Door:
Nite Schellens

13 september 2011

Categorieën

Tags

Uit: Volkskrant, 13 september 2011 Door: Gerard Reijn AMSTERDAM. Ontwikkelingslanden worden steeds minder afhankelijk van ontwikkelingshulp. In 2000 steunden de armste landen nog voor 60 procent van de overheidsuitgaven op geld van donoren. In 2009 was dat teruggebracht tot 38 procent. Dat stelt ActionAid, een internationale private hulporganisatie in het onderzoeksrapport Real Aid dat vandaag verschijnt. Dankzij ontwikkelingshulp, stelt ActionAid, groeit de economie van de ontvangende landen waardoor de afhankelijkheid van de hulp kleiner wordt. ActionAid onderzocht de 54 armste landen ter wereld. In 2000 waren 13 van die landen voor hun overheidsuitgaven voor meer dan 60 procent afhankelijk van ontwikkelingshulp. In 2009 waren dat er nog maar 9. In 2000 waren Sao Tomé en Oost-Timor de meest hulpafhankelijke landen ter wereld. De hulp bedroeg meer dan 300 procent van de overheidsuitgaven. Negen jaar later komen beide landen niet meer voor op de top-20 van meest hulpafhankelijke landen, en is hun afhankelijkheid gezakt tot onder de 40 procent. Anna Thomas, bij ActionAid verantwoordelijk voor het onderzoek, is verrast dat de hulpafhankelijkheid zo sterk is gedaald. Hulp helpt, stelt zij. ‘Dankzij de hulp is de economie in die landen gegroeid, en daardoor stijgen de belastinginkomsten.’ De effectiviteit van ontwikkelingshulp is de laatste jaren onderwerp van discussie. Critici stellen dat hulp averechts werkt. De landen die de meeste hulp krijgen, zouden het traagst groeien. Volgens Thomas werkt hulp het best als het is gericht op armoedebestrijding, en als het ontvangende land zelf kan bepalen wat er met het geld gebeurt. Gebonden hulp – waarbij de donor bepaalt wat ermee gebeurt – en schuldreductie werken veel minder goed.

Minister Wiebes: woordvoerder van Shell of Nederlands Minister voor Economische Zaken en Klimaat?

Door Jurrian Veldhuizen | 25 november 2020

Inmiddels twee maanden geleden stelde Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren 25 zeer kritische Kamervragen aan Minister Hoekstra van Financiën en Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat over de twijfelachtige klimaatplannen van olie- en gasbedrijven. Minister Wiebes had lang de tijd nodig om antwoord te geven. Toen het uiteindelijk kwam, bleek de minister een uitstekende woordvoerder voor Shell en een kampioen in het ontwijken van vragen en daarmee verantwoordelijkheden, schrijft Jurrian Veldhuizen namens Building Change.

Lees artikel
UN Food Systems Summit 2021

Wie niet aan tafel mee mag praten, staat op het menu

Door Vice Versa | 24 november 2020

Oxfam Novib, Hivos, Both Ends en de AgriProFocus Food Security Policy Coalition pleiten voor duurzame en inclusieve voedselsystemen op de VN- wereldtop komend jaar. Tijdens de conferentie ‘Bold Actions for Food as a Source for Good’, op 23 en 24 November georganiseerd door de Wageningen Universiteit, het World Economic Forum en anderen, kan Minister Kaag aandringen op een ambitieuze Summit die harde afspraken maakt over de toekomst van ons voedsel.

Lees artikel

‘Food security policy should focus less on production and more on consumers’

Door Joris Tielens | 22 november 2020

How can the Netherlands contribute to improving nutrition in Africa in the coming decade? Retiring Professor Ruerd Ruben would like to see Dutch government policy informed by a food systems approach – with more focus on consumers, and an active role for Dutch embassies entering into policy dialogue with the government in their African host countries. Minister for Foreign Trade and Development Cooperation Sigrid Kaag agrees: ‘The systems approach, where more priority is given to the environment and consumers, is now widespread. It will be high on the agenda of the UN summit in 2021.’

Lees artikel