Door:
Rob Zadel

23 april 2012

Tags

Illustratie: Esther van Ameijde

De bezuinigingen zijn voorlopig uit de lucht. Maar columnist Rob Zadel had zijn bijdrage voor Vice Versa al klaar voordat dit nieuws bekend werd. Zadel stelt het ‘krampachtig’ vasthouden aan de 0,7% van het BNP voor ontwikkelingssamenwerking ter discussie. ‘De huidige strijd tegen het einde is vruchteloos, vreet energie en werkt contraproductief.’ De god Janus uit de Romeinse mythologie is de god met de twee gezichten en staat in de ruimste zin symbool voor het begin en het einde, ofwel de kringloop van het leven. Hij past in de strijd van de hulporganisaties tegen de dreigende bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Met het verschil dat hierbij het einde zoek is. Zo houdt men krampachtig vast aan de 0.7% van het BNP voor ontwikkelingssamenwerking. En de vraag, ‘waarom eigenlijk?’, wordt niet gesteld. Je zou deze vraag toch mogen verwachten in de levensbeschouwelijke verkenningen van bijvoorbeeld algemeen directeur René Grotenhuis van Cordaid? Nieuw tijdperk zonder subsidie Sterker nog, een filosofische verhandeling over het einde van een gesubsidieerd tijdperk als begin van een nieuw tijdperk zonder subsidie, zou zeker op zijn plaats zijn geweest. Impulsen om tot een ander en in de tijdsgeest passend systeem over te gaan zouden meer ruimte moeten krijgen. Dit in plaats van de strijd tegen een achterhaald systeem van financiële samenwerking met en afhankelijkheid van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Boosheid moet niet in de weg staan van vernieuwing. De overeenkomst die Joop van den Ende heeft gesloten met premier Mark Rutte als antwoord op de bezuinigingen op cultuur en de BTW-verhoging van 6 naar 19% op dit gebied, mag als voorbeeld dienen. Hier is sprake van een samenwerkingsverband tussen vier logische partijen en waarbij de Bankgiro Loterij vanuit het ministerie van Justitie de vergunning krijgt om meer prijstrekkingen te mogen verrichten met een aanzienlijke omzetstijging tot gevolg die ten bate komt van culturele evenementen. De lijn kan worden doorgetrokken tot en met de andere goede doelenloterijen. Dan moet de SGP, die tegen loterijen is, maar een toontje lager zingen. Het past in het kabinetsbeleid van noodzakelijke bezuinigingen. Contraproductief De huidige strijd tegen het einde is vruchteloos, vreet energie en werkt contraproductief. Het benadrukt het inmiddels slechte imago van de ontwikkelingssector dat te veel hangt aan de politiek met eveneens een slecht imago. Dat schiet dus niet op. De god Janus liet een kosmopolitisch geheel zien. De januskop als veinzer, draaikont, is van veel latere orde en past niet in de oorsprong van de mythe. Echter, het is de januskop die de ontwikkelingswereld typeert. De zwaar gesubsidieerde organisaties gebruiken oneigenlijke en schijnargumenten tegen de bezuinigingen. Ze zijn te veel politici geworden. Tussen woord en daad gaapt een onoverbrugbaar ravijn.  

Hoe de ziel uit de ngo-sector verdwijnt

Door Marc Broere | 13 november 2019

Ze behoren tot de pioniers en innovators van de milieubeweging en ontwikkelingssamenwerking in Nederland en vormden decennialang een spraakmakend duo. Hoewel ze volop genieten van hun pensioen, luiden Ron van Huizen en Hans Guijt de noodklok over een ontwikkeling die hen zorgen baart: raden van toezicht die ontwikkelingsorganisaties willen laten besturen alsof het bedrijven zijn. ‘Stop met de idiote doelstelling dat je altijd moet groeien.’

Lees artikel

Deugen de meeste mensen nu wel of niet?

Door Hans Beerends | 31 oktober 2019

Historicus Rutger Bregman stelt in zijn nieuwe boek dat de meeste mensen deugen, verwijzend naar de prehistorie. Daar staat volgens Hans Beerends tegenover dat veel deugende mensen zich ook gemakkelijk laten misleiden.

Lees artikel

Het Raadsel van de ander

Door Vice Versa | 08 oktober 2019

In de nieuwe Vice Versa die komend weekend verschijnt staat ‘de ander’ centraal en zoeken we naar een nieuw, progressief narratief. Angst voor de ander kun je alleen bestrijden met menselijke verhalen, schrijven Ayaan Abukar en Marc Broere.

Lees artikel