Door:
Vice Versa

15 mei 2012

Categorieën

Tags

Public lecture by Associate Professor Alan J. Kuperman, University of Texas at Austin. Western media and politicians typically praise NATO’s 2011 intervention in Libya as a humanitarian success for averting a bloodbath and helping replace the dictatorial regime of Muammar Qaddafi with a transitional council pledged to democracy. Based on this ostensible success, experts cite Libya as a model for implementing the emerging international norm of the “Responsibility to Protect” (R2P).  Before embracing such conclusions, however, it is important to conduct a more rigorous assessment of the intervention’s impact. In this lecture, Prof. Alan J. Kuperman compares the actual outcome in Libya to the likely outcome without intervention, based on the best available documentary evidence.  He reaches the disturbing but unavoidable conclusion that NATO intervention significantly exacerbated the duration and human toll of violence in Libya. Accordingly, Kuperman concludes with lessons to help ensure that any future humanitarian intervention does more good than harm. Datum: Dinsdag 29 May 2012, 16:00 uur – 18.00 Locatie: Aula A Erasmus Universiteit Rotterdam

Vechten voor het recht op liefde

Door Siri Lijfering | 05 december 2019

De antihomowet die in Nigeria is ingevoerd, maakt de lhbt-gemeenschap nòg kwetsbaarder. Zo is opkomen voor lesbische vrouwen zowel broodnodig als gevaarlijk; een kat-en-muisspel met hoge inzet. Hoe gaat het strategisch partnerschap Count Me In! ermee om?

Lees artikel

Venezolaanse vluchtelingen op Curaçao vallen tussen wal en schip

Door Bob van Dillen | 05 december 2019

Nu er een humanitaire crisis is in onze eigen regio, geeft de Nederlandse overheid niet thuis. Dat schrijft Bob van Dillen van Cordaid, die de situatie nauwgezet volgt, in deze opiniebijdrage. Ondertussen wordt de situatie steeds nijpender en krijgen vluchtelingen op Curaçao geen menswaardige behandeling.

Lees artikel

Strijd op twee fronten

Door Siri Lijfering | 04 december 2019

De Nigerdelta is aantrekkelijk voor sekswerkers, maar ook gevaarlijk: geweld en vervolging liggen op de loer. Het strategisch partnerschap Count Me In! probeert hun rechten te beschermen; beeldvorming en beïnvloeding van beleid lijken de sleutel te zijn. Twee sekswerkers doen hun verhaal.

Lees artikel