Skip to content

 

Door:
Karlijn Muiderman

16 juni 2011

Categorieën

Ieder jaar reikt de Evert Vermeer Stichting de Fair Politician of the Year Award uit aan het Kamerlid dat zich het meest intensief inzette voor een eerlijk beleid ten opzichte van ontwikkelingslanden. Vanmiddag werd in de Tweede Kamer de prijs uitgereikt aan GroenLinks Tweede Kamerlid Arjen El Fassad, een jaar na zijn aantreden als Tweede Kamerlid. De winnaar werd gekozen op basis van zijn of haar inspanningen voor het ontwikkelingsbeleid. De score was een optelling van punten voor Kamervragen, interrupties in AO’s (Algemeen Overleg), moties en initiatiefwetten die leiden tot een rechtvaardiger beleid ten opzichte van ontwikkelingslanden. Een lange tijd lag Joel Voordewind aan kop maar uiteindelijk behaalde GroenLinks de meeste punten met Kamerlid Arjan El Fassed. Andere Kamerleden die meedongen naar de prijs waren PvdA Kamerlid Sjoera Dikkers en SP Kamerlid Jasper van Dijk. Grote achterblijvers bleken de VVD, SGP en de PVV. Nederlands wapenbeleid Fassed kreeg een hoge score voor zijn inzet voor het Nederlandse wapenexportbeleid.  Nederland bleek wapens te leveren aan de Arabische regimes die opstandelingen van de Arabische Lente neersloegen. Mede dankzij Fassed besloot de regering voortaan wapenexportvergunningen ook te toetsen aan de interne mensenrechtensituatie in het ontvangende land. Fassed reageerde enthousiast: “Deze prijs is een ontzettende aanmoediging om door te pakken op coherentie”. Fassed, die een jaar geleden als Kamerlid begonnen is voor GroenLinks ziet de prijs als mooie bekroning op het afgelopen jaar: “Het laat zien dat er veel mogelijk is binnen één jaar”. Zijn voorganger Kees Vendrik mocht ook meerdere malen de prijs in ontvangst nemen. Volgens Fassed past de prijs goed bij GroenLinks: “Wij streven naar een goede afstemming tussen de Kamerleden zodat we meer successen kunnen behalen op actuele onderwerpen, op zoek naar win-win situaties. Ik hoop hierbinnen een motor te zijn”.          

Wat doet de corona-pandemie met de ontwikkelingssector?

Door Sarah Haaij | 31 maart 2020

Investeren in internettoegang, cursussen online aanbieden en digitaal collecteren – flexibiliteit en aanpassingsvermogen zitten in het DNA van de sector. Maar de angst voor een massale uitbraak in landen met een zwakke gezondheidszorg is groot. Vier ngo-directeuren vertellen over de impact van de crisis op hun werk.

Lees artikel

Corona in Afrika: ‘Als de lockdowns aanhouden, komen er hongersnoden’

Door Frank van Lierde | 30 maart 2020

Het Afrikaanse continent zet zich schrap voor corona. Veel landen kiezen meteen voor het zwaarste scenario: de lockdown. Wat moet er gebeuren om een ramp af te wenden? Wat kunnen ontwikkelingsorganisaties doen? Gesprek met Jos Dusseljee, de gezondheidsexpert van Cordaid. ‘Virussen die de wereld voor lange tijd kunnen bedreigen, moet je als wereldgemeenschap bestrijden, in elk land waar ze bestaan of uitbreken.’

Lees artikel

‘Er wordt hier met grote verbazing naar Nederland gekeken’

Door Marc Broere | 27 maart 2020

Voor Kees Blokland, directeur van Agriterra, heeft de coronacrisis grote impact. Hij is er op meerdere lagen bij betrokken: via zijn zoon die op de spoedeisende hulp van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem werkt, via zijn Spaanse echtgenote met wie hij momenteel in Valencia verblijft en via de gevolgen voor de projecten van Agriterra, dat samenwerkt met  boerencoöperaties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Een persoonlijk relaas vanuit Spanje waar in sommige media de aanpak in Nederland in één adem genoemd wordt met ‘corona-ontkenners’ als Donald Trump en de Braziliaanse en Mexicaanse  presidenten Bolsonaro en López Obrador. En waar het de marsen op Internationale Vrouwendag (8 maart) waren die voor een explosie en verspreiding van het virus zorgden.

Lees artikel
Scroll To Top