Door:
Vice Versa

22 mei 2012

Categorieën

Tags

Noodhulp versus structurele hulp: wanneer exit? Humanitaire crises vergen humanitaire noodhulp. Hulpafhankelijkheid onder de lokale bevolking neemt toe naarmate de tijd verstrijkt. Omgekeerd neemt de geefbereidheid van mensen juist af, wanneer structurele hulp in beeld komt. De grens tussen noodhulp en structurele hulp vervaagt in de praktijk, terwijl structurele hulp nadrukkelijk niet de opdracht is van noodhulpverleners. Op welk moment trekt noodhulp zich terug en wanneer vindt de overdacht plaats aan lokale organisaties? Wat zijn goede en slechte transfer- en exit-strategieën uit de praktijk? CARE Nederland, ICCO /Kerk in Actie en het Nederlandse Rode Kruis lichten dit in drie korte columns toe.
Ontmoet elkaar bij het Café Humanitaire Café Humanitaire vindt 4 keer per jaar plaats in het café van het Humanity House. Je ontmoet je collega’s werkzaam bij NGO’s, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Universiteit of het bedrijfsleven. Elke bijeenkomst kent een intellectuele versnapering bij de borrel: een levende column, een korte presentatie of lezing over een actueel thema rondom humanitaire hulp en wederopbouw. Ben je erbij? Stuur dan een mail naar aanmelding@pso.nl o.v.v. ʻCafé Humanitaire 31 meiʼ. Je ontvangt van ons een bevestiging dat je op de gastenlijst staat. Verspreid deze uitnodiging gerust onder je collega’s.
Datum:
Donderdag 31 mei Start programma 17.00 Locatie:  Café Humanitaire
Toegang is € 10,- (vergoeding hapjes en drankjes)

‘Een vrouw hoort niet in de schijnwerpers te staan’

Door Siri Lijfering | 12 december 2019

Hoewel vrouwen het meest lijden onder de vervuiling van de Nigerdelta, vraagt men hen zelden naar de oplossing. Het partnerschap Global Alliance for Green and Gender Action wil dat veranderen: ‘Te lang hebben mannen hier de beslissingen genomen en daaruit is niet veel goeds voortgekomen’, zegt Martha Agbani. Op pad door de Delta.

Lees artikel

‘Niets dan verwoesting van ons land’

Door Siri Lijfering | 10 december 2019

De olie-industrie levert de Nigeriaanse staat miljarden op, maar de bevolking van de Nigerdelta ziet haast niets ervan terug en lijdt zeer onder de vervuiling. De lokale koning daagt Shell voor de rechter en twee strategische partnerschappen gaan de problemen te lijf. Vandaag: deel één.

Lees artikel

‘Wie ik tegenkom, wil ik in beweging brengen’

Door Lizan Nijkrake | 09 december 2019

Houda Loukili was Nederlands jeugdkampioen kickboksen en baande zich, als meisje met Marokkaanse achtergrond, een weg door een traditioneel mannelijke wereld. Nu geeft ze sporttraining aan kinderen en vrouwen buiten de boksring. ‘Ik wil doen wat mijn coach voor míj heeft gedaan.’

Lees artikel