Door:
Vice Versa

15 augustus 2011

Categorieën

Tags

Uit Trouw, 14 augustus: http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/2848843/2011/08/14/Corruptie-is-kanker-die-moet-worden-uitgeroeid.dhtml President Pratibha Patil van India heeft in haar toespraak ter gelegenheid van Onafhankelijkheidsdag hard uitgehaald naar de corruptie in haar land. ‘De corruptie is een kanker die invloed heeft op het politieke, economische, culturele en sociale leven van onze natie. Zij moet worden uitgeroeid’, zei de president. De president vervult in India een vooral ceremoniële functie, maar Patils opmerkingen komen op een moment dat bij het parlement een wetsvoorstel tegen de corruptie ligt, dat volgens critici weinig effectief zal blijken te zijn. Patil zei dat er niet een enkel ‘wondermiddel of geneesmiddel’ is om met de corruptie af te rekenen, maar dat er ‘op verscheidene niveaus’ een transparant systeem moet komen waarin politici op hun daden kunnen worden aangesproken. Beschuldigd van corruptie De regering van premier Manmohan Singh is diverse malen van corruptie beschuldigd. Zo zit de politicus Suresh Kalmadi, die verantwoordelijk was voor de organisatie van de Gemenebest Spelen vorig jaar, vast wegens zelfverrijking. Twee ministers zijn afgetreden, omdat zij vergunningen voor mobiele communicatie tegen veel te lage prijzen zouden hebben verkocht. Hongerstaking De acties voor een strengere anticorruptiewet werden aangevoerd door de 74-jarige activist Kisan Baburao Hazare, beter bekend als Anna Hazare. Hij dwong concessies van de regering af met een 98 uur durende hongerstaking, die veel steun van de gewone Indiërs kreeg. Hazare is van plan dinsdag opnieuw in hongerstaking te gaan.

Curaçao op een tweesprong

Door Ayaan Abukar | 15 november 2019

De vlucht uit Venezuela gaat soms per bootje, naar het dichtbije Curaçao. Daar leidt het tot vertwijfeling: de weerslag is xenofobie èn solidariteit, een tekort aan kennis, vrees bij de Venezolanen – en stilte vanuit Den Haag. ‘Zonder politiek leiderschap gaan verhalen een eigen leven leiden.’ Ayaan Abukar vloog erheen en ging in gesprek.

Lees artikel

Hoe de ziel uit de ngo-sector verdwijnt

Door Marc Broere | 13 november 2019

Ze behoren tot de pioniers en innovators van de milieubeweging en ontwikkelingssamenwerking in Nederland en vormden decennialang een spraakmakend duo. Hoewel ze volop genieten van hun pensioen, luiden Ron van Huizen en Hans Guijt de noodklok over een ontwikkeling die hen zorgen baart: raden van toezicht die ontwikkelingsorganisaties willen laten besturen alsof het bedrijven zijn. ‘Stop met de idiote doelstelling dat je altijd moet groeien.’

Lees artikel

Deugen de meeste mensen nu wel of niet?

Door Hans Beerends | 31 oktober 2019

Historicus Rutger Bregman stelt in zijn nieuwe boek dat de meeste mensen deugen, verwijzend naar de prehistorie. Daar staat volgens Hans Beerends tegenover dat veel deugende mensen zich ook gemakkelijk laten misleiden.

Lees artikel