Door:
Vice Versa

22 mei 2012

Categorieën

Tags

Lecture in the series The State in a Globalizing World: Problematic, yet indispensable’ ‘Social change, civil society, and the role of the state’ In our rapid changing societies social change and innovation are occurring in a rather autonomous way. At the end of the process, it is often the state that codifies what society has already developed and accepted. It seems that we will need a lot of innovation and social transformation in order to cope with the challenges of new scarcities, climate change, migration and demographic changes such as aging populations in Western world and population growth in developing countries. What role has the state, if any, in these processes of social change and innovation? And what kind of state? In other words, how should the state itself be the object, as well as the subject, of social change? Hilary Wainwright is research director of the New Politics Programme at the Transnational Institute (TNI), and Co-editor of Red Pepper, a popular British new left magazine. She is a leading researcher and writer on the emergence of new forms of democratic accountability within parties, movements and the state. She has documented countless examples of resurgent democratic movements from Brazil to Britain and the lessons they provide for progressive politics. Her books include Reclaim the State: Experiments in Popular Democracy (Verso/TNI, 2003) and Arguments for a New Left: Answering the Free Market Right (Blackwell, 1993). Datum: Maandag 18 juni 2012,18.00-19.30 Locatie: VU Universiteit

De erfenis van vier bevlogen vrouwelijke ministers

Door Paul Hoebink | 07 juli 2020

Vier vrouwelijke ministers van Ontwikkelingssamenwerking sloegen eind vorige eeuw de handen ineen met de ‘Utstein-4’. De Nederlandse Eveline Herfkens was een van hen. Wat hebben zij samen bereikt? Herfkens’ long time partner in life and work poogt in zijn nieuwste boek de balans op te maken, maar raakt verstrikt in de feiten.

Lees artikel

‘Opgeven is erger dan verliezen’

Door Marc Broere | 29 juni 2020

Carolyne Ndalilah, directeur van de spraakmakende Keniaanse jongerenorganisatie TYSA, helpt jongeren zichzelf én de uitdagingen van hun gemeenschap te leren kennen. ‘Wat onze samenleving nodig heeft, zijn jongeren die voorbij de dag van morgen denken; die het als een uitdaging zien het onmogelijke uit te proberen.’

Lees artikel

In coronatijd schiet de noodhulpsector terug in oude reflexen

Door Sarah Haaij | 18 juni 2020

Noodhulp moet effectiever en meer lokaal worden georganiseerd, sprak de internationale gemeenschap in 2016 af. Voortaan zou een kwart van het hulpgeld zo direct mogelijk naar lokale partners gaan. De kloof met de praktijk is ‘schokkend’: o,1 procent van het corona-noodhulpgeld gaat rechtstreeks naar lokale ngo’s, voor wie inspraak en toegang tot fondsen tijdens de pandemie nog moeilijker lijkt te worden.

Lees artikel