Door:
Rob Zadel

14 mei 2012

Categorieën

Tags

Illustratie: Esther van Ameijde

Binnen MFS-II geldt dat de samenwerking zo sterk is als de zwakste schakel. Met dit in het achterhoofd verbaast columnist Rob Zadel zich over de ‘dumping’ van het afgedankte schip de Rainbow Warrior door Greenpeace aan Cordaid. Het schip is bovendien ongeschikt voor het werk dat het moet gaan doen in Bangladesh. En waarom heeft Cordaid niet even contact opgenomen met Terre des Hommes die in datzelfde gebied een vrijwel identiek programma heeft gedraaid dat nu is overgenomen door de nationale overheid van Bangladesh? Voor al de MFS-II samenwerkingsverbanden geldt dat de samenwerking zo sterk is als de zwakste schakel. Als de zwakste schakel leert van de kennis van de sterkste, dan is het een proces dat ten goede komt aan de alliantie in zijn geheel en de zwakste schakel in het bijzonder. Daarnaast zou het nog beter zijn wanneer tussen al de bestaande allianties hetzelfde principe wordt gehanteerd. Dan kunnen de zwakkere allianties leren van de sterkere. Dat is goed voor het geknakte imago van de OS-branche. Partos lijkt hier een uitstekend platform voor te zijn, maar Partos toont zich meer een belangenbehartiger van dingen die geweest zijn. Het huidige subsidiestelsel. Dan is de aanval de beste verdediging en samenwerking wordt opgeofferd aan het aloude belang van ieder voor zich. De tegeltjeswijsheid ‘beter goed gejat dan slecht bedacht’ wordt hierbij niet geschuwd. Uniek project En zo kan het gebeuren dat Cordaid op haar website melding maakt van een groots en uniek project in de zuidelijke delta van Bangladesh, alwaar zij als sponsor van haar lokale partner Friendship een gezondheidsprogramma wil realiseren in een gebied met vele inwoners. Hiervoor betaalt zij de renovatie van het legendarische Greenpeaceschip de Rainbow Warrior tot hospitaalschip en de benodigde lopende kosten van het programma van Friendship. Dat deed mij denken aan een uitvoerig medisch programma in Patuakhali, een gebied in de zuidelijke delta, en uitgevoerd vanaf het hospitaalschip Shapla, een platbodem en gebouwd in Dhaka in opdracht van Terre des Hommes. Na 15 jaren trouwe dienst heeft Terre des Hommes onlangs de Shapla verkocht aan een touroperator. De Shapla wordt een vakantieboot, een soort van cruiseschip en zeer geschikt voor de ondiepe wateren in de zuidelijke delta van Bangladesh en de rivieren. Overheid Bangladesh nam zelf verantwoordelijkheid Het medische programma van Terre des Hommes was afgerond. Voor de honderdduizenden mensen die zeer afgelegen wonen op de schorren en het vaste land was een medische infrastructuur met klinieken tot stand gebracht. De overheid van Bangladesh nam nu verder haar verantwoordelijkheid. De Rainbow Warrior is een begrip, hoewel het in onderhavig geval de Rainbow Warrior II betreft. De echte legendarische Rainbow Warrior werd op 10 juli 1985 tot zinken gebracht door de Franse geheime dienst in Auckland, Nieuw Zeeland. De grondlegger van de Shapla en het medisch programma in Patuakhali is Hans Guyt, hoofd programma’s bij Terre des Hommes. Hij was als nucleair campaigner bij Greenpeace aan boord van de echte Rainbow Warrior tijdens de aanslag. Dumping Wat de website van Cordaid niet vermeldt, betreft het curieuze gegeven van dumping van een afgedankt Greenpeace schip door Greenpeace International in een ontwikkelingsland. Daar is nog een interne Greenpeacevete aan vooraf gegaan, want ook het aloude schip de Sirius van Greenpeace Nederland lag al eerder voor hetzelfde doel als dumping in de race, maar delfde het onderspit tot ongenoegen van Greenpeace Nederland, die nu met haar Sirius in de maag blijft zitten. Zowel de Rainbow Warrior als de Sirius zijn voor het bewuste programma van Friendship niet bruikbaar, ook al zijn de schepen gratis aangeboden. Met een diepgang van respectievelijk 4.5 en 3.5 meter en ook na renovatie domweg niet geschikt als hospitaalschip, komt de vraag op waarom een nieuwer en hierop gebouwd schip als de Shapla niet werd overgenomen door Friendship in plaats van door een touroperator. De Shapla lag ook nog eens vlak bij het nieuwe operationele gebied van Friendship waardoor de overvaarkosten praktisch nihil zouden zijn. Raadsel Met zoveel overeenkomsten tussen het afgesloten medisch programma van Terre des Hommes Bangladesh en het nog te starten nieuwe medische programma van Friendship is het een raadsel waarom niet is gekozen voor overleg en samenwerking tussen Cordaid en Terre des Hommes en Friendship en Terre des Hommes Bangladesh. De oplossing van dit raadsel is simpel, maar ontluisterend. De oprichters en eigenaren van Friendship zijn Runa Khan en haar Franse echtgenoot Yves Marre. De laatste is bevriend met een Franse kapitein van Greenpeace die zowel op de Sirius als op de Rainbow Warrior II heeft gevaren. De Rainbow Warrior II wordt drastisch omgebouwd tot ‘hospitaalschip’ op de werf van Yves Marre. Cordaid betaalt de kosten. Het mes snijdt daarmee aan meerdere kanten. Greenpeace is van haar oude boot af, Friendship heeft haar schip, omgedoopt tot Ronghonu, voor haar nieuwe medische programma en de werf heeft er een goed betaalde opdracht bij. Goedkoper De Ronghonu komt ergens op een centraal punt in het water te liggen. Maar als je nu toch heen en weer gaat varen, waarom bouw je dan geen ziekenhuis aan de wal? Dat is veel goedkoper om op te zetten en te runnen. Bovendien zijn er nu een heleboel veerboten die de eilanden aandoen en dat is een goedkope manier van vervoer. De organisatie Friendship vraagt zich niet af wat goedkoper is. Natuurlijk krijgen een hoop patiënten zorg waar weinig of niets voor betaald behoeft te worden, maar het is een initiatief dat parallel loopt aan wat de overheid van Bangladesh al doet in de zuidelijke delta. Het initiatief is daarmee geen duurzame oplossing. Dit alles had in kaart gebracht kunnen worden in reeds eerder genoemd, maar niet gehouden overleg. Helaas lijken stuntwerk en publicitaire redenen de grondslag te zijn voor dit overbodig initiatief. Als dit de keerzijde wordt van afnemende subsidies, dan heeft Partos in haar strijd tot behoud een nieuw argument in handen. Rob Zadel PS: Rob Zadel schreef voor uitgeverij Kluitman diverse avonturenboeken waaronder ‘De Sirius ontsnapt’ en ‘De Rainbow Warrior valt aan’.      

