Door:
Vice Versa

24 mei 2012

Categorieën

Tags

Adrian Gerbrands Lecture door Prof. Faye Ginsburg: Australia’s Indigenous New Wave: Future Imaginaries in Recent Aboriginal Feature Films In her lecture, Ginsburg will analyze the recent “new wave” of Australian indigenous filmmakers. They each tell unblinking stories of the grim situation of many young people in Australia. The unusual quality of these films is widely acknowledged. In 2009, the indigenously directed narrative film, Samson and Delilah, by Aboriginal Australian filmmaker Warwick Thornton, opened in Adelaide, Australia. Within a few months this remarkable portrayal of the harsh conditions of life of indigenous youth in Central Australia, picked up the coveted Camera d’Or Award for best feature film at the Cannes Film Festival. In his acceptance speech, Thornton spoke about how most young men like him were dead at his age. However bleak the situation in which young Aborigines find themselves, each of the young directors create stories that end with a moment of recognition of a possible future. Faye Ginsburg is Director of the Center for Media, Culture and History at New York University where she is also David Kriser Professor of Anthropology and Co-Director of the Center for Religion and Media. Recipient of numerous awards – including MacArthur and Guggenheim Fellowships as well as five book prizes – she is currently completing Mediating Culture: Indigenous Media in a Digital Age, a work based on 20 years of collaborative work with Indigenous media makers in Australia, Canada, the US and Brazil. She is currently involved in research on cultural innovation and the changing place of disability in American public life. The Annual Adrian Gerbrands Lecture is a joint initiative of the Fund for Ethnology Leiden, the National Museum for Ethnology, the Beeld voor Beeld Documentary Film Festival and the Institute for Cultural Anthropology and Development Sociology (Leiden University). The lecture intends to promote academic and popular interest in research combining material culture studies, the anthropology of art, and visual anthropology. The lecture opens the Beeld voor Beeld festival, which will be held from May 30 till June 3 in the Tropentheater Amsterdam. Aanmelden: http://www.jotform.leidenuniv.nl/form.php?formID=21143015009 Datum en Locatie: The lecture will start May 29th at 15.45 hours followed by a reception that starts at 17.00 hours at the National Museum of Ethnology, Steenstraat 1, 2300AE Leiden. Voor meer informatie: http://www.fel-leiden.nl/en/gerbrandslecture/ For press and other questions, contact us at: gerbrandslecture@gmail.com

Curaçao op een tweesprong

Door Ayaan Abukar | 15 november 2019

De vlucht uit Venezuela gaat soms per bootje, naar het dichtbije Curaçao. Daar leidt het tot vertwijfeling: de weerslag is xenofobie èn solidariteit, een tekort aan kennis, vrees bij de Venezolanen – en stilte vanuit Den Haag. ‘Zonder politiek leiderschap gaan verhalen een eigen leven leiden.’ Ayaan Abukar vloog erheen en ging in gesprek.

Lees artikel

Hoe de ziel uit de ngo-sector verdwijnt

Door Marc Broere | 13 november 2019

Ze behoren tot de pioniers en innovators van de milieubeweging en ontwikkelingssamenwerking in Nederland en vormden decennialang een spraakmakend duo. Hoewel ze volop genieten van hun pensioen, luiden Ron van Huizen en Hans Guijt de noodklok over een ontwikkeling die hen zorgen baart: raden van toezicht die ontwikkelingsorganisaties willen laten besturen alsof het bedrijven zijn. ‘Stop met de idiote doelstelling dat je altijd moet groeien.’

Lees artikel

Deugen de meeste mensen nu wel of niet?

Door Hans Beerends | 31 oktober 2019

Historicus Rutger Bregman stelt in zijn nieuwe boek dat de meeste mensen deugen, verwijzend naar de prehistorie. Daar staat volgens Hans Beerends tegenover dat veel deugende mensen zich ook gemakkelijk laten misleiden.

Lees artikel