Door:
Vice Versa

22 mei 2012

Categorieën

Tags

We zien in Nederland een steeds levendiger debat rondom globalisering en diversiteit binnen de hedendaagse kunst. Tijdens het symposium ‘Onbegrensd Verzamelen’ (Collecting Without Borders, 2009) spraken professionals uit kunstmusea, volkenkundige musea en cultuurhistorische musea over het presenteren en verzamelen van hedendaagse ‘global art’. Mogelijkheden tot inter-museaal en interdisciplinair samenwerken op dit gebied werden verkend. Naar aanleiding van het symposium verschijnt onder redactie van Mariska ter Horst de essaybundel Changing Perspectives: Dealing with Globalisation in the Presentation and Collection of Contemporary Art, bij KIT Publishers. De lopende discussie rondom ‘global art’ wordt geschetst vanuit verschillende perspectieven: museaal, academisch en kunst- en maatschappijkritisch. Onderdeel is de institutionele zelfreflectie: hoe gaan verschillende musea en kunstinstellingen om met ontwikkelingen als globalisering in de kunst? Hoe vertaalt dit zich naar tentoonstellingen en naar collectiebeleid? Processen van in- en uitsluiting en mechanismen van (re)presentatie worden belicht. Met bijdragen van: Richard Appignanesi, Cas Bool, Jelle Bouwhuis, Derrick Chong, Wilfried van Damme, Paul Faber, Paul Goodwin, Mariska ter Horst, Edwin Jacobs, Meta Knol, Arjen Kok, Simon Njami, Georges Petitjean, Josien Pieterse, Tineke Reijnders, Janwillem Schrofer, Steven ten Thije, Leon Wainwright, Wouter Welling, Mirjam Westen, Kitty Zijlmans. Datum: Donderdag 24 mei van 19.30 tot 21.30 uur. Locatie: Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, Rozenstraat 59, 1016 NN Amsterdam, www.smba.nl. Reserveringen: reserveren@framerframed.nl Het betreft een duo-boekpresentatie met UNFIXED: Photography and Postcolonial Perspectives in Contemporary Art (Jap Sam Books) onder redactie van Sara Blokland en Asmara Pelupessy. In dit boek onderzoekt een internationale groep schrijvers, kunstenaars en wetenschappers fotografie vanuit een postkoloniaal perspectief.

‘Een vrouw hoort niet in de schijnwerpers te staan’

Door Siri Lijfering | 12 december 2019

Hoewel vrouwen het meest lijden onder de vervuiling van de Nigerdelta, vraagt men hen zelden naar de oplossing. Het partnerschap Global Alliance for Green and Gender Action wil dat veranderen: ‘Te lang hebben mannen hier de beslissingen genomen en daaruit is niet veel goeds voortgekomen’, zegt Martha Agbani. Op pad door de Delta.

Lees artikel

‘Niets dan verwoesting van ons land’

Door Siri Lijfering | 10 december 2019

De olie-industrie levert de Nigeriaanse staat miljarden op, maar de bevolking van de Nigerdelta ziet haast niets ervan terug en lijdt zeer onder de vervuiling. De lokale koning daagt Shell voor de rechter en twee strategische partnerschappen gaan de problemen te lijf. Vandaag: deel één.

Lees artikel

‘Wie ik tegenkom, wil ik in beweging brengen’

Door Lizan Nijkrake | 09 december 2019

Houda Loukili was Nederlands jeugdkampioen kickboksen en baande zich, als meisje met Marokkaanse achtergrond, een weg door een traditioneel mannelijke wereld. Nu geeft ze sporttraining aan kinderen en vrouwen buiten de boksring. ‘Ik wil doen wat mijn coach voor míj heeft gedaan.’

Lees artikel