‘De allerarmsten worden niet geholpen. En dat kan wél.’

Door Marc van Dijk | 05 augustus 2020

Te vaak lanceren hulporganisaties projecten zonder eerst te praten met degenen om wie het gaat. Onderzoeker Anika Altaf sprak met de allerarmsten in Ethiopië, Benin en Bangladesh. Om hen te bereiken moet het roer om.

Lees artikel

Richt je niet alleen op laaghangend fruit

Door Marc Broere | 30 juli 2020

In zijn hoofdredactioneel commentaar in de nieuwe Vice Versa doet Marc Broere een oproep aan ontwikkelingsorganisaties om een extra mijl te lopen om ook de meest gemarginaliseerden in te sluiten in hun projecten. Onderzoeker Anika Altaf laat zien dat het kan.

Lees artikel

Column Eva Nakato: Van nadeel tot voordeel

Door Eva Nakato | 27 juli 2020

Wat vroeger in je leven als ‘ongepast’ werd gezien door je omgeving, blijkt vaak de sleutel tot succes in je latere leven te zijn. Ook voor onze columniste Eva Nakato. Vroeger werd ze soms gepest om haar zware stem, nu wordt ze juist hiervoor uitgekozen voor het spreken in het openbaar en het inspreken van teksten.

Lees artikel