Door:
Rob Zadel

23 april 2012

Tags

Illustratie: Esther van Ameijde

De bezuinigingen zijn voorlopig uit de lucht. Maar columnist Rob Zadel had zijn bijdrage voor Vice Versa al klaar voordat dit nieuws bekend werd. Zadel stelt het ‘krampachtig’ vasthouden aan de 0,7% van het BNP voor ontwikkelingssamenwerking ter discussie. ‘De huidige strijd tegen het einde is vruchteloos, vreet energie en werkt contraproductief.’ De god Janus uit de Romeinse mythologie is de god met de twee gezichten en staat in de ruimste zin symbool voor het begin en het einde, ofwel de kringloop van het leven. Hij past in de strijd van de hulporganisaties tegen de dreigende bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking. Met het verschil dat hierbij het einde zoek is. Zo houdt men krampachtig vast aan de 0.7% van het BNP voor ontwikkelingssamenwerking. En de vraag, ‘waarom eigenlijk?’, wordt niet gesteld. Je zou deze vraag toch mogen verwachten in de levensbeschouwelijke verkenningen van bijvoorbeeld algemeen directeur René Grotenhuis van Cordaid? Nieuw tijdperk zonder subsidie Sterker nog, een filosofische verhandeling over het einde van een gesubsidieerd tijdperk als begin van een nieuw tijdperk zonder subsidie, zou zeker op zijn plaats zijn geweest. Impulsen om tot een ander en in de tijdsgeest passend systeem over te gaan zouden meer ruimte moeten krijgen. Dit in plaats van de strijd tegen een achterhaald systeem van financiële samenwerking met en afhankelijkheid van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Boosheid moet niet in de weg staan van vernieuwing. De overeenkomst die Joop van den Ende heeft gesloten met premier Mark Rutte als antwoord op de bezuinigingen op cultuur en de BTW-verhoging van 6 naar 19% op dit gebied, mag als voorbeeld dienen. Hier is sprake van een samenwerkingsverband tussen vier logische partijen en waarbij de Bankgiro Loterij vanuit het ministerie van Justitie de vergunning krijgt om meer prijstrekkingen te mogen verrichten met een aanzienlijke omzetstijging tot gevolg die ten bate komt van culturele evenementen. De lijn kan worden doorgetrokken tot en met de andere goede doelenloterijen. Dan moet de SGP, die tegen loterijen is, maar een toontje lager zingen. Het past in het kabinetsbeleid van noodzakelijke bezuinigingen. Contraproductief De huidige strijd tegen het einde is vruchteloos, vreet energie en werkt contraproductief. Het benadrukt het inmiddels slechte imago van de ontwikkelingssector dat te veel hangt aan de politiek met eveneens een slecht imago. Dat schiet dus niet op. De god Janus liet een kosmopolitisch geheel zien. De januskop als veinzer, draaikont, is van veel latere orde en past niet in de oorsprong van de mythe. Echter, het is de januskop die de ontwikkelingswereld typeert. De zwaar gesubsidieerde organisaties gebruiken oneigenlijke en schijnargumenten tegen de bezuinigingen. Ze zijn te veel politici geworden. Tussen woord en daad gaapt een onoverbrugbaar ravijn.  

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel