Skip to content

 

Door:
Karlijn Muiderman

31 mei 2011

Categorieën

Tags

Oud-minister Jan Pronk geeft van september 2011 tot augustus 2012 een serie masterclasses over ontwikkelingssamenwerking. Hij wil zijn ervaringen overdragen aan studenten en jonge professionals. De masterclass wordt georganiseerd door Coolpolitics. Waar de meeste masterclasses eenmalig zijn of enkele avonden, onderscheidt dit programma zich doordat het een heel jaar beslaat. Het grootste deel van de inhoud  bestaat uit lezingen en trainingen gegeven door Jan Pronk. Onderwerpen die aan bod komen zijn ontwikkelingssamenwerking in historisch perspectief, de essentie van ontwikkelingssamenwerking, actuele thema’s en de uitdagingen voor de toekomst. Na deze lezingen en trainingen worden de collegebanken verruild voor praktijkervaring: inhoudelijk uitgerust en getraind gaan de deelnemers voor drie weken op reis naar een ontwikkelingsland.  Innovator van de toekomst Met Jan Pronk als voorvechter van de multidisciplinaire aanpak in ontwikkelingssamenwerking, heeft de Masterclass een multidisciplinaire inhoud en – doelgroep. De deelnemers hoeven niet noodzakelijk een achtergrond te hebben in ontwikkelingssamenwerking, maar passie en enthousiasme voor de sector is wel vereist. Het lesprogramma stimuleert de studenten en jonge professionals actief mee te denken over de vormgeving van het ontwikkelingsbeleid. Dit kenmerk uit zich in een ruime mogelijkheid voor discussie en persoonlijke invulling. De deelnemers werken gedurende het jaar aan een eigen onderzoek en krijgen de mogelijkheid om journalistieke producties te maken en te publiceren.. De synergie tussen de lessen van Jan Pronk, de discussies over de inhoud, de reis en de journalistieke producties bieden een mooie aanvulling op de CV van de studenten en jonge professionals. De vijftien deelnemers worden geselecteerd op hun motivatiebrief en een krijgen een voorgesprek. Kijk voor meer informatie over de inhoud van de masterclass en de mogelijkheid om deel te nemen op de website van Coolpolitics.

Wat doet de corona-pandemie met de ontwikkelingssector?

Door Sarah Haaij | 31 maart 2020

Investeren in internettoegang, cursussen online aanbieden en digitaal collecteren – flexibiliteit en aanpassingsvermogen zitten in het DNA van de sector. Maar de angst voor een massale uitbraak in landen met een zwakke gezondheidszorg is groot. Vier ngo-directeuren vertellen over de impact van de crisis op hun werk.

Lees artikel

Corona in Afrika: ‘Als de lockdowns aanhouden, komen er hongersnoden’

Door Frank van Lierde | 30 maart 2020

Het Afrikaanse continent zet zich schrap voor corona. Veel landen kiezen meteen voor het zwaarste scenario: de lockdown. Wat moet er gebeuren om een ramp af te wenden? Wat kunnen ontwikkelingsorganisaties doen? Gesprek met Jos Dusseljee, de gezondheidsexpert van Cordaid. ‘Virussen die de wereld voor lange tijd kunnen bedreigen, moet je als wereldgemeenschap bestrijden, in elk land waar ze bestaan of uitbreken.’

Lees artikel

‘Er wordt hier met grote verbazing naar Nederland gekeken’

Door Marc Broere | 27 maart 2020

Voor Kees Blokland, directeur van Agriterra, heeft de coronacrisis grote impact. Hij is er op meerdere lagen bij betrokken: via zijn zoon die op de spoedeisende hulp van het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem werkt, via zijn Spaanse echtgenote met wie hij momenteel in Valencia verblijft en via de gevolgen voor de projecten van Agriterra, dat samenwerkt met  boerencoöperaties in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Een persoonlijk relaas vanuit Spanje waar in sommige media de aanpak in Nederland in één adem genoemd wordt met ‘corona-ontkenners’ als Donald Trump en de Braziliaanse en Mexicaanse  presidenten Bolsonaro en López Obrador. En waar het de marsen op Internationale Vrouwendag (8 maart) waren die voor een explosie en verspreiding van het virus zorgden.

Lees artikel
Scroll To Top