Door:
Vice Versa

22 mei 2012

Categorieën

Tags

Noodhulp versus structurele hulp: wanneer exit? Humanitaire crises vergen humanitaire noodhulp. Hulpafhankelijkheid onder de lokale bevolking neemt toe naarmate de tijd verstrijkt. Omgekeerd neemt de geefbereidheid van mensen juist af, wanneer structurele hulp in beeld komt. De grens tussen noodhulp en structurele hulp vervaagt in de praktijk, terwijl structurele hulp nadrukkelijk niet de opdracht is van noodhulpverleners. Op welk moment trekt noodhulp zich terug en wanneer vindt de overdacht plaats aan lokale organisaties? Wat zijn goede en slechte transfer- en exit-strategieën uit de praktijk? CARE Nederland, ICCO /Kerk in Actie en het Nederlandse Rode Kruis lichten dit in drie korte columns toe.
Ontmoet elkaar bij het Café Humanitaire Café Humanitaire vindt 4 keer per jaar plaats in het café van het Humanity House. Je ontmoet je collega’s werkzaam bij NGO’s, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Universiteit of het bedrijfsleven. Elke bijeenkomst kent een intellectuele versnapering bij de borrel: een levende column, een korte presentatie of lezing over een actueel thema rondom humanitaire hulp en wederopbouw. Ben je erbij? Stuur dan een mail naar aanmelding@pso.nl o.v.v. ʻCafé Humanitaire 31 meiʼ. Je ontvangt van ons een bevestiging dat je op de gastenlijst staat. Verspreid deze uitnodiging gerust onder je collega’s.
Datum:
Donderdag 31 mei Start programma 17.00 Locatie:  Café Humanitaire
Toegang is € 10,- (vergoeding hapjes en drankjes)

De erfenis van vier bevlogen vrouwelijke ministers

Door Paul Hoebink | 07 juli 2020

Vier vrouwelijke ministers van Ontwikkelingssamenwerking sloegen eind vorige eeuw de handen ineen met de ‘Utstein-4’. De Nederlandse Eveline Herfkens was een van hen. Wat hebben zij samen bereikt? Herfkens’ long time partner in life and work poogt in zijn nieuwste boek de balans op te maken, maar raakt verstrikt in de feiten.

Lees artikel

‘Opgeven is erger dan verliezen’

Door Marc Broere | 29 juni 2020

Carolyne Ndalilah, directeur van de spraakmakende Keniaanse jongerenorganisatie TYSA, helpt jongeren zichzelf én de uitdagingen van hun gemeenschap te leren kennen. ‘Wat onze samenleving nodig heeft, zijn jongeren die voorbij de dag van morgen denken; die het als een uitdaging zien het onmogelijke uit te proberen.’

Lees artikel

In coronatijd schiet de noodhulpsector terug in oude reflexen

Door Sarah Haaij | 18 juni 2020

Noodhulp moet effectiever en meer lokaal worden georganiseerd, sprak de internationale gemeenschap in 2016 af. Voortaan zou een kwart van het hulpgeld zo direct mogelijk naar lokale partners gaan. De kloof met de praktijk is ‘schokkend’: o,1 procent van het corona-noodhulpgeld gaat rechtstreeks naar lokale ngo’s, voor wie inspraak en toegang tot fondsen tijdens de pandemie nog moeilijker lijkt te worden.

Lees artikel