Door:
Mieke Olde Engberink

24 november 2011

Tags

Zojuist heeft staatssecretaris Knapen aangegeven dat hij voor de rest van de kabinetsperiode vast zal blijven houden aan de 0,7 procentnorm. “Brekend: staatssecretaris Knapen OS bevestigt dat 0,7% BBP vaststaat voor de gehele kabinetsperiode! Geen verdere bezuiniging dus!” twittert D66 fractieleider Alexander Pechtold tijdens de begrotingsbehandeling van Buitenlandse Zaken. Vorige week liet PVV-leider Geert Wilders nog duidelijk weten dat hij 4 miljard euro op ontwikkelingssamenwerking wilde bezuinigen. Bij een tegenvallende economie en dus extra bezuinigingen is volgens Wilders ontwikkelingssamenwerking als eerste aan de beurt. Dit heeft Knapen nu voorkomen door aan te kondigen de gehele kabinetsperiode vast te houden aan de 0.7 procent. Afgelopen maandag tijdens het wetgevingsoverleg ontwikkelingssamenwerking probeerden verschillende partijen al een ferme uitspraak van de staatssecretaris uit te lokken om de 0,7 procentnorm veilig te stellen, maar toen kwam Knapen niet verder dan deze te verzekeren voor komend jaar. D66 en GroenLinks vroegen de staatssecretaris opnieuw om duidelijkheid rondom het budget van ontwikkelingssamenwerking, maar dan voor de gehele kabinetsperiode. Knapen stelde dat hij hecht aan de reputatie en betrouwbaarheid van Nederland, en zich daarom wil houden aan de internationaal afgesproken norm. Deze uitspraak van Knapen zet de verhoudingen tussen de coalitiepartijen op scherp.

Dangote wants to increase Nigeria’s self-reliance on food

Door Emmanuel Ndadozie | 30 november 2020

Nigeria relies largely on imported food to feed its population. Some years ago, the Nigerian multinational Dangote decided to change this situation. It started by purchasing six rice mills that will become operational in the next 18 months. Dangote Rice has started restructuring the rice farming sector tells Robert Coleman, Agricultural Director of Dangote’s rice business in Nigeria. ‘I believe agriculture is the future of Africa.’

Lees artikel

Minister Wiebes: woordvoerder van Shell of Nederlands Minister voor Economische Zaken en Klimaat?

Door Jurrian Veldhuizen | 25 november 2020

Inmiddels twee maanden geleden stelde Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren 25 zeer kritische Kamervragen aan Minister Hoekstra van Financiën en Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat over de twijfelachtige klimaatplannen van olie- en gasbedrijven. Minister Wiebes had lang de tijd nodig om antwoord te geven. Toen het uiteindelijk kwam, bleek de minister een uitstekende woordvoerder voor Shell en een kampioen in het ontwijken van vragen en daarmee verantwoordelijkheden, schrijft Jurrian Veldhuizen namens Building Change.

Lees artikel
UN Food Systems Summit 2021

Wie niet aan tafel mee mag praten, staat op het menu

Door Vice Versa | 24 november 2020

Oxfam Novib, Hivos, Both Ends en de AgriProFocus Food Security Policy Coalition pleiten voor duurzame en inclusieve voedselsystemen op de VN- wereldtop komend jaar. Tijdens de conferentie ‘Bold Actions for Food as a Source for Good’, op 23 en 24 November georganiseerd door de Wageningen Universiteit, het World Economic Forum en anderen, kan Minister Kaag aandringen op een ambitieuze Summit die harde afspraken maakt over de toekomst van ons voedsel.

Lees artikel