Door:
Mieke Olde Engberink

14 april 2011

Categorieën

De namen van de experts die aanstaande maandag tijdens de hoorzitting zullen worden gehoord zijn bekend. In de Thorbeckezaal op het Binnenhof zal de commissie van Buitenlandse Zaken de projectgroep van het WRR rapport, ontwikkelingsorganisaties, vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en wetenschappers spreken. Aan het woord komen onder andere René Grotenhuis (Cordaid), Wiet Janssen (Universiteit van Twente), Paul Hoebink (Radboud Universiteit Nijmegen), Elisabeth van der Steenhoven (WO=MEN), Nanno Kleiterp (algemeen directeur FMO) en andere bekende namen in de ontwikkelingssector. De hoorzitting zal om twee uur ’s middags starten en duurt tot zes uur. Uiteraard zal Vice Versa volop verslagleggen van deze belangrijke middag. Houd daarom deze site goed in de gaten. In vier rondes zullen deze groepen genodigden aan het woord komen. Het kabinet heeft via de focusbrief haar beleid uiteengezet en de komende weken zal er stevig overlegd worden over dit beleid. In voorbereiding op de twee aankomende debatten over het WRR rapport en de landenkeuze, hebben de Kamerleden en de staatssecretaris nog even de kans om nuttige input te verzamelen. De hoorzitting is het initiatief van SGP’er Kees van der Staaij. Door middel van het rondetafelgesprek hoopt hij nieuw licht op de zaak te kunnen werpen en Kamerleden vanuit een ander perspectief te informeren. Volgens Van der Staaij is het belangrijk de genodigden eerst te horen voordat er rigoureuze wijzigingen worden doorgevoerd. Programma De hoorzitting is onderverdeeld in 4 rondetafelgesprekken: 14.00 – 14.45 uur WRR projectgroep ‘minder pretentie, meer ambitie’ 14.45 – 15.45 uur Ontwikkelingsorganisaties

 • René Grotenhuis, algemeen directeur Cordaid
 • Alexander Kohnstamm, directeur Partos
 • Elisabeth van der Steenhoven, coördinator WO=MEN Dutch Gender Platform
 • Jan Bouke Wijbrandi, algemeen directeur UNICEF Nederland
 • Herman Wijffels, co-voorzitter Worldconnectors

  16.00 – 17.00 uur Bedrijfsleven en ontwikkeling

 • Peter Bongaerts, VNO-NCW/ internationaal economisch en sociaal beleid
 • Koos de Bruijn, coördinator Tax Justice NL
 • Bob Van der Bijl, managing director Netherlands-African Business Council (NABC)
 • Nanno Kleiterp, algemeen directeur FMO Finance for Development
 • Thierry Sanders, director and founder of the BiD Network Foundation (on-line community for entrepreneurship and development)

  17.00 – 18.00 uur Onderzoekers

 • Verena Bitzer, Universiteit van Wageningen
 • Ton Dietz, directeur Afrika Studie Centrum Leiden
 • Paul Hoebink, Radboud Universiteit Nijmegen
 • Wiet Janssen, Universiteit van Twente

   

‘Opgeven is erger dan verliezen’

Door Marc Broere | 29 juni 2020

Carolyne Ndalilah, directeur van de spraakmakende Keniaanse jongerenorganisatie TYSA, helpt jongeren zichzelf én de uitdagingen van hun gemeenschap te leren kennen. ‘Wat onze samenleving nodig heeft, zijn jongeren die voorbij de dag van morgen denken; die het als een uitdaging zien het onmogelijke uit te proberen.’

Lees artikel

In coronatijd schiet de noodhulpsector terug in oude reflexen

Door Sarah Haaij | 18 juni 2020

Noodhulp moet effectiever en meer lokaal worden georganiseerd, sprak de internationale gemeenschap in 2016 af. Voortaan zou een kwart van het hulpgeld zo direct mogelijk naar lokale partners gaan. De kloof met de praktijk is ‘schokkend’: o,1 procent van het corona-noodhulpgeld gaat rechtstreeks naar lokale ngo’s, voor wie inspraak en toegang tot fondsen tijdens de pandemie nog moeilijker lijkt te worden.

Lees artikel

Vluchtelingen en migranten in de klem van corona en falend beleid

Door Frank van Lierde | 16 juni 2020

Wereldwijd raakt de coronacrisis migranten, ontheemden en vluchtelingen misschien nog wel het hardste. Ook in Nederland. Asielprocedures staan stil, opvangcentra zitten vol, en wie al wat verdiende verdient bijna niets meer. Migratie-expert Bob van Dillen geeft uitleg en komt met oplossingen en aanbevelingen.

Lees artikel