Door:
Vice Versa

15 mei 2012

Categorieën

Tags

Colombia heeft al jarenlang een zeer slechte reputatie op het gebied van mensenrechten. Vakbondsactivisten worden op grote schaal geïntimideerd en vermoord. Inheemse bevolkingsgroepen worden van hun land verjaagd om plaats te maken voor economische ‘ontwikkeling’. De EU wil Colombia nieuwe handelspreferenties toekennen nu de nieuwe regering Santos zegt de straffeloosheid en het geweld aan te pakken. Onder het motto: Westerse multinationals kunnen met hun gedragscodes een positief effect hebben op de mensenrechtensituatie in Colombia en meer handel met dit grondstoffenrijke land helpt Europa uit de crisis. De Colombiaanse vakbeweging is tegen. De regering Santos heeft structureel niets verbeterd. Een handelsakkoord zou multinationals slechts de kans bieden te profiteren van de rechteloosheid in hun land. Een debat op het scherpst van de snede, over het spanningsveld tussen economisch profijt en moreel-ethische waarden. Met sprekers: José Diógenes Orjuela García (Federación Colombiana de Educadores-FECODE (Federatie Onderwijsbonden)), Igor Kareld Díaz López (SINTRACARBON, vakbond  voor werknemers uit de steenkolensector), Daniel Hawkins (onderzoeker bij de Escuela Nacional Sindical, en verantwoordelijk voor de monitoring van multinationale bedrijven in Colombia en thema’s op het gebied van internationale handel.), Laura Rangel (Colombian Alliance against Free Trade, RECALCA), Tjalling Postma (FNV Mondiaal), Frank Bron (Amnesty International) Datum: Woensdag 30 mei, 19.30u Locatie: De Balie (Salonzaal) Kleine Gartmanplantsoen 10, Amsterdam Neem voor meer informatie contact op met Hilde van der Pas: hildevanderpas@tni.org 020-6626608

De schaduwzijde van de lokalisatie-agenda: ‘stropen’ van lokaal personeel

Door Dirk Jan Koch | 13 juli 2020

In deze column-serie licht Dirk-Jan Koch eens per twee maanden een onderwerp uit waar hij mee bezig is in het kader van zijn onderzoeksproject ‘ongeplande effecten van internationale samenwerking’. Deze keer: wat als ngo’s ook hun personeelsbeleid ‘lokaliseren’? ‘Voor de individuele medewerker is het top, maar het vertrek van de beste stafleden naar internationale clubs kan lokale organisaties verzwakken.’

Lees artikel

Zomernummer Vice Versa is uit

Door Marc Broere | 09 juli 2020

Het extra dikke zomernummer van Vice Versa is uit en staat weer boordevol interviews, reportages, achtergrondverhalen, beeldverhalen, essays en columns. Een overzicht van de artikelen.

Lees artikel

De erfenis van vier bevlogen vrouwelijke ministers

Door Paul Hoebink | 07 juli 2020

Vier vrouwelijke ministers van Ontwikkelingssamenwerking sloegen eind vorige eeuw de handen ineen met de ‘Utstein-4’. De Nederlandse Eveline Herfkens was een van hen. Wat hebben zij samen bereikt? Herfkens’ long time partner in life and work poogt in zijn nieuwste boek de balans op te maken, maar raakt verstrikt in de feiten.

Lees artikel