Door:
Vice Versa

28 mei 2012

Categorieën

Tags

Tax Seminar The Netherlands as a tax haven: current research, policy and trends 8 June 2012 14.00-18.00 University of Amsterdam Room A0.08 Oude Manhuispoort 4-6 1012CN Amsterdam The Netherlands plays a central role in the global tax avoidance industry by offering a combination of domestic legislation and fiscal infrastructure that facilitates international tax planning. Although there has been a surge of public debate on tax justice issues such as financial secrecy, capital flight and campaigns for fairer tax systems, research to assess the impact of the governance gap surrounding tax is lagging behind. This seminar invites researchers, journalists and NGOs to discuss the current state of affairs by presenting facts and figures, mapping policy proposals and the political debate, and identifying future research prospects within and outside of academia

The aim of the seminar is for different stakeholders (NGOs, journalists and academics) to exchange information and identify possible synergies, as well as to put tax justice on the agenda of the relevant academic disciplines of law, political sciences and economics. Three panels will provide short presentations on the relevant topics, followed by questions from seminar participants and panelists. The final panel will identify research gaps and discuss possible future strategies with the aim of linking the research and policy agendas.

All participants are invited for closing drinks from 18.00 onwards.

 

The seminar is free of charge, however, for internal planning purposes please let us know via

 

 

info@somo.nl whether

  you will join the seminar and/or the drinks afterward.  

Wacht nou eens op de hulpvraag!

Door Anika Altaf | 29 mei 2020

Bij deze COVID-19 crisis initiëren ontwikkelingsorganisaties allerlei acties in tientallen landen in Azië en Afrika. Maar sluiten die wel aan op waar mensen behoefte aan hebben en zijn deze wel kosteneffectief? Anika Altaf en Betteke de Gaay Fortman pleiten ervoor om niet in oude reflexen terug te vallen, maar nauwgezet uit te zoeken wat de hulpvraag is en goed te luisteren naar de mensen om wie het gaat.

Lees artikel

Corona steun via particuliere initiatieven

Door Marc Broere | 28 mei 2020

Niet alleen grote organisaties zijn actief met het geven van noodhulp tijdens de coronacrisis. Wilde Ganzen is een speciaal corona fonds gestart voor Nederlandse particuliere initiatieven en hun lokale partners. Zij zitten vaak in haarvaten van de samenleving en kunnen de meest gemarginaliseerde groepen bereiken.

Lees artikel

5 kernwaarden voor inclusieve waardeketens

Door Maria van der Heide | 27 mei 2020

De coronacrisis biedt kansen om te praten over wat het begrip waarde echt betekent in waardeketens, schrijven Maria van der Heide en Danielle Hirsch in deze opiniebijdrage. Waarde wordt nu uitgedrukt in economische termen als winst en groei. Maar wat hebben we aan winst en groei als de grondstoffen op zijn, mensen onbeschermd op straat staan en het klimaat de aarde onleefbaar maakt? Er zijn waardeketens, die wél werken en waar waarde een veel breder begrip is. 5 kernwaarden voor inclusieve waardeketens.

Lees artikel