Skip to content

 

Door:
Thomas Hurkxkens

30 maart 2012

Categorieën

Tags

De onderhandelaars in het Catshuis lijken af te stevenen op een akkoord. Onderdeel daarvan lijkt een fikse bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking te zijn. De Volkskrant meldt dat volgens ingewijden het CDA heeft ingestemd met een nieuwe korting van 1 miljard euro op ontwikkelingssamenwerking. De afgelopen weken onderhandelden de PVV, het CDA en de VVD over een nieuw pakket aan bezuinigingen waarbij Geert Wilders al diverse keren aangaf dat extra korten alleen bespreekbaar zou zijn wanneer er ook fors gekort zou worden op ontwikkelingssamenwerking. Voor het CDA en met name voor Kathleen Ferrier ligt deze bezuiniging erg gevoelig. Het loslaten van de norm van 0,7 procent van het BNP leek eerder nog onbespreekbaar. Door de bezuinigen zou Nederland naar 0,6 procent van het BNP zakken. Dat, terwijl Knapen in november nog aangaf dat tussentijds korten geen optie zou zijn. Het is dan ook nog onduidelijk waar de bezuinigingen binnen de begroting voor ontwikkelingssamenwerking zullen plaatsvinden, omdat de meeste uitgaven juridisch vast lijken te liggen. Vice Versa peilt de reactie van betrokkenen… Lees ook: KAN ER EIGENLIJK BEZUINIGD WORDEN OP ONTWIKKELINGSSAMENWERKING?  

‘Er wordt hier met grote verbazing naar Nederland gekeken’

Door Marc Broere | 27 maart 2020

Voor Kees Blokland, directeur van Agriterra, heeft de coronacrisis grote impact. Hij is er op meerdere lagen bij betrokken: via zijn zoon die op de spoedeisende hulp van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem werkt, via zijn Spaanse echtgenote met wie hij momenteel in Valencia verblijft en via de gevolgen voor de projecten van Agriterra, dat samenwerkt met  boerencoöperaties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Een persoonlijk relaas vanuit Spanje waar in sommige media de aanpak in Nederland in één adem genoemd wordt met ‘corona-ontkenners’ als Donald Trump en de Braziliaanse en Mexicaanse  presidenten Bolsonaro en López Obrador. En waar het de marsen op Internationale Vrouwendag (8 maart) waren die voor een explosie en verspreiding van het virus zorgden.

Lees artikel

Het veldkantoor in verandering

Door Manon Stravens | 11 maart 2020

Ontwikkelingsorganisaties reppen aldoor over lokaal eigenaarschap, maar waarom maken Europeanen dan nog steeds de dienst uit in veel veldkantoren? ‘Wij zouden zelf ook vreemd opkijken als er in Nederland een Zimbabwaan wordt ingevlogen om met de vakbond of een ngo te werken.’ Een rondgang langs ICCO, Hivos en de Leprastichting.

Lees artikel

De stilte van Kaag

Door Ellen Mangnus | 10 maart 2020

De situatie aan de buitengrenzen van Europa bereikte deze week een dramatisch dieptepunt. Waarom horen we niets van minister Kaag, vraagt Ellen Mangnus zich af. Was zij immers niet de minister van de veel geroemde Abel Herzberglezing met de titel: ‘Wees niet stil, we zijn met velen.’

Lees artikel
Scroll To Top