Door:
Vice Versa

28 mei 2012

Categorieën

Tags

Tax Seminar The Netherlands as a tax haven: current research, policy and trends 8 June 2012 14.00-18.00 University of Amsterdam Room A0.08 Oude Manhuispoort 4-6 1012CN Amsterdam The Netherlands plays a central role in the global tax avoidance industry by offering a combination of domestic legislation and fiscal infrastructure that facilitates international tax planning. Although there has been a surge of public debate on tax justice issues such as financial secrecy, capital flight and campaigns for fairer tax systems, research to assess the impact of the governance gap surrounding tax is lagging behind. This seminar invites researchers, journalists and NGOs to discuss the current state of affairs by presenting facts and figures, mapping policy proposals and the political debate, and identifying future research prospects within and outside of academia

The aim of the seminar is for different stakeholders (NGOs, journalists and academics) to exchange information and identify possible synergies, as well as to put tax justice on the agenda of the relevant academic disciplines of law, political sciences and economics. Three panels will provide short presentations on the relevant topics, followed by questions from seminar participants and panelists. The final panel will identify research gaps and discuss possible future strategies with the aim of linking the research and policy agendas.

All participants are invited for closing drinks from 18.00 onwards.

 

The seminar is free of charge, however, for internal planning purposes please let us know via

 

 

info@somo.nl whether

  you will join the seminar and/or the drinks afterward.  

Hoe de ziel uit de ngo-sector verdwijnt

Door Marc Broere | 13 november 2019

Ze behoren tot de pioniers en innovators van de milieubeweging en ontwikkelingssamenwerking in Nederland en vormden decennialang een spraakmakend duo. Hoewel ze volop genieten van hun pensioen, luiden Ron van Huizen en Hans Guijt de noodklok over een ontwikkeling die hen zorgen baart: raden van toezicht die ontwikkelingsorganisaties willen laten besturen alsof het bedrijven zijn. ‘Stop met de idiote doelstelling dat je altijd moet groeien.’

Lees artikel

Deugen de meeste mensen nu wel of niet?

Door Hans Beerends | 31 oktober 2019

Historicus Rutger Bregman stelt in zijn nieuwe boek dat de meeste mensen deugen, verwijzend naar de prehistorie. Daar staat volgens Hans Beerends tegenover dat veel deugende mensen zich ook gemakkelijk laten misleiden.

Lees artikel

Het Raadsel van de ander

Door Vice Versa | 08 oktober 2019

In de nieuwe Vice Versa die komend weekend verschijnt staat ‘de ander’ centraal en zoeken we naar een nieuw, progressief narratief. Angst voor de ander kun je alleen bestrijden met menselijke verhalen, schrijven Ayaan Abukar en Marc Broere.

Lees artikel