Door:
Vice Versa

16 mei 2011

Categorieën

De revolutie die begon in Marokko breidt zich als een olievlek uit over de Arabische regio. De organisatie Karama (Eer), grijpt die gelegenheid aan om de rechten van vrouwen onder de aandacht te brengen. Van 14 tot en met 16 mei komt een groep vrouwenrechtenactivisten bijeen in Caïro om plannen te maken waarmee de emancipatie van vrouwen en hun politieke invloed in de regio kan worden verbeterd. Elisabeth van der Steenhoven (WO=MEN) is erbij. Door Elisabeth van der Steenhoven Denderende toespraken vanuit zeepkisten, de geur van thee en geroosterde nootjes, flirtende jongeren en overal wapperende vlaggen: het Tahrir plein op vrijdagmiddag. Inmiddels is ook de revolutie-merchandising gestart: t-shirts, speldjes en andere ‘I was there’ revolutie-goodies. Er zijn weinig vrouwen, de aanwezige dames komen enthousiast op ons af. ‘Nee, de revolutie is nog niet voltooid. Wij zijn heel blij dat we Mubarak weg hebben gejaagd, maar er is een lange weg te gaan.’ ‘Wij hebben minstens even hard gevochten als de mannen. We willen nu ook deelnemen aan de besluitvorming, niet de catering van andere demonstranten verzorgen.’ Terechte opmerkingen, het Egyptische leger blijft vrouwelijke activistes intimideren. De Hoge Militaire Raad heeft een aantal mannen aangewezen die de nieuwe grondwet kunnen schrijven, vrouwen mogen niet meedoen. De grondwet is seculier maar familierecht is gebaseerd op shariawetgeving. Vrouwen en progressieve mannen Ik ben in Egypte voor een drie-daagse bijeenkomst, georganiseerd door Hibaaq Osman van Karama. Activistes uit heel Midden-Oosten wisselen tijdens deze eerste ‘post-revolutiebijeenkomst’ ervaringen uit:

  • Hoe hebben jullie de onderdrukkers verjaagd?
  • Hoe zorg je dat vrouwen en progressieve mannen niet naar huis worden gestuurd?
  • Wat kan de jonge generatie leren van de oudere activisten en omgekeerd?

  Hibaaq Osman: ‘Deze revolutie komt niet uit de lucht vallen. Dit is het resultaat van jarenlange strijd voor sociale, economische, politieke en culturele rechten. Wij bouwen voort op de ervaring van oudere generaties die zich tegen de Engelse koloniale bezetting hebben verzet, we bouwen voort op stakingen en sit-ins van vakbonden. Nu is het zaak de verschillende generaties met elkaar te verbinden om te zorgen dat vrouwen en progressieve krachten niet worden gepasseerd.’ De Egyptische presidentskandidate Buthayna Kamel: ‘De macht moet nu terug naar de eenvoudige mensen die deze revolutie hebben gedragen. Het is onaanvaardbaar dat de Militaire Raad alle macht naar zich toe trekt en vrouwen onderdrukt. Ook moeten de media nog worden bevrijd, ze staan nu onder controle van de Militaire Raad.’ Gepassioneerd Wij zitten in een grote zaal met uitzicht op de Nijl. De sprekers van het panel en de zaal debatteren gepassioneerd over de overeenkomsten en verschillen tussen de diverse revoluties en vooral over de mogelijkheden om elkaar te helpen. Tahrir! Vrijheid!   Vanuit Nederland nemen onder ander activisten en beleidsmedewerkers van het CDA, VVD en Mariko Peters van GroenLinks deel aan de bijeenkomst in Caïro.

Samenspraak en Tegenspraak was vrij revolutionair

Door Joris Tielens | 19 november 2019

Deze maand komt minister Kaag met nieuw beleid voor steun aan ngo’s, als vervolg op het programma Samenspraak en Tegenspraak, dat volgend jaar afloopt. Vice Versa kijkt in een lange reeks artikelen terug op de strategische partnerschappen. Vandaag: de introductie.

Lees artikel

‘Sport is een levensles’

Door Marc Broere | 18 november 2019

Voor Mariam Twahir is sport het beste gereedschap voor vredesopbouw. Ze is coach in een sloppenwijk in Nairobi, met meer meisjes dan jongens onder haar hoede. ‘Op het veld is er geen conflict en vergeten ze waar ze vandaan komen.’

Lees artikel

Curaçao op een tweesprong

Door Ayaan Abukar | 15 november 2019

De vlucht uit Venezuela gaat soms per bootje, naar het dichtbije Curaçao. Daar leidt het tot vertwijfeling: de weerslag is xenofobie èn solidariteit, een tekort aan kennis, vrees bij de Venezolanen – en stilte vanuit Den Haag. ‘Zonder politiek leiderschap gaan verhalen een eigen leven leiden.’ Ayaan Abukar vloog erheen en ging in gesprek.

Lees artikel