Door:
Vice Versa

30 september 2011

Categorieën

Tags

In de ene provincie in Kenia sterven mensen door malaria, terwijl elders in het land voldoende medicijnen op voorraad zijn. Een logistiek probleem dat is op te lossen met de mobiele telefoon. Op de veranda van de medische post in het dorpje Bugamangi, een half uur rijden van de Keniaanse stad Kisumu, proberen een moeder en verpleegster een papje tegen malaria toe te dienen aan een hevig tegenstribbelende peuter. Het kind gloeit van de koorts. Pas als het jochie het papje helemaal door de strot geduwd heeft gekregen, maakt zijn verzet plaats voor berusting. Uitgeput vindt hij troost in de boezem van zijn bezorgde moeder. Het jongetje heeft geluk dat zijn moeder hem op tijd in een kliniek heeft weten te krijgen dat een medicijn tegen malaria in huis heeft. De tijd tussen de eerste symptomen van de ziekte – rillingen en plotse hevige koorts – en het toedienen van het geneesmiddel, maakt bij jonge kinderen en zwangere vrouwen vaak letterlijk het verschil tussen leven en dood. De kritieke grens ligt op een dag of twee, dus tijd om te wachten tot lege voorraden worden aangevuld, hebben de patiëntjes niet. ‘Gelukkig hebben wij hier bijna nooit een tekort aan medicijnen tegen malaria’, zegt verpleger Joshua Ongango die de kliniek in Bugamangi leidt. Een dokter hebben ze niet in de kliniek, waar het leeuwendeel van de patiënten met malaria binnenkomt. ‘Tegen andere ziekten heb ik vaak wel te weinig medicijnen.’ Een korte rondleiding leert hoe beperkt de zorg is die Ongango kan leveren. Zonder elektriciteit is het toedienen van geneesmiddelen en vaccinaties die gekoeld bewaard moeten worden niet mogelijk. Vaak is het beste dat Ongango kan doen de dorpelingen zo goed mogelijk voorlichten om te voorkomen dat ze ziek worden. Zoals met de posters waarmee hij waarschuwt tegen cholera. Sinds kort heeft Ongango er nieuw middel bij gekregen in de strijd tegen dodelijke tropische ziekten: de sms. Lees meer

Sporten voor een betere buurt

Door Bram Posthumus | 27 januari 2020

Iedere avond verzamelen twee zussen uit Bamako de kinderen uit hun wijk op een sportveld. Intussen geven ze door de sport boodschappen over het leven mee: en de buurt verbroedert. ‘Nu komt iedereen me halen als ik om zeven uur niet op het veld ben.’

Lees artikel

‘Controle over je portemonnee is controle over je keuzes’

Door Eva Huson | 23 januari 2020

In Nepal bindt een dappere vrouwenbeweging de strijd aan met hulpafhankelijkheid en weigert ze principieel fondsen van grote, buitenlandse geldschieters. Een interview in de shift the power-reeks over hoe je als kleine hulporganisatie prima het heft in eigen hand kunt nemen.

Lees artikel

Het Malinese huis van democratie is aan verbouwing toe

Door Ayaan Abukar | 22 januari 2020

Vóór de crisis in 2012 was Mali op het oog een modeldemocratie, maar door migratie en geweld in het noorden is het land nu van geopolitieke betekenis. En het ligt in een van de drie focusregio’s van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid. Een tweeluik over het Malinese partnerschap: om te beginnen de politieke achtergrond, ter plekke geschetst.

Lees artikel