje, naar het dichtbije Curaçao. Daar leidt het tot vertwijfeling: de weerslag is xenofobie èn solidariteit, een tekort aan kennis, vrees bij de Venezolanen – en stilte vanuit Den Haag. ‘Zonder politiek leiderschap gaan verhalen een eigen leven leiden.’ Ayaan Abukar vloog erheen en ging in gesprek.

Lees artikel