Door:
Vice Versa

22 september 2011

Categorieën

Vice Versa maakt het smoelenboek van Knapen. Wie zijn belangrijk voor de staatssecretaris achter de schermen? Vice Versa doet elke week onderzoek naar deze mensen en zoekt uit wat hun invloed is in politiek Den Haag op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Met deze week: Femmy Bakker – de Jong; olievrouwtje tussen Knapen en de Kamer. De pianospelende en kerkelijk actieve Femmy Bakker – de Jongs officiële functie luidt: “Politiek assistent van de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen”. Ze is de weg die Kamerleden en hun medewerkers bewandelen om in contact te komen met het kabinet. De invloed van deze functie hangt af van de bewindspersoon. Achtergrond Bakker’s loopbaan in de politiek begon in het Europees Parlement waar ze de beleidsmedewerker was van CDA’er Arie Oostlander. Uiteindelijk kreeg ze de portefeuille buitenlandsector en gaf ze leiding aan de vier andere medewerkers van Oostlander. Hierna ging ze aan de slag voor de CDA-fractie in de Tweede Kamer als beleidsmedewerker Buitenland. Ze werkte in deze periode onder andere voor Henk Jan Ormel en Kathleen Ferrier. Haar loopbaan in de Tweede Kamer duurde zes jaar en zes maanden. In deze tijd wist ze zich omhoog te werken van nieuweling tot een professional van het hoogste niveau op dit gebied. Uiteindelijk kaapte Ben Knapen haar weg. Visie Dat Ben Knapen haar nieuwe baas werd, is opvallend. Algemeen bekend is dat Oostlander en Ferrier het niet helemaal eens zijn met het ontwikkelingsbeleid van Knapen. Oostlander leverde een jaar geleden zelfs nog openlijk kritiek. Hij schreef destijds in het Friesch Dagblad op 6 december 2010 over de koers van Knapen: ‘Het worden verschuivingen die ten koste gaan van de humanitaire ontwikkelingsorganisaties en hun bondgenoten, het type beleid dat de voorliefde van de christen-democraten heeft. Het motief van het Nederlandse eigenbelang krijgt daarentegen bij de huidige coalitie heel veel aandacht. De daardoor gemotiveerde verschuiving van middelen dreigt uit te lopen op een uitdrukkelijke keuze tegen de CDA invalshoek en voor die van de VVD (en de PVV).’ Wat is de visie van Femmy Bakker – de Jong op de ontwikkelingssector? Ze staat bekend als een betrokken, neutraal en feitelijk persoon. Iemand die voorzichtig is, niet met het hart op de tong. Iemand die zeer gedienstig is aan haar baas. Haar hart ligt overduidelijk bij het CDA. Ze droeg actief bij aan de visie van het CDA in de Tweede Kamer op ontwikkelingssamenwerking. Maar voor de rest houdt ze haar mening goed voor zichzelf. Rol In Den Haag wordt druk gespeculeerd over de rol van Femmy in het politieke spel. Haar band met Knapen is erg goed, ze kunnen goed overleggen en sparren over thema’s. In de Tweede Kamer wordt Femmy graag gezien. Ze vormt de schakel tussen de volksvertegenwoordigers en de staatssecretaris. De schakel rol ligt haar perfect, want ze heeft een goed oog voor de politiek. Ze houdt zich aan haar woord en informeert iedereen goed en is bereid om een dienst met een wederdienst te belonen. Kortom: de eyes en ears van Knapen in de Tweede Kamer. Daarnaast onderhoudt ze nog goede contacten binnen het CDA en heeft ze nog goed contact met Ferrier. Voor Ben Knapen is dit belangrijk. Volgens ingewijden pendelt ze daarom veel tussen de Bezuidenhoutseweg en het CDA. Invloed De functie van Femmy Bakker – de Jong is een invloedrijke. Als politiek assistent staat ze dicht bij de staatssecretaris en overlegt ze met hem over verschillende zaken. De staatssecretaris kan zijn antwoorden goed voorbereiden op vragen uit de Tweede Kamer dankzij zijn politieke assistente. Ook speelt ze een belangrijke rol tussen hem en het CDA. Haar grootste invloed komt dus voort uit de schakel die ze vormt tussen deze twee gebieden in de politiek. Daarom draagt ze niet voor niets in de wandelgangen het predicaat olievrouwtje tussen Knapen en de Kamer.

 

Volgende week donderdag voegen we weer iemand toe aan het smoelenboek van Knapen.

Wereldcafé: in gesprek met Kathleen Ferrier en Bram van Ojik  

Door Marc Broere | 12 januari 2021

Op donderdagmiddag 28 januari vindt een speciale nieuwsjaarseditie van het Wereldcafé plaats. Presentator Qader Shafiq gaat met Kathleen Ferrier en Bram van Ojik  in gesprek over Nederland en de wereld, en over hun wensen voor 2021.

Lees artikel

Ik, de vreemdeling

Door Ellen Mangnus | 08 januari 2021

‘Wat weet ik nu werkelijk van de toestand ter plekke?’ Die gedachte is Ellen Mangnus niet vreemd en zo bekijkt ze de kloof tussen de westerse en de lokale onderzoeker èn met de mens die het onderwerp is. ‘Het samenwerken van Noord en Zuid staat nog niet garant voor een passende agenda’, merkt ze. Misschien ligt het aan de richting van initiatief: wat als we het andersom doen, van Zuid naar Noord?

Lees artikel

Een goed verhaal is niet genoeg

Door Lennaert Rooijakkers | 03 januari 2021

Neem in de supermarkt een kijkje in de schappen met groente en fruit en je ziet niet veel duurzame opties. Zijn eerlijke producten binnenkort de norm of is die toekomst nog steeds ver weg? Een gesprek met Rina Molenaar van Woord en Daad en met Wietse Vroom van Fair Fruit, over het veranderen van de keten voor voedingsmiddelen en hoe bedrijven en ngo’s elkaar kunnen helpen.

Lees artikel