Door:
Vice Versa

21 september 2011

Categorieën

Tags

Uit: NOS, 21 september 2011 Staatssecretaris Knapen (CDA) wil vasthouden aan de afspraken uit het regeerakkoord over bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking, maar hij sluit een extra korting niet uit. “Onder druk wordt alles vloeibaar”, zei hij. Dit jaar en volgend jaar bezuinigt de staatssecretaris al een miljard euro op ontwikkelingshulp. Daarvan moet 400 miljoen nog worden ingevuld. Als er extra moet worden bezuinigd, wil de PVV dat er geld wordt weggehaald bij ontwikkelingssamenwerking. Knapen voelt er niets voor om daar nu al over te speculeren, “maar als het nodig is, zullen we op de afspraken terugkomen”. Vandaag en morgen debatteert de Tweede Kamer met de kabinetsleden over de Miljoenennota en de begrotingsstukken voor 2012. Ook ontwikkelingssamenwerking zal daarbij aan bod komen.

Curaçao op een tweesprong

Door Ayaan Abukar | 15 november 2019

De vlucht uit Venezuela gaat soms per bootje, naar het dichtbije Curaçao. Daar leidt het tot vertwijfeling: de weerslag is xenofobie èn solidariteit, een tekort aan kennis, vrees bij de Venezolanen – en stilte vanuit Den Haag. ‘Zonder politiek leiderschap gaan verhalen een eigen leven leiden.’ Ayaan Abukar vloog erheen en ging in gesprek.

Lees artikel

Hoe de ziel uit de ngo-sector verdwijnt

Door Marc Broere | 13 november 2019

Ze behoren tot de pioniers en innovators van de milieubeweging en ontwikkelingssamenwerking in Nederland en vormden decennialang een spraakmakend duo. Hoewel ze volop genieten van hun pensioen, luiden Ron van Huizen en Hans Guijt de noodklok over een ontwikkeling die hen zorgen baart: raden van toezicht die ontwikkelingsorganisaties willen laten besturen alsof het bedrijven zijn. ‘Stop met de idiote doelstelling dat je altijd moet groeien.’

Lees artikel

Deugen de meeste mensen nu wel of niet?

Door Hans Beerends | 31 oktober 2019

Historicus Rutger Bregman stelt in zijn nieuwe boek dat de meeste mensen deugen, verwijzend naar de prehistorie. Daar staat volgens Hans Beerends tegenover dat veel deugende mensen zich ook gemakkelijk laten misleiden.

Lees artikel