Door:
Vice Versa

15 mei 2012

Categorieën

Tags

Public lecture by Associate Professor Alan J. Kuperman, University of Texas at Austin. Western media and politicians typically praise NATO’s 2011 intervention in Libya as a humanitarian success for averting a bloodbath and helping replace the dictatorial regime of Muammar Qaddafi with a transitional council pledged to democracy. Based on this ostensible success, experts cite Libya as a model for implementing the emerging international norm of the “Responsibility to Protect” (R2P).  Before embracing such conclusions, however, it is important to conduct a more rigorous assessment of the intervention’s impact. In this lecture, Prof. Alan J. Kuperman compares the actual outcome in Libya to the likely outcome without intervention, based on the best available documentary evidence.  He reaches the disturbing but unavoidable conclusion that NATO intervention significantly exacerbated the duration and human toll of violence in Libya. Accordingly, Kuperman concludes with lessons to help ensure that any future humanitarian intervention does more good than harm. Datum: Dinsdag 29 May 2012, 16:00 uur – 18.00 Locatie: Aula A Erasmus Universiteit Rotterdam

Richt je niet alleen op laaghangend fruit

Door Marc Broere | 30 juli 2020

In zijn hoofdredactioneel commentaar in de nieuwe Vice Versa doet Marc Broere een oproep aan ontwikkelingsorganisaties om een extra mijl te lopen om ook de meest gemarginaliseerden in te sluiten in hun projecten. Onderzoeker Anika Altaf laat zien dat het kan.

Lees artikel

Column Eva Nakato: Van nadeel tot voordeel

Door Eva Nakato | 27 juli 2020

Wat vroeger in je leven als ‘ongepast’ werd gezien door je omgeving, blijkt vaak de sleutel tot succes in je latere leven te zijn. Ook voor onze columniste Eva Nakato. Vroeger werd ze soms gepest om haar zware stem, nu wordt ze juist hiervoor uitgekozen voor het spreken in het openbaar en het inspreken van teksten.

Lees artikel

De Utstein coalitie voegde de daad bij het woord

Door Ron Keller | 20 juli 2020

Er is geen enkel samenwerkingsverband geweest dat zo uniek en invloedrijk was als de Utstein coalitie (U4) van vier vrouwelijke ministers voor ontwikkelingssamenwerking, waaronder de Nederlandse Eveline Herfkens. Dat schrijft oud-topambtenaar Ron Keller als reactie op de recensie die Paul Hoebink schreef over een recentelijk verschenen boek over de U4.

Lees artikel