Door:
Vice Versa

9 mei 2012

Categorieën

Tags

Stichting Woord en Daad organiseert een debatavond over de toekomst van ontwikkelingssamenwerking. In politiek, samenleving en bedrijfsleven klinken steeds meer kritische stemmen, als het gaat om ontwikkelingssamenwerking. Komt het geld wel goed terecht? Heeft het wel zin? Moet het niet allemaal anders? Woord en Daad gaat het debat hierover aan: we laten ons graag kritisch bevragen, maar grijpen ook de gelegenheid een krachtig weerwoord te geven. En om onze eigen plannen voor de toekomst tegen het licht te houden. Debat deel 1 – Terugkijken – Een slecht geweten Arend Jan Boekestijn (oud VVD politicus) geeft op scherpe, puntige wijze zijn visie op de geschiedenis van ontwikkelingssamenwerking tot vandaag de dag. Ook houdt hij Woord en Daad een spiegel voor. Na korte reacties van Rina Molenaar (manager Communicatie en Fondsen) en Evert-Jan Brouwer (politiek adviseur), is het woord aan de zaal: hebben vijftig jaar ontwikkelingssamenwerking ons opgezadeld met een slecht geweten, of mogen we dankbaar terugkijken? ( Inloop en koffie: 19.15 – 19.30. Opening door Dicky Nieuwenhuis: 19.30 – 19.40. begin deel een van het debat: 19.40 – 20.30) Een korte pauze om 20.30 – 20.45. Vervolg van het debat: 20.45 – 21.30 – Vooruitkijken – Vuile handen We schrijven 2015. De Millenniumdoelen zijn gehaald (of niet). De nieuwe VVD-minister voor Ontwikkelingssamenwerking  Arend Jan Boekestijn voert topoverleg met Dicky Nieuwenhuis (lid raad van bestuur Woord en Daad) namens de ontwikkelingssector en Teun van den Dool (voormalig directeur Hortilux Schréder) namens ondernemend Nederland. Aan hen de taak om samen de agenda voor ontwikkelingssamenwerking voor de toekomst vast te stellen. Gaat dat lukken zonder vuile handen? Tijdens dit live debat hebben zij drie kwartier om het eens te worden, en de zaal te overtuigen, of zich juist door de aanwezigen te laten inspireren. Praat mee, beslis mee. Datum: Vrijdag 1 juni, 1915-2130. Locatie: De aula van de Gomarus Scholengemeenschap, Hoefslag 11, 4205 NK Gorinchem Aanmelden via pers@woordendaad.nl. Voor meer informatie over de debatavond zie de website van Woord en Daad.

De schaduwzijde van de lokalisatie-agenda: ‘stropen’ van lokaal personeel

Door Dirk Jan Koch | 13 juli 2020

In deze column-serie licht Dirk-Jan Koch eens per twee maanden een onderwerp uit waar hij mee bezig is in het kader van zijn onderzoeksproject ‘ongeplande effecten van internationale samenwerking’. Deze keer: wat als ngo’s ook hun personeelsbeleid ‘lokaliseren’? ‘Voor de individuele medewerker is het top, maar het vertrek van de beste stafleden naar internationale clubs kan lokale organisaties verzwakken.’

Lees artikel

Zomernummer Vice Versa is uit

Door Marc Broere | 09 juli 2020

Het extra dikke zomernummer van Vice Versa is uit en staat weer boordevol interviews, reportages, achtergrondverhalen, beeldverhalen, essays en columns. Een overzicht van de artikelen.

Lees artikel

De erfenis van vier bevlogen vrouwelijke ministers

Door Paul Hoebink | 07 juli 2020

Vier vrouwelijke ministers van Ontwikkelingssamenwerking sloegen eind vorige eeuw de handen ineen met de ‘Utstein-4’. De Nederlandse Eveline Herfkens was een van hen. Wat hebben zij samen bereikt? Herfkens’ long time partner in life and work poogt in zijn nieuwste boek de balans op te maken, maar raakt verstrikt in de feiten.

Lees artikel