Door:
Selma Zijlstra

27 september 2011

Categorieën

Tags

Miljardair Bill Gates, de op één na rijkste man ter wereld, schaart zich onder de voorstanders van een heffing op financiële transacties, om zo meer geld vrij te maken voor armoedebestrijding. Dat zou gastland Frankrijk in november enorm helpen om het door de G20 aangenomen te krijgen. / Bill Gates presenteert vandaag zijn rapport over innovatieve manieren om geld vrij te maken voor ontwikkelingshulp. Dat is hem afgelopen februari gevraagd door de Franse president Nicholas Sarkozy, die het rapport wil gebruiken als input voor de bijeenkomst van de G20, in november in Cannes. Sinds de financiële crisis is er flink gesneden in de officiële ontwikkelingshulp. ——– SUBSTANTIEEL DEEL ————————————————— Het rapport, dat wordt aangeboden aan de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds, “erkent de controverse”, aldus de aankondiging van Geoffrey Lamb, senior adviseur van de Bill and Melinda Gates Foundation. “Maar het zal ervoor pleiten een substantieel deel te bestemmen voor ontwikkeling.” Een heffing op financiële transacties kan veel opleveren. “Sommige modellen voorspellen dat zelfs een kleine heffing al 48 miljard dollar (35 miljard euro) kan opleveren in de G20. Of een vijfde daarvan als alleen de grote Europese landen meedoen.” Als derivaten worden meegenomen, kan dat nog veel meer worden. Ontwikkelingsorganisaties zijn blij met het rapport over de belasting, die door veel ngo’s de “Robin Hood”-belasting wordt genoemd. “Het schip is uitgevaren, en de rijkste man is aan boord”, zegt Richard Gower van Oxfam International. “We zijn op weg naar een akkoord dat miljarden oplevert voor arme landen om armoede en klimaatverandering tegen te gaan.” ——– TOBIN ————————————————————— Al in de jaren negentig, tijdens de Aziatische en Russische crisis, stelde de Nobelprijswinnaar James Tobin voor om een belasting te heffen op kortetermijnspeculatie, om te veel instabiliteit te voorkomen. Met de huidige crisis staat het weer op de agenda, door toedoen van Frankrijk en Duitsland. Tegenstanders zijn er ook, met name Engeland, dat bang is dat de positie van Londen als financieel centrum wordt aangetast. De grote vraag is hoeveel van de opbrengst uiteindelijk zal worden vrijgemaakt voor armoedebestrijding. Regeringen zullen het geld grotendeels gewoon gebruiken voor nationale bestedingen. Maar veel mensen willen dat het geld moet worden ingezet om oudere beloftes aan arme landen in te lossen. Ook Bill Gates pleit daarvoor. In het rapport pleit Gates ook voor andere maatregelen, zoals een heffing op tabak – om geld te genereren voor gezondheidszorg – en een heffing op zee- en luchtvaart – om geld te genereren voor het klimaat.

Minister Wiebes: woordvoerder van Shell of Nederlands Minister voor Economische Zaken en Klimaat?

Door Jurrian Veldhuizen | 25 november 2020

Inmiddels twee maanden geleden stelde Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren 25 zeer kritische Kamervragen aan Minister Hoekstra van Financiën en Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat over de twijfelachtige klimaatplannen van olie- en gasbedrijven. Minister Wiebes had lang de tijd nodig om antwoord te geven. Toen het uiteindelijk kwam, bleek de minister een uitstekende woordvoerder voor Shell en een kampioen in het ontwijken van vragen en daarmee verantwoordelijkheden, schrijft Jurrian Veldhuizen namens Building Change.

Lees artikel
UN Food Systems Summit 2021

Wie niet aan tafel mee mag praten, staat op het menu

Door Vice Versa | 24 november 2020

Oxfam Novib, Hivos, Both Ends en de AgriProFocus Food Security Policy Coalition pleiten voor duurzame en inclusieve voedselsystemen op de VN- wereldtop komend jaar. Tijdens de conferentie ‘Bold Actions for Food as a Source for Good’, op 23 en 24 November georganiseerd door de Wageningen Universiteit, het World Economic Forum en anderen, kan Minister Kaag aandringen op een ambitieuze Summit die harde afspraken maakt over de toekomst van ons voedsel.

Lees artikel

‘Food security policy should focus less on production and more on consumers’

Door Joris Tielens | 22 november 2020

How can the Netherlands contribute to improving nutrition in Africa in the coming decade? Retiring Professor Ruerd Ruben would like to see Dutch government policy informed by a food systems approach – with more focus on consumers, and an active role for Dutch embassies entering into policy dialogue with the government in their African host countries. Minister for Foreign Trade and Development Cooperation Sigrid Kaag agrees: ‘The systems approach, where more priority is given to the environment and consumers, is now widespread. It will be high on the agenda of the UN summit in 2021.’

Lees artikel