Door:
Vice Versa

28 september 2011

Categorieën

Tags

Uit: De Volkskrant, 27-9-2011 Als het kabinet toch meer moet bezuinigen dan de afgesproken 18 miljard, dan blijft PVV-leider Geert Wilders erbij dat er eerst naar ontwikkelingssamenwerking moet worden gekeken. Dat zei hij vandaag na het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Wilders zei: ‘Bezuinigingen zijn wat ons betreft niet aan de orde. Maar als dat wel zo wordt, dan ligt de bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking keihard op tafel. Een heer Knapen of geen Knapen, een motie of geen motie’. Opmerkelijk Dat is opmerkelijk, omdat de Tweede Kamer vorige week bij de Algemene Politieke Beschouwingen nog een motie aannam, waarin de Kamer het kabinet opriep vast te houden aan het budget van minstens 0,7 procent van het Nationaal Inkomen voor Ontwikkelingssamenwerking. Zelfs premier Mark Rutte raadde de motie aan; ‘Staand beleid’, was zijn oordeel. De PVV ziet niets in ontwikkelingshulp. De partij wil de hulp aan armen landen beperken tot noodhulp. Vandaag riep de PVV tijdens het vragenuurtje staatssecretaris Knapen nog op ‘vandaag nog’ te stoppen met ontwikkelingshulp aan Guatemala, naar aanleiding van een debacle met ontwikkelingsgeld bij de aanleg van een haven in een vissersdorp. Internationale afspraken Wilders zei eerder al dat bij nieuwe bezuinigingen niet weer ‘Henk en Ingrid’ moeten worden getroffen. Wilders ziet liever verdere bezuinigingen op kunst en cultuur en de publieke omroep. Staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) gaf in een reactie aan dat hij zal vasthouden aan de 0,7 procent van het bruto nationaal product die Nederland uittrekt voor ontwikkelingshulp. Daarmee voldoet Nederland aan de internationale afspraken die over dit onderwerp zijn gemaakt.

Deugen de meeste mensen nu wel of niet?

Door Hans Beerends | 31 oktober 2019

Historicus Rutger Bregman stelt in zijn nieuwe boek dat de meeste mensen deugen, verwijzend naar de prehistorie. Daar staat volgens Hans Beerends tegenover dat veel deugende mensen zich ook gemakkelijk laten misleiden.

Lees artikel

Het Raadsel van de ander

Door Vice Versa | 08 oktober 2019

In de nieuwe Vice Versa die komend weekend verschijnt staat ‘de ander’ centraal en zoeken we naar een nieuw, progressief narratief. Angst voor de ander kun je alleen bestrijden met menselijke verhalen, schrijven Ayaan Abukar en Marc Broere.

Lees artikel

Bouwstenen voor een nieuw Latijns-Amerika beleid

Door Vice Versa | 01 oktober 2019

Hoewel Latijns-Amerika al een tijd verdwenen is uit de spotlichten van de Nederlandse politiek, hebben we meer met elkaar te maken dan we denken. Is het niet tijd voor een nieuw en actief Latijns-Amerika beleid? Op maandagmiddag 14 oktober gaan we hierover in Den Haag tijdens de bijeenkomst ‘Het Koninkrijk en zijn buren’ in gesprek met experts en politici.

Lees artikel