Door:
IPS Nieuws

16 april 2012

Categorieën

Tags

Een nieuwe studie toont dat de dodelijkste malariaparasiet steeds resistenter wordt tegen artemisinine, het belangrijkste geneesmiddel tegen malaria. Dat kan catastrofale gevolgen hebben voor de strijd tegen malaria, zeggen wetenschappers. Thaise en Amerikaanse wetenschappers schrijven in het medische vakblad The Lancet dat de resistentie tegen artemisinine minstens acht jaar geleden ontstond aan de grens tussen Thailand en Myanmar. De vrees bestaat dat de resistentie zich verspreidt naar Afrika. Bij andere belangrijke geneesmiddelen tegen malaria heeft men al een gelijkaardige resistentie zien ontstaan in Zuidoost-Azië die vervolgens Afrika bereikte. In Afrika vallen de meeste malariaslachtoffers. Grote ramp ‘Als de resistentie voor artemisinine zich verspreidt buiten het beperkte gebied waar het geïdentificeerd is, dan is dat een grote ramp’, zegt de Belgische malaria-expert Martin De Smet van hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen aan het Science and Development Network. Artemisinine wordt beschouwd als het meest effectieve geneesmiddel tegen malaria. Het werkt tegen de Plasmodium falciparum, de meest dodelijke soort malariaparasiet. Artemisinine wordt gewonnen uit zomeralsem (Artemisia annua), een plant die vooral in China en Vietnam te vinden is. Onlangs hebben Duitse onderzoekers een eenvoudig proces ontwikkeld om een synthetische versie van de artemisinine-molecule te maken. Daardoor kan artemisinine heel wat goedkoper worden. Elke minuut Malaria wordt overgedragen door muggen, die eerst besmette mensen en vervolgens gezonde mensen prikken. In 2010 stierven 655.000 mensen aan malaria volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Negentig procent van de slachtoffers valt volgens de WHO in sub-Sahara Afrika, vooral onder kinderen. In Afrika sterft elke minuut één kind aan malaria. Het stoppen van de verspreiding van malaria is onderdeel van de Millenniumdoelstellingen. In 2000 startte de Verenigde Naties (VN) met de doelstellingen en in 2015 moeten ze behaald zijn. In 2000 stierven er 755.000 mensen aan malaria. In 10 jaar tijd is het aantal malaria gerelateerde sterfgevallen dus met 100.000 verminderd. Volgens de website van de millenniumdoelen komt dit doordat de er meer duurzame met insecticide bewerkte klamboes zijn geproduceerd en verspreid. Ook krijgen steeds meer patiënten volgens de site toegang tot de Artemisinin-based Combination Therapy (ACT) waar nu dus malariaparasieten in Zuidoost-Azie.

5 jaar strategische partnerschappen: zonder wrijving geen glans

Door Siri Lijfering | 25 mei 2020

Komende vrijdag horen ontwikkelingsorganisaties of hun aanvraag voor het nieuwe subsidieprogramma Power of Voices is gehonoreerd. Nog een paar spannende dagen dus. In dit essay maakt Siri Lijfering de balans op van de voorganger Samenspraak en Tegenspraak. Wat kunnen we leren van vijf jaar strategische partnerschappen tussen de Nederlandse overheid en de ontwikkelingssector?

Lees artikel

Inclusief besluitvormingsproces essentieel bij effectieve aanpak COVID-19

Door Vice Versa | 20 mei 2020

Een glashelder en sterk pleidooi rondom de noodzaak van internationale solidariteit. Dat is de reactie van 12 mensen uit het maatschappelijk middenveld, bedrijfsleven en wetenschap op het spoedadvies van de Adviesraad Internationale Vraagstukken over de Nederlandse bijdrage aan de mondiale strijd tegen het coronavirus. Maar, voegen ze daar aan toe: het is van groot belang dat lokale actoren een beslissende rol krijgen in de praktische uitvoering. Voorkom dat alleen gekozen wordt voor bestaande partners die grootschalige bedragen weg kunnen zetten. Hieronder de volledige reactie en de namen van de ondertekenaars.

Lees artikel

Armoede bestrijden met een grotere caviamarkt?

Door Ellen Mangnus | 18 mei 2020

In deze nieuwe rubriek Omdenken met Ellen kijkt Ellen Mangnus waar de westerse manier van denken over ontwikkeling botst met lokale kennis en waarden. In de eerste aflevering: de cavia als gewild dier in de wereldberoemde Peruaanse keuken. Een weg uit de armoede voor de een, vernietiging van een wereld voor de ander

Lees artikel