Door:
Vice Versa

7 mei 2012

Categorieën

Tags

Stichting SIFE (Students In Free Enterprise)Universiteit Leiden organiseert d.d. 15 mei een lustrumconferentie in internationaal perscentrum Nieuwspoort, over sociaal ondernemerschap. Sociaal ondernemerschap is het opzetten van duurzame projecten door middel van kennis en methodes uit het bedrijfsleven. Samen met de politiek, het bedrijfsleven, ontwikkelingsorganisaties, de wetenschap en studenten gaan wij in discussie over de manier en doeltreffendheid van sociaal ondernemen. Het jaar 2012 is het vijfde jaar dat SIFE Universiteit Leiden bestaat en wil daarom haar werkwijze in een breder perspectief plaatsen. SIFE Universiteit Leiden levert een bijdrage aan de huidige discussie rondom sociaal ondernemerschap discussie rondom ontwikkelingssamenwerking door het organiseren van een lustrumconferentie waarin de politiek, het bedrijfsleven, ontwikkelingsorganisaties, de wetenschap en studenten met elkaar in debat gaan. Tijdens de conferentie zal sociaal ondernemerschap vanuit verschillende perspectieven worden belicht. Er zal aandacht zijn voor de verschillen tussen  de publieke en de private sector en de betekenis hiervan voor sociaal ondernemerschap. Er zal gediscussieerd worden over de voorwaarden voor sociaal ondernemerschap, de rol van de politiek en concurrentie tussen bedrijven en NGO’s door verschillende sprekers uit de politiek, het bedrijfsleven de wetenschap en ontwikkelingsorganisaties. Sprekers: Jan Pronk (oud-minister Ontwikkelingssamenwerking), Ton Dietz (Directeur Afrika Studiecentrum), Ingrid de Caluwé (woordvoerder ontwikkelingssamenwerking VVD), Jeroen de Lange (woordvoerder internationale samenwerking PvdA), Carol Gribnau (hoofd SED HIVOS), Ruurd Brouwer (financial director FMO bank), Yannick du Pont (directeur Spark) , Joanne Meyboom (directeur GreenTec van Joulz), Sabine Luning (Universiteit Leiden)  Giuseppe van der Helm (directeur VBDO), Ron Jansen (directeur Ebbinge&Company en bestuurslid SIFE NL) Datum: Dinsdag 15 Mei 2012. Tijd: 13:30-19:00 uur. Locatie: International Perscentrum Nieuwspoort Lange Poten 10 2511 CL Den Haag Inschrijven: www.sifeleiden.nl/conferentie Voor meer informatie kunt u terecht bij Sara Veerman. E-mail:                       srveerman@gmail.com Telefoonnummer:       +31 (0) 640999394 Website:                    www.sifeleiden.nl en www.sifeleiden.nl/conferentie

De erfenis van vier bevlogen vrouwelijke ministers

Door Paul Hoebink | 07 juli 2020

Vier vrouwelijke ministers van Ontwikkelingssamenwerking sloegen eind vorige eeuw de handen ineen met de ‘Utstein-4’. De Nederlandse Eveline Herfkens was een van hen. Wat hebben zij samen bereikt? Herfkens’ long time partner in life and work poogt in zijn nieuwste boek de balans op te maken, maar raakt verstrikt in de feiten.

Lees artikel

‘Opgeven is erger dan verliezen’

Door Marc Broere | 29 juni 2020

Carolyne Ndalilah, directeur van de spraakmakende Keniaanse jongerenorganisatie TYSA, helpt jongeren zichzelf én de uitdagingen van hun gemeenschap te leren kennen. ‘Wat onze samenleving nodig heeft, zijn jongeren die voorbij de dag van morgen denken; die het als een uitdaging zien het onmogelijke uit te proberen.’

Lees artikel

In coronatijd schiet de noodhulpsector terug in oude reflexen

Door Sarah Haaij | 18 juni 2020

Noodhulp moet effectiever en meer lokaal worden georganiseerd, sprak de internationale gemeenschap in 2016 af. Voortaan zou een kwart van het hulpgeld zo direct mogelijk naar lokale partners gaan. De kloof met de praktijk is ‘schokkend’: o,1 procent van het corona-noodhulpgeld gaat rechtstreeks naar lokale ngo’s, voor wie inspraak en toegang tot fondsen tijdens de pandemie nog moeilijker lijkt te worden.

Lees artikel