Door:
Mieke Olde Engberink

14 april 2011

Categorieën

De namen van de experts die aanstaande maandag tijdens de hoorzitting zullen worden gehoord zijn bekend. In de Thorbeckezaal op het Binnenhof zal de commissie van Buitenlandse Zaken de projectgroep van het WRR rapport, ontwikkelingsorganisaties, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en wetenschappers spreken. Aan het woord komen onder andere René Grotenhuis (Cordaid), Wiet Janssen (Universiteit van Twente), Paul Hoebink (Radboud Universiteit Nijmegen), Elisabeth van der Steenhoven (WO=MEN), Nanno Kleiterp (algemeen directeur FMO) en andere bekende namen in de ontwikkelingssector. De hoorzitting zal om twee uur ’s middags starten en duurt tot zes uur. Uiteraard zal Vice Versa volop verslagleggen van deze belangrijke middag. Houd daarom deze site goed in de gaten. In vier rondes zullen deze groepen genodigden aan het woord komen. Het kabinet heeft via de focusbrief haar beleid uiteengezet en de komende weken zal er stevig overlegd worden over dit beleid. In voorbereiding op de twee aankomende debatten over het WRR rapport en de landenkeuze, hebben de Kamerleden en de staatssecretaris nog even de kans om nuttige input te verzamelen. De hoorzitting is het initiatief van SGP’er Kees van der Staaij. Door middel van het rondetafelgesprek hoopt hij nieuw licht op de zaak te kunnen werpen en Kamerleden vanuit een ander perspectief te informeren. Volgens Van der Staaij is het belangrijk de genodigden eerst te horen voordat er rigoureuze wijzigingen worden doorgevoerd. Programma De hoorzitting is onderverdeeld in 4 rondetafelgesprekken: 14.00 – 14.45 uur WRR projectgroep ‘minder pretentie, meer ambitie’ 14.45 – 15.45 uur Ontwikkelingsorganisaties

 • René Grotenhuis, algemeen directeur Cordaid
 • Alexander Kohnstamm, directeur Partos
 • Elisabeth van der Steenhoven, coördinator WO=MEN Dutch Gender Platform
 • Jan Bouke Wijbrandi, algemeen directeur UNICEF Nederland
 • Herman Wijffels, co-voorzitter Worldconnectors

  16.00 – 17.00 uur Bedrijfsleven en ontwikkeling

 • Peter Bongaerts, VNO-NCW/ internationaal economisch en sociaal beleid
 • Koos de Bruijn, coördinator Tax Justice NL
 • Bob Van der Bijl, managing director Netherlands-African Business Council (NABC)
 • Nanno Kleiterp, algemeen directeur FMO Finance for Development
 • Thierry Sanders, director and founder of the BiD Network Foundation (on-line community for entrepreneurship and development)

  17.00 – 18.00 uur Onderzoekers

 • Verena Bitzer, Universiteit van Wageningen
 • Ton Dietz, directeur Afrika Studie Centrum Leiden
 • Paul Hoebink, Radboud Universiteit Nijmegen
 • Wiet Janssen, Universiteit van Twente

   

Samenspraak en Tegenspraak was vrij revolutionair

Door Joris Tielens | 19 november 2019

Deze maand komt minister Kaag met nieuw beleid voor steun aan ngo’s, als vervolg op het programma Samenspraak en Tegenspraak, dat volgend jaar afloopt. Vice Versa kijkt in een lange reeks artikelen terug op de strategische partnerschappen. Vandaag: de introductie.

Lees artikel

‘Sport is een levensles’

Door Marc Broere | 18 november 2019

Voor Mariam Twahir is sport het beste gereedschap voor vredesopbouw. Ze is coach in een sloppenwijk in Nairobi, met meer meisjes dan jongens onder haar hoede. ‘Op het veld is er geen conflict en vergeten ze waar ze vandaan komen.’

Lees artikel

Curaçao op een tweesprong

Door Ayaan Abukar | 15 november 2019

De vlucht uit Venezuela gaat soms per bootje, naar het dichtbije Curaçao. Daar leidt het tot vertwijfeling: de weerslag is xenofobie èn solidariteit, een tekort aan kennis, vrees bij de Venezolanen – en stilte vanuit Den Haag. ‘Zonder politiek leiderschap gaan verhalen een eigen leven leiden.’ Ayaan Abukar vloog erheen en ging in gesprek.

Lees artikel