Door:
Vice Versa

30 september 2011

Categorieën

Tags

In de ene provincie in Kenia sterven mensen door malaria, terwijl elders in het land voldoende medicijnen op voorraad zijn. Een logistiek probleem dat is op te lossen met de mobiele telefoon. Op de veranda van de medische post in het dorpje Bugamangi, een half uur rijden van de Keniaanse stad Kisumu, proberen een moeder en verpleegster een papje tegen malaria toe te dienen aan een hevig tegenstribbelende peuter. Het kind gloeit van de koorts. Pas als het jochie het papje helemaal door de strot geduwd heeft gekregen, maakt zijn verzet plaats voor berusting. Uitgeput vindt hij troost in de boezem van zijn bezorgde moeder. Het jongetje heeft geluk dat zijn moeder hem op tijd in een kliniek heeft weten te krijgen dat een medicijn tegen malaria in huis heeft. De tijd tussen de eerste symptomen van de ziekte – rillingen en plotse hevige koorts – en het toedienen van het geneesmiddel, maakt bij jonge kinderen en zwangere vrouwen vaak letterlijk het verschil tussen leven en dood. De kritieke grens ligt op een dag of twee, dus tijd om te wachten tot lege voorraden worden aangevuld, hebben de patiëntjes niet. ‘Gelukkig hebben wij hier bijna nooit een tekort aan medicijnen tegen malaria’, zegt verpleger Joshua Ongango die de kliniek in Bugamangi leidt. Een dokter hebben ze niet in de kliniek, waar het leeuwendeel van de patiënten met malaria binnenkomt. ‘Tegen andere ziekten heb ik vaak wel te weinig medicijnen.’ Een korte rondleiding leert hoe beperkt de zorg is die Ongango kan leveren. Zonder elektriciteit is het toedienen van geneesmiddelen en vaccinaties die gekoeld bewaard moeten worden niet mogelijk. Vaak is het beste dat Ongango kan doen de dorpelingen zo goed mogelijk voorlichten om te voorkomen dat ze ziek worden. Zoals met de posters waarmee hij waarschuwt tegen cholera. Sinds kort heeft Ongango er nieuw middel bij gekregen in de strijd tegen dodelijke tropische ziekten: de sms. Lees meer

Hoe de ziel uit de ngo-sector verdwijnt

Door Marc Broere | 13 november 2019

Ze behoren tot de pioniers en innovators van de milieubeweging en ontwikkelingssamenwerking in Nederland en vormden decennialang een spraakmakend duo. Hoewel ze volop genieten van hun pensioen, luiden Ron van Huizen en Hans Guijt de noodklok over een ontwikkeling die hen zorgen baart: raden van toezicht die ontwikkelingsorganisaties willen laten besturen alsof het bedrijven zijn. ‘Stop met de idiote doelstelling dat je altijd moet groeien.’

Lees artikel

Deugen de meeste mensen nu wel of niet?

Door Hans Beerends | 31 oktober 2019

Historicus Rutger Bregman stelt in zijn nieuwe boek dat de meeste mensen deugen, verwijzend naar de prehistorie. Daar staat volgens Hans Beerends tegenover dat veel deugende mensen zich ook gemakkelijk laten misleiden.

Lees artikel

Het Raadsel van de ander

Door Vice Versa | 08 oktober 2019

In de nieuwe Vice Versa die komend weekend verschijnt staat ‘de ander’ centraal en zoeken we naar een nieuw, progressief narratief. Angst voor de ander kun je alleen bestrijden met menselijke verhalen, schrijven Ayaan Abukar en Marc Broere.

Lees artikel