Door:
Vice Versa

24 mei 2012

Categorieën

Tags

Adrian Gerbrands Lecture door Prof. Faye Ginsburg: Australia’s Indigenous New Wave: Future Imaginaries in Recent Aboriginal Feature Films In her lecture, Ginsburg will analyze the recent “new wave” of Australian indigenous filmmakers. They each tell unblinking stories of the grim situation of many young people in Australia. The unusual quality of these films is widely acknowledged. In 2009, the indigenously directed narrative film, Samson and Delilah, by Aboriginal Australian filmmaker Warwick Thornton, opened in Adelaide, Australia. Within a few months this remarkable portrayal of the harsh conditions of life of indigenous youth in Central Australia, picked up the coveted Camera d’Or Award for best feature film at the Cannes Film Festival. In his acceptance speech, Thornton spoke about how most young men like him were dead at his age. However bleak the situation in which young Aborigines find themselves, each of the young directors create stories that end with a moment of recognition of a possible future. Faye Ginsburg is Director of the Center for Media, Culture and History at New York University where she is also David Kriser Professor of Anthropology and Co-Director of the Center for Religion and Media. Recipient of numerous awards – including MacArthur and Guggenheim Fellowships as well as five book prizes – she is currently completing Mediating Culture: Indigenous Media in a Digital Age, a work based on 20 years of collaborative work with Indigenous media makers in Australia, Canada, the US and Brazil. She is currently involved in research on cultural innovation and the changing place of disability in American public life. The Annual Adrian Gerbrands Lecture is a joint initiative of the Fund for Ethnology Leiden, the National Museum for Ethnology, the Beeld voor Beeld Documentary Film Festival and the Institute for Cultural Anthropology and Development Sociology (Leiden University). The lecture intends to promote academic and popular interest in research combining material culture studies, the anthropology of art, and visual anthropology. The lecture opens the Beeld voor Beeld festival, which will be held from May 30 till June 3 in the Tropentheater Amsterdam. Aanmelden: http://www.jotform.leidenuniv.nl/form.php?formID=21143015009 Datum en Locatie: The lecture will start May 29th at 15.45 hours followed by a reception that starts at 17.00 hours at the National Museum of Ethnology, Steenstraat 1, 2300AE Leiden. Voor meer informatie: http://www.fel-leiden.nl/en/gerbrandslecture/ For press and other questions, contact us at: gerbrandslecture@gmail.com

Wacht nou eens op de hulpvraag!

Door Anika Altaf | 29 mei 2020

Bij deze COVID-19 crisis initiëren ontwikkelingsorganisaties allerlei acties in tientallen landen in Azië en Afrika. Maar sluiten die wel aan op waar mensen behoefte aan hebben en zijn deze wel kosteneffectief? Anika Altaf en Betteke de Gaay Fortman pleiten ervoor om niet in oude reflexen terug te vallen, maar nauwgezet uit te zoeken wat de hulpvraag is en goed te luisteren naar de mensen om wie het gaat.

Lees artikel

Corona steun via particuliere initiatieven

Door Marc Broere | 28 mei 2020

Niet alleen grote organisaties zijn actief met het geven van noodhulp tijdens de coronacrisis. Wilde Ganzen is een speciaal corona fonds gestart voor Nederlandse particuliere initiatieven en hun lokale partners. Zij zitten vaak in haarvaten van de samenleving en kunnen de meest gemarginaliseerde groepen bereiken.

Lees artikel

5 kernwaarden voor inclusieve waardeketens

Door Maria van der Heide | 27 mei 2020

De coronacrisis biedt kansen om te praten over wat het begrip waarde echt betekent in waardeketens, schrijven Maria van der Heide en Danielle Hirsch in deze opiniebijdrage. Waarde wordt nu uitgedrukt in economische termen als winst en groei. Maar wat hebben we aan winst en groei als de grondstoffen op zijn, mensen onbeschermd op straat staan en het klimaat de aarde onleefbaar maakt? Er zijn waardeketens, die wél werken en waar waarde een veel breder begrip is. 5 kernwaarden voor inclusieve waardeketens.

Lees artikel