Door:
Jack van Ham

26 maart 2012

Categorieën

Tags

Afgelopen zaterdag verscheen in dagblad BN De Stem een artikel van Bob Geldof, initiatiefnemer van Live Aid. Hij betoogde dat het dom en kortzichtig is om te snijden in hulp aan ontwikkelingslanden, net nu er buitengewone kansen liggen voor het bedrijfsleven. Jack van Ham, oud-directeur van ICCO, was gegrepen door het stuk van de Britse zanger en legt uit waarom. Soms is het goed eens even weg te draaien van al die Nederlandse deskundigen die zo goed weten waarom het in het verleden niet goed is gegaan met ontwikkelingshulp en hoe het naar hun idee in de toekomst zou moeten worden. Nog beter is het om politici te overtuigen dat bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking zo ongeveer het domste is wat je in deze tijd kunt doen. Goed, het kan allemaal beter, innovatiever, duurzamer, eerlijker, minder corrupt. Zoals alles in de samenleving. Het liefst zou ik ook nog volhouden dat ontwikkelingssamenwerking onze dure plicht is, solidariteit een waarde die we moeten koesteren. Maar in een land waar de mensen denken dat wij 5,6% van het BNP uitgeven aan ontwikkelingshulp, dat mede-geregeerd wordt door een partij die maar al te graag hamert op ontwikkelingssamenwerking als kostenpost en denkt dat wij wel zonder de wereld kunnen, hou je noch het ene noch het andere verhaal vol. Aanzetten tot denken Wellicht kunnen politici en vele anderen bijgaande bijdrage van Bob Geldof eens lezen. ‘Afrika, de sleutel tot Nederlandse Groei.’ Op zijn minst heeft hij een aantal gegevens bij elkaar gehaald die tot denken aanzetten. Dat Duitsers berekenen wat ontwikkelingssamenwerking oplevert en de Engelsen het opvoeren, moet op zijn minst vragen oproepen. Voor elke euro die wordt besteed aan ontwikkelingssamenwerking komt aan handel en investering 1,40 euro terug. Zo geredeneerd, kost elke euro bezuiniging 1,40 euro. Dan raakt Nederland haar triple A status nog sneller kwijt. Verbeter ontwikkelingssamenwerking, investeer samen met het bedrijfsleven in faire en duurzame economie, in noodzakelijk onderwijs en gezondheidszorg en bestrijdt te vuur en te zwaard corruptie. Maak gebruik van de nog redelijke internationale naam die Nederland heeft en het enorme netwerk dat het (met ngo’s) heeft opgebouwd, maar bezuinig niet. Dat kunnen we niet eens betalen. In een interview ter gelegenheid van mijn afscheid van ICCO vroeg schrijver Ton van der Lee hoe ik Afrika zag over 10 jaar. Mijn antwoord was dat het mijn overtuiging was dat wij binnen 10 jaar niet zonder de inspanningen van Afrika zouden kunnen. Ik had het mis, het gaat 5 x sneller.  

‘Niets dan verwoesting van ons land’

Door Siri Lijfering | 10 december 2019

De olie-industrie levert de Nigeriaanse staat miljarden op, maar de bevolking van de Nigerdelta ziet haast niets ervan terug en lijdt zeer onder de vervuiling. De lokale koning daagt Shell voor de rechter en twee strategische partnerschappen gaan de problemen te lijf. Vandaag: deel één.

Lees artikel

‘Wie ik tegenkom, wil ik in beweging brengen’

Door Lizan Nijkrake | 09 december 2019

Houda Loukili was Nederlands jeugdkampioen kickboksen en baande zich, als meisje met Marokkaanse achtergrond, een weg door een traditioneel mannelijke wereld. Nu geeft ze sporttraining aan kinderen en vrouwen buiten de boksring. ‘Ik wil doen wat mijn coach voor míj heeft gedaan.’

Lees artikel

Vechten voor het recht op liefde

Door Siri Lijfering | 05 december 2019

De antihomowet die in Nigeria is ingevoerd, maakt de lhbt-gemeenschap nòg kwetsbaarder. Zo is opkomen voor lesbische vrouwen zowel broodnodig als gevaarlijk; een kat-en-muisspel met hoge inzet. Hoe gaat het strategisch partnerschap Count Me In! ermee om?

Lees artikel