Door:
Vice Versa

15 augustus 2011

Categorieën

Tags

Uit Trouw, 14 augustus: http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/2848843/2011/08/14/Corruptie-is-kanker-die-moet-worden-uitgeroeid.dhtml President Pratibha Patil van India heeft in haar toespraak ter gelegenheid van Onafhankelijkheidsdag hard uitgehaald naar de corruptie in haar land. ‘De corruptie is een kanker die invloed heeft op het politieke, economische, culturele en sociale leven van onze natie. Zij moet worden uitgeroeid’, zei de president. De president vervult in India een vooral ceremoniële functie, maar Patils opmerkingen komen op een moment dat bij het parlement een wetsvoorstel tegen de corruptie ligt, dat volgens critici weinig effectief zal blijken te zijn. Patil zei dat er niet een enkel ‘wondermiddel of geneesmiddel’ is om met de corruptie af te rekenen, maar dat er ‘op verscheidene niveaus’ een transparant systeem moet komen waarin politici op hun daden kunnen worden aangesproken. Beschuldigd van corruptie De regering van premier Manmohan Singh is diverse malen van corruptie beschuldigd. Zo zit de politicus Suresh Kalmadi, die verantwoordelijk was voor de organisatie van de Gemenebest Spelen vorig jaar, vast wegens zelfverrijking. Twee ministers zijn afgetreden, omdat zij vergunningen voor mobiele communicatie tegen veel te lage prijzen zouden hebben verkocht. Hongerstaking De acties voor een strengere anticorruptiewet werden aangevoerd door de 74-jarige activist Kisan Baburao Hazare, beter bekend als Anna Hazare. Hij dwong concessies van de regering af met een 98 uur durende hongerstaking, die veel steun van de gewone Indiërs kreeg. Hazare is van plan dinsdag opnieuw in hongerstaking te gaan.

Wacht nou eens op de hulpvraag!

Door Anika Altaf | 29 mei 2020

Bij deze COVID-19 crisis initiëren ontwikkelingsorganisaties allerlei acties in tientallen landen in Azië en Afrika. Maar sluiten die wel aan op waar mensen behoefte aan hebben en zijn deze wel kosteneffectief? Anika Altaf en Betteke de Gaay Fortman pleiten ervoor om niet in oude reflexen terug te vallen, maar nauwgezet uit te zoeken wat de hulpvraag is en goed te luisteren naar de mensen om wie het gaat.

Lees artikel

Corona steun via particuliere initiatieven

Door Marc Broere | 28 mei 2020

Niet alleen grote organisaties zijn actief met het geven van noodhulp tijdens de coronacrisis. Wilde Ganzen is een speciaal corona fonds gestart voor Nederlandse particuliere initiatieven en hun lokale partners. Zij zitten vaak in haarvaten van de samenleving en kunnen de meest gemarginaliseerde groepen bereiken.

Lees artikel

5 kernwaarden voor inclusieve waardeketens

Door Maria van der Heide | 27 mei 2020

De coronacrisis biedt kansen om te praten over wat het begrip waarde echt betekent in waardeketens, schrijven Maria van der Heide en Danielle Hirsch in deze opiniebijdrage. Waarde wordt nu uitgedrukt in economische termen als winst en groei. Maar wat hebben we aan winst en groei als de grondstoffen op zijn, mensen onbeschermd op straat staan en het klimaat de aarde onleefbaar maakt? Er zijn waardeketens, die wél werken en waar waarde een veel breder begrip is. 5 kernwaarden voor inclusieve waardeketens.

Lees artikel