Door:
Vice Versa

15 augustus 2011

Categorieën

Tags

Uit Trouw, 14 augustus: http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/2848843/2011/08/14/Corruptie-is-kanker-die-moet-worden-uitgeroeid.dhtml President Pratibha Patil van India heeft in haar toespraak ter gelegenheid van Onafhankelijkheidsdag hard uitgehaald naar de corruptie in haar land. ‘De corruptie is een kanker die invloed heeft op het politieke, economische, culturele en sociale leven van onze natie. Zij moet worden uitgeroeid’, zei de president. De president vervult in India een vooral ceremoniële functie, maar Patils opmerkingen komen op een moment dat bij het parlement een wetsvoorstel tegen de corruptie ligt, dat volgens critici weinig effectief zal blijken te zijn. Patil zei dat er niet een enkel ‘wondermiddel of geneesmiddel’ is om met de corruptie af te rekenen, maar dat er ‘op verscheidene niveaus’ een transparant systeem moet komen waarin politici op hun daden kunnen worden aangesproken. Beschuldigd van corruptie De regering van premier Manmohan Singh is diverse malen van corruptie beschuldigd. Zo zit de politicus Suresh Kalmadi, die verantwoordelijk was voor de organisatie van de Gemenebest Spelen vorig jaar, vast wegens zelfverrijking. Twee ministers zijn afgetreden, omdat zij vergunningen voor mobiele communicatie tegen veel te lage prijzen zouden hebben verkocht. Hongerstaking De acties voor een strengere anticorruptiewet werden aangevoerd door de 74-jarige activist Kisan Baburao Hazare, beter bekend als Anna Hazare. Hij dwong concessies van de regering af met een 98 uur durende hongerstaking, die veel steun van de gewone Indiërs kreeg. Hazare is van plan dinsdag opnieuw in hongerstaking te gaan.

Minister Wiebes: woordvoerder van Shell of Nederlands Minister voor Economische Zaken en Klimaat?

Door Jurrian Veldhuizen | 25 november 2020

Inmiddels twee maanden geleden stelde Lammert van Raan van de Partij voor de Dieren 25 zeer kritische Kamervragen aan Minister Hoekstra van Financiën en Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat over de twijfelachtige klimaatplannen van olie- en gasbedrijven. Minister Wiebes had lang de tijd nodig om antwoord te geven. Toen het uiteindelijk kwam, bleek de minister een uitstekende woordvoerder voor Shell en een kampioen in het ontwijken van vragen en daarmee verantwoordelijkheden, schrijft Jurrian Veldhuizen namens Building Change.

Lees artikel
UN Food Systems Summit 2021

Wie niet aan tafel mee mag praten, staat op het menu

Door Vice Versa | 24 november 2020

Oxfam Novib, Hivos, Both Ends en de AgriProFocus Food Security Policy Coalition pleiten voor duurzame en inclusieve voedselsystemen op de VN- wereldtop komend jaar. Tijdens de conferentie ‘Bold Actions for Food as a Source for Good’, op 23 en 24 November georganiseerd door de Wageningen Universiteit, het World Economic Forum en anderen, kan Minister Kaag aandringen op een ambitieuze Summit die harde afspraken maakt over de toekomst van ons voedsel.

Lees artikel

‘Food security policy should focus less on production and more on consumers’

Door Joris Tielens | 22 november 2020

How can the Netherlands contribute to improving nutrition in Africa in the coming decade? Retiring Professor Ruerd Ruben would like to see Dutch government policy informed by a food systems approach – with more focus on consumers, and an active role for Dutch embassies entering into policy dialogue with the government in their African host countries. Minister for Foreign Trade and Development Cooperation Sigrid Kaag agrees: ‘The systems approach, where more priority is given to the environment and consumers, is now widespread. It will be high on the agenda of the UN summit in 2021.’

Lees artikel