Door:
Vice Versa

1 augustus 2011

Categorieën

Tags

Uit: Trouw, http://www.trouw.nl/tr/nl/4328/Opinie/article/detail/2823420/2011/07/30/Vraag-eens-op-een-andere-manier-om-hulp-voor-Afrika.dhtml Giro 555 is weer geopend. Er is een gelijknamige website met foto’s van zielige mensen waar geld voor wordt ingezameld. Nu is het Afrika, maar eigenlijk zit er niet veel verschil tussen de foto’s uit Haïti, Sri Lanka of Indonesië. Bekende Nederlanders en Nederlandse vertegenwoordigers van grote ontwikkelingsorganisaties vertellen op televisie en internet hoe erg het allemaal is. De formule gaat al jaren mee. Maar is hij niet versleten? Bij de Nederlandse burger heeft het beeld postgevat van ontwikkelingshulp als zinloze hulp vol plakkerige strijkstokken. En vanuit de maatschappij klinkt steeds luider de roep om resultaten van decennialange ontwikkelingshulp. Echter, als er al resultaten van ontwikkelingshulp aan de burger worden gecommuniceerd, gaan die vaak alleen over de grote noodhulpacties en zijn ze bovendien vaak negatief of zo onopvallend dat ze alleen mensen bereiken die al bij ontwikkelingssamenwerking betrokken zijn. Zo hebben hulporganisaties het beeld gecreëerd dat hun werk vooral bestaat uit huizenbouw en eten sturen naar mensen die tijdelijk flink in de penarie zitten, terwijl het onzeker is of die mensen erdoor weer uit de ellende komen. Dat is jammer, want in feite is noodhulp maar een klein stukje van wat ontwikkelingssamenwerking is: samenwerking met lokale maatschappelijke organisaties om rampen als deze voorkomen. Niet dat positieve voorbeelden van structurele ontwikkeling niet voor handen zijn, maar ze verkopen niet, zo redeneren ontwikkelingsorganisaties. Een cruciale denkfout. Het gaat namelijk niet alleen om fondsenwerving op korte termijn, maar om het creëren van nieuwe beeldvorming rond ontwikkelingssamenwerking. Alleen door het beïnvloeden van de huidige negatieve publieke opinie, zullen meer mensen bereid zijn te geven aan bestrijding van een ramp, omdat ze erop vertrouwen dat ontwikkelingsorganisaties geen water naar de zee dragen. Bovendien helpt het om meer mensen geld te laten geven in tijden waarop er geen urgente rampen zijn en aan structurele veranderingen gewerkt kan worden. Volg bijvoorbeeld een gezin dat nu hulp krijgt in de Hoorn van Afrika een paar jaar. Laat zien hoe zij verder gaan na de hongersnood, hoe zij hun leven weer opbouwen, wat zij doen om zich voor te bereiden op een nieuwe hongersnood – en waarom dat niet altijd genoeg is en hulp van buitenaf soms toch nodig. Bericht hierover actief in de media, met de juiste tussenpozen, zodat het publiek de interesse niet verliest. Zo maak je het verschil dat een gift op microniveau kan maken tastbaarder. Laat ook zien dat het streven naar een beter leven uit de Afrikanen zelf komt. Veel Nederlandse ontwikkelingsorganisaties werken al jaren samen met lokale partnerorganisaties in de Hoorn van Afrika aan structurele ontwikkeling. Vertegenwoordigers van die lokale organisaties zouden de Nederlandse burger moeten kunnen uitleggen dat het geld niet bij corrupte regimes of terroristen terechtkomt, maar bij hen. Zo krijgt behalve de hongerende ook de helpende Afrikaan een gezicht. Dat maakt de potentie die in de Hoorn van Afrika aanwezig is tastbaar en overtuigt mensen waarom het nodig én de moeite waard is, hierin te investeren.

Hoe de ziel uit de ngo-sector verdwijnt

Door Marc Broere | 13 november 2019

Ze behoren tot de pioniers en innovators van de milieubeweging en ontwikkelingssamenwerking in Nederland en vormden decennialang een spraakmakend duo. Hoewel ze volop genieten van hun pensioen, luiden Ron van Huizen en Hans Guijt de noodklok over een ontwikkeling die hen zorgen baart: raden van toezicht die ontwikkelingsorganisaties willen laten besturen alsof het bedrijven zijn. ‘Stop met de idiote doelstelling dat je altijd moet groeien.’

Lees artikel

Deugen de meeste mensen nu wel of niet?

Door Hans Beerends | 31 oktober 2019

Historicus Rutger Bregman stelt in zijn nieuwe boek dat de meeste mensen deugen, verwijzend naar de prehistorie. Daar staat volgens Hans Beerends tegenover dat veel deugende mensen zich ook gemakkelijk laten misleiden.

Lees artikel

Het Raadsel van de ander

Door Vice Versa | 08 oktober 2019

In de nieuwe Vice Versa die komend weekend verschijnt staat ‘de ander’ centraal en zoeken we naar een nieuw, progressief narratief. Angst voor de ander kun je alleen bestrijden met menselijke verhalen, schrijven Ayaan Abukar en Marc Broere.

Lees artikel