De revolutie die begon in Marokko breidt zich als een olievlek uit over de Arabische regio. De organisatie Karama (Eer), grijpt die gelegenheid aan om de rechten van vrouwen onder de aandacht te brengen. Van 14 tot en met 16 mei komt een groep vrouwenrechtenactivisten bijeen in Caïro om plannen te maken waarmee de emancipatie van vrouwen en hun politieke invloed in de regio kan worden verbeterd. Elisabeth van der Steenhoven (WO=MEN) is erbij. Door Elisabeth van der Steenhoven Denderende toespraken vanuit zeepkisten, de geur van thee en geroosterde nootjes, flirtende jongeren en overal wapperende vlaggen: het Tahrir plein op vrijdagmiddag. Inmiddels is ook de revolutie-merchandising gestart: t-shirts, speldjes en andere ‘I was there’ revolutie-goodies. Er zijn weinig vrouwen, de aanwezige dames komen enthousiast op ons af. ‘Nee, de revolutie is nog niet voltooid. Wij zijn heel blij dat we Mubarak weg hebben gejaagd, maar er is een lange weg te gaan.’ ‘Wij hebben minstens even hard gevochten als de mannen. We willen nu ook deelnemen aan de besluitvorming, niet de catering van andere demonstranten verzorgen.’ Terechte opmerkingen, het Egyptische leger blijft vrouwelijke activistes intimideren. De Hoge Militaire Raad heeft een aantal mannen aangewezen die de nieuwe grondwet kunnen schrijven, vrouwen mogen niet meedoen. De grondwet is seculier maar familierecht is gebaseerd op shariawetgeving. Vrouwen en progressieve mannen Ik ben in Egypte voor een drie-daagse bijeenkomst, georganiseerd door Hibaaq Osman van Karama. Activistes uit heel Midden-Oosten wisselen tijdens deze eerste ‘post-revolutiebijeenkomst’ ervaringen uit:

  • Hoe hebben jullie de onderdrukkers verjaagd?
  • Hoe zorg je dat vrouwen en progressieve mannen niet naar huis worden gestuurd?
  • Wat kan de jonge generatie leren van de oudere activisten en omgekeerd?

  Hibaaq Osman: ‘Deze revolutie komt niet uit de lucht vallen. Dit is het resultaat van jarenlange strijd voor sociale, economische, politieke en culturele rechten. Wij bouwen voort op de ervaring van oudere generaties die zich tegen de Engelse koloniale bezetting hebben verzet, we bouwen voort op stakingen en sit-ins van vakbonden. Nu is het zaak de verschillende generaties met elkaar te verbinden om te zorgen dat vrouwen en progressieve krachten niet worden gepasseerd.’ De Egyptische presidentskandidate Buthayna Kamel: ‘De macht moet nu terug naar de eenvoudige mensen die deze revolutie hebben gedragen. Het is onaanvaardbaar dat de Militaire Raad alle macht naar zich toe trekt en vrouwen onderdrukt. Ook moeten de media nog worden bevrijd, ze staan nu onder controle van de Militaire Raad.’ Gepassioneerd Wij zitten in een grote zaal met uitzicht op de Nijl. De sprekers van het panel en de zaal debatteren gepassioneerd over de overeenkomsten en verschillen tussen de diverse revoluties en vooral over de mogelijkheden om elkaar te helpen. Tahrir! Vrijheid!   Vanuit Nederland nemen onder ander activisten en beleidsmedewerkers van het CDA, VVD en Mariko Peters van GroenLinks deel aan de bijeenkomst in Caïro.

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel