Door:
Vice Versa

22 mei 2012

Categorieën

Tags

We zien in Nederland een steeds levendiger debat rondom globalisering en diversiteit binnen de hedendaagse kunst. Tijdens het symposium ‘Onbegrensd Verzamelen’ (Collecting Without Borders, 2009) spraken professionals uit kunstmusea, volkenkundige musea en cultuurhistorische musea over het presenteren en verzamelen van hedendaagse ‘global art’. Mogelijkheden tot inter-museaal en interdisciplinair samenwerken op dit gebied werden verkend. Naar aanleiding van het symposium verschijnt onder redactie van Mariska ter Horst de essaybundel Changing Perspectives: Dealing with Globalisation in the Presentation and Collection of Contemporary Art, bij KIT Publishers. De lopende discussie rondom ‘global art’ wordt geschetst vanuit verschillende perspectieven: museaal, academisch en kunst- en maatschappijkritisch. Onderdeel is de institutionele zelfreflectie: hoe gaan verschillende musea en kunstinstellingen om met ontwikkelingen als globalisering in de kunst? Hoe vertaalt dit zich naar tentoonstellingen en naar collectiebeleid? Processen van in- en uitsluiting en mechanismen van (re)presentatie worden belicht. Met bijdragen van: Richard Appignanesi, Cas Bool, Jelle Bouwhuis, Derrick Chong, Wilfried van Damme, Paul Faber, Paul Goodwin, Mariska ter Horst, Edwin Jacobs, Meta Knol, Arjen Kok, Simon Njami, Georges Petitjean, Josien Pieterse, Tineke Reijnders, Janwillem Schrofer, Steven ten Thije, Leon Wainwright, Wouter Welling, Mirjam Westen, Kitty Zijlmans. Datum: Donderdag 24 mei van 19.30 tot 21.30 uur. Locatie: Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, 1016 NN Amsterdam, www.smba.nl. Reserveringen: reserveren@framerframed.nl Het betreft een duo-boekpresentatie met UNFIXED: Photography and Postcolonial Perspectives in Contemporary Art (Jap Sam Books) onder redactie van Sara Blokland en Asmara Pelupessy. In dit boek onderzoekt een internationale groep schrijvers, kunstenaars en wetenschappers fotografie vanuit een postkoloniaal perspectief.

De erfenis van vier bevlogen vrouwelijke ministers

Door Paul Hoebink | 07 juli 2020

Vier vrouwelijke ministers van Ontwikkelingssamenwerking sloegen eind vorige eeuw de handen ineen met de ‘Utstein-4’. De Nederlandse Eveline Herfkens was een van hen. Wat hebben zij samen bereikt? Herfkens’ long time partner in life and work poogt in zijn nieuwste boek de balans op te maken, maar raakt verstrikt in de feiten.

Lees artikel

‘Opgeven is erger dan verliezen’

Door Marc Broere | 29 juni 2020

Carolyne Ndalilah, directeur van de spraakmakende Keniaanse jongerenorganisatie TYSA, helpt jongeren zichzelf én de uitdagingen van hun gemeenschap te leren kennen. ‘Wat onze samenleving nodig heeft, zijn jongeren die voorbij de dag van morgen denken; die het als een uitdaging zien het onmogelijke uit te proberen.’

Lees artikel

In coronatijd schiet de noodhulpsector terug in oude reflexen

Door Sarah Haaij | 18 juni 2020

Noodhulp moet effectiever en meer lokaal worden georganiseerd, sprak de internationale gemeenschap in 2016 af. Voortaan zou een kwart van het hulpgeld zo direct mogelijk naar lokale partners gaan. De kloof met de praktijk is ‘schokkend’: o,1 procent van het corona-noodhulpgeld gaat rechtstreeks naar lokale ngo’s, voor wie inspraak en toegang tot fondsen tijdens de pandemie nog moeilijker lijkt te worden.

Lees artikel