Door:
Vice Versa

22 mei 2012

Categorieën

Tags

Lecture in the series The State in a Globalizing World: Problematic, yet indispensable’ ‘Social change, civil society, and the role of the state’ In our rapid changing societies social change and innovation are occurring in a rather autonomous way. At the end of the process, it is often the state that codifies what society has already developed and accepted. It seems that we will need a lot of innovation and social transformation in order to cope with the challenges of new scarcities, climate change, migration and demographic changes such as aging populations in Western world and population growth in developing countries. What role has the state, if any, in these processes of social change and innovation? And what kind of state? In other words, how should the state itself be the object, as well as the subject, of social change? Hilary Wainwright is research director of the New Politics Programme at the Transnational Institute (TNI), and Co-editor of Red Pepper, a popular British new left magazine. She is a leading researcher and writer on the emergence of new forms of democratic accountability within parties, movements and the state. She has documented countless examples of resurgent democratic movements from Brazil to Britain and the lessons they provide for progressive politics. Her books include Reclaim the State: Experiments in Popular Democracy (Verso/TNI, 2003) and Arguments for a New Left: Answering the Free Market Right (Blackwell, 1993). Datum: Maandag 18 juni 2012,18.00-19.30 Locatie: VU Universiteit

Vechten voor het recht op liefde

Door Siri Lijfering | 05 december 2019

De antihomowet die in Nigeria is ingevoerd, maakt de lhbt-gemeenschap nòg kwetsbaarder. Zo is opkomen voor lesbische vrouwen zowel broodnodig als gevaarlijk; een kat-en-muisspel met hoge inzet. Hoe gaat het strategisch partnerschap Count Me In! ermee om?

Lees artikel

Venezolaanse vluchtelingen op Curaçao vallen tussen wal en schip

Door Bob van Dillen | 05 december 2019

Nu er een humanitaire crisis is in onze eigen regio, geeft de Nederlandse overheid niet thuis. Dat schrijft Bob van Dillen van Cordaid, die de situatie nauwgezet volgt, in deze opiniebijdrage. Ondertussen wordt de situatie steeds nijpender en krijgen vluchtelingen op Curaçao geen menswaardige behandeling.

Lees artikel

Strijd op twee fronten

Door Siri Lijfering | 04 december 2019

De Nigerdelta is aantrekkelijk voor sekswerkers, maar ook gevaarlijk: geweld en vervolging liggen op de loer. Het strategisch partnerschap Count Me In! probeert hun rechten te beschermen; beeldvorming en beïnvloeding van beleid lijken de sleutel te zijn. Twee sekswerkers doen hun verhaal.

Lees artikel