Door:
Vice Versa

15 mei 2012

Categorieën

Tags

Colombia heeft al jarenlang een zeer slechte reputatie op het gebied van mensenrechten. Vakbondsactivisten worden op grote schaal geïntimideerd en vermoord. Inheemse bevolkingsgroepen worden van hun land verjaagd om plaats te maken voor economische ‘ontwikkeling’. De EU wil Colombia nieuwe handelspreferenties toekennen nu de nieuwe regering Santos zegt de straffeloosheid en het geweld aan te pakken. Onder het motto: Westerse multinationals kunnen met hun gedragscodes een positief effect hebben op de mensenrechtensituatie in Colombia en meer handel met dit grondstoffenrijke land helpt Europa uit de crisis. De Colombiaanse vakbeweging is tegen. De regering Santos heeft structureel niets verbeterd. Een handelsakkoord zou multinationals slechts de kans bieden te profiteren van de rechteloosheid in hun land. Een debat op het scherpst van de snede, over het spanningsveld tussen economisch profijt en moreel-ethische waarden. Met sprekers: José Diógenes Orjuela García (Federación Colombiana de Educadores-FECODE (Federatie Onderwijsbonden)), Igor Kareld Díaz López (SINTRACARBON, vakbond  voor werknemers uit de steenkolensector), Daniel Hawkins (onderzoeker bij de Escuela Nacional Sindical, en verantwoordelijk voor de monitoring van multinationale bedrijven in Colombia en thema’s op het gebied van internationale handel.), Laura Rangel (Colombian Alliance against Free Trade, RECALCA), Tjalling Postma (FNV Mondiaal), Frank Bron (Amnesty International) Datum: Woensdag 30 mei, 19.30u Locatie: De Balie (Salonzaal) Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam Neem voor meer informatie contact op met Hilde van der Pas: hildevanderpas@tni.org 020-6626608

‘Niets dan verwoesting van ons land’

Door Siri Lijfering | 10 december 2019

De olie-industrie levert de Nigeriaanse staat miljarden op, maar de bevolking van de Nigerdelta ziet haast niets ervan terug en lijdt zeer onder de vervuiling. De lokale koning daagt Shell voor de rechter en twee strategische partnerschappen gaan de problemen te lijf. Vandaag: deel één.

Lees artikel

‘Wie ik tegenkom, wil ik in beweging brengen’

Door Lizan Nijkrake | 09 december 2019

Houda Loukili was Nederlands jeugdkampioen kickboksen en baande zich, als meisje met Marokkaanse achtergrond, een weg door een traditioneel mannelijke wereld. Nu geeft ze sporttraining aan kinderen en vrouwen buiten de boksring. ‘Ik wil doen wat mijn coach voor míj heeft gedaan.’

Lees artikel

Vechten voor het recht op liefde

Door Siri Lijfering | 05 december 2019

De antihomowet die in Nigeria is ingevoerd, maakt de lhbt-gemeenschap nòg kwetsbaarder. Zo is opkomen voor lesbische vrouwen zowel broodnodig als gevaarlijk; een kat-en-muisspel met hoge inzet. Hoe gaat het strategisch partnerschap Count Me In! ermee om?

Lees artikel