Door:
Vice Versa

22 mei 2012

Categorieën

Tags

Fian Nederland presenteert: two documentaries introduce the international conference “Lands and Rights in Troubled Waters. They show paradigmatic conflicts in the Cauca/Colombia and in the Amazon/Brazil which are subject of the research and activities carried out by the LAR project. Program: 18.00 – 19.15 La Toma (30 min) Artisanal gold mining versus corporate interests. The struggle of an afro-Colombian community in the Cauca Valley for their land and livelihoods. Discussion with guest speakers from Colombia: The community La Toma, Friends of the Earth Colombia, national University of Colombia and Fian. 19.15-19.45 break with drinks and snacks 19.45 – 21.15 Killerbean (40 min) The conflicts caused by the rapid expansion of soy monocultures in West Pará are multiple: land grabbing, land conflicts, deforestation and loss of biodiversity. Defending the rights and livelihoods of the affected local communities is risky. Discussion with guest speakers from Brazil: Comissão Pastoral da Terra Santarém, UFOPA. Please register: s.dauphin@fian-nederland.nl www.landsandrights.blog.com www.fian-nederland.nl http://www.facebook.com/fian.nederland Datum: Woensdag 6 juni, 18.00-21.30 Locatie: Utrecht Universiteit Drift 13, room 004  

Curaçao op een tweesprong

Door Ayaan Abukar | 15 november 2019

De vlucht uit Venezuela gaat soms per bootje, naar het dichtbije Curaçao. Daar leidt het tot vertwijfeling: de weerslag is xenofobie èn solidariteit, een tekort aan kennis, vrees bij de Venezolanen – en stilte vanuit Den Haag. ‘Zonder politiek leiderschap gaan verhalen een eigen leven leiden.’ Ayaan Abukar vloog erheen en ging in gesprek.

Lees artikel

Hoe de ziel uit de ngo-sector verdwijnt

Door Marc Broere | 13 november 2019

Ze behoren tot de pioniers en innovators van de milieubeweging en ontwikkelingssamenwerking in Nederland en vormden decennialang een spraakmakend duo. Hoewel ze volop genieten van hun pensioen, luiden Ron van Huizen en Hans Guijt de noodklok over een ontwikkeling die hen zorgen baart: raden van toezicht die ontwikkelingsorganisaties willen laten besturen alsof het bedrijven zijn. ‘Stop met de idiote doelstelling dat je altijd moet groeien.’

Lees artikel

Deugen de meeste mensen nu wel of niet?

Door Hans Beerends | 31 oktober 2019

Historicus Rutger Bregman stelt in zijn nieuwe boek dat de meeste mensen deugen, verwijzend naar de prehistorie. Daar staat volgens Hans Beerends tegenover dat veel deugende mensen zich ook gemakkelijk laten misleiden.

Lees artikel