Door:
Vice Versa

28 september 2011

Categorie├źn

Tags

Uit: De Volkskrant, 27-9-2011 Als het kabinet toch meer moet bezuinigen dan de afgesproken 18 miljard, dan blijft PVV-leider Geert Wilders erbij dat er eerst naar ontwikkelingssamenwerking moet worden gekeken. Dat zei hij vandaag na het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Wilders zei: ‘Bezuinigingen zijn wat ons betreft niet aan de orde. Maar als dat wel zo wordt, dan ligt de bezuiniging op ontwikkelingssamenwerking keihard op tafel. Een heer Knapen of geen Knapen, een motie of geen motie’. Opmerkelijk Dat is opmerkelijk, omdat de Tweede Kamer vorige week bij de Algemene Politieke Beschouwingen nog een motie aannam, waarin de Kamer het kabinet opriep vast te houden aan het budget van minstens 0,7 procent van het Nationaal Inkomen voor Ontwikkelingssamenwerking. Zelfs premier Mark Rutte raadde de motie aan; ‘Staand beleid’, was zijn oordeel. De PVV ziet niets in ontwikkelingshulp. De partij wil de hulp aan armen landen beperken tot noodhulp. Vandaag riep de PVV tijdens het vragenuurtje staatssecretaris Knapen nog op ‘vandaag nog’ te stoppen met ontwikkelingshulp aan Guatemala, naar aanleiding van een debacle met ontwikkelingsgeld bij de aanleg van een haven in een vissersdorp. Internationale afspraken Wilders zei eerder al dat bij nieuwe bezuinigingen niet weer ‘Henk en Ingrid’ moeten worden getroffen. Wilders ziet liever verdere bezuinigingen op kunst en cultuur en de publieke omroep. Staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) gaf in een reactie aan dat hij zal vasthouden aan de 0,7 procent van het bruto nationaal product die Nederland uittrekt voor ontwikkelingshulp. Daarmee voldoet Nederland aan de internationale afspraken die over dit onderwerp zijn gemaakt.

5 jaar strategische partnerschappen: zonder wrijving geen glans

Door Siri Lijfering | 25 mei 2020

Komende vrijdag horen ontwikkelingsorganisaties of hun aanvraag voor het nieuwe subsidieprogramma Power of Voices is gehonoreerd. Nog een paar spannende dagen dus. In dit essay maakt Siri Lijfering de balans op van de voorganger Samenspraak en Tegenspraak. Wat kunnen we leren van vijf jaar strategische partnerschappen tussen de Nederlandse overheid en de ontwikkelingssector?

Lees artikel

Inclusief besluitvormingsproces essentieel bij effectieve aanpak COVID-19

Door Vice Versa | 20 mei 2020

Een glashelder en sterk pleidooi rondom de noodzaak van internationale solidariteit. Dat is de reactie van 12 mensen uit het maatschappelijk middenveld, bedrijfsleven en wetenschap op het spoedadvies van de Adviesraad Internationale Vraagstukken over de Nederlandse bijdrage aan de mondiale strijd tegen het coronavirus. Maar, voegen ze daar aan toe: het is van groot belang dat lokale actoren een beslissende rol krijgen in de praktische uitvoering. Voorkom dat alleen gekozen wordt voor bestaande partners die grootschalige bedragen weg kunnen zetten. Hieronder de volledige reactie en de namen van de ondertekenaars.

Lees artikel

Armoede bestrijden met een grotere caviamarkt?

Door Ellen Mangnus | 18 mei 2020

In deze nieuwe rubriek Omdenken met Ellen kijkt Ellen Mangnus waar de westerse manier van denken over ontwikkeling botst met lokale kennis en waarden. In de eerste aflevering: de cavia als gewild dier in de wereldberoemde Peruaanse keuken. Een weg uit de armoede voor de een, vernietiging van een wereld voor de ander

Lees artikel