Door:
Mieke Olde Engberink

28 maart 2011

Categorieën

Foto door Roel Wijnants

Wat vindt u van de focusbrief? ‘Ik ben er een voorstander van om de focus te leggen op thema’s waar je het verschil kan maken. Het is echter cruciaal om dit af te stemmen met andere donorlanden. Daar maak ik me wel zorgen over. Onze Engelse collega’s gaan zich ook op bepaalde gebieden focussen, bijvoorbeeld landbouw en water. Dat is ook wat Nederland gaat doen. Dit moet wel goed gecoördineerd worden. Hier heb ik nog wel een aantal vragen over.’ Hoe beoordeelt u de landenkeuze? ‘Kijk, landen kiezen doet natuurlijk altijd pijn. En ik vind het erg jammer voor een aantal landen dat ze van het lijstje af gaan. Er moet een visie worden geformuleerd over wat we moeten doen met landen waar we weggaan. Dat is nu niet helemaal helder. Wel vind ik het goed van Knapen dat hij niet de banden vergeet die we met sommige landen hebben, zoals Suriname en Indonesië. Ontwikkelingshulp aan deze landen moet worden afgebouwd, maar het is goed dat hierbij aan de geschiedenis van onze relaties wordt gedacht.’ ‘Verder betreur ik bijvoorbeeld dat Congo van de lijst wordt gehaald. Een thema waar Nederland namelijk ook erg sterk in is, zijn democratiseringsprocessen. Congo is een moeilijk land, ontzettend groot en leeg, wat dus lastig bestuurbaar is. Democratisering is geen sexy thema, maar bij een land als Congo had Nederland wel een rol kunnen spelen denk ik.’ ‘Colombia is ook een land waar ik niet weg zou willen gaan. Het is een land waar Nederland al zo’n veertig jaar veel OS-geld in geïnvesteerd heeft. Op dit moment is Colombia economisch gezien in opkomst. Nu Duitsland en Frankrijk hun ontwikkelingsgelden voor dit land gaan verdubbelen, trekt Nederland weg. Alles wat wij gezaaid hebben, kunnen zij nu oogsten. Dat strookt niet met de economische belangen die Knapen benadrukt in zijn beleid.’ Wat is de volgende stap van het CDA met de hoorzitting in het vooruitzicht? ‘Vooral luisteren natuurlijk. Ik wil graag weten hoe de experts erover denken zodat ik dit kan gebruiken voor mezelf. Maar de meest kritische vragen bewaar ik voor het debat met de staatssecretaris.’ Lees ook: Samenvatting Vice Versa: ‘Focusbrief: ‘Leidraad is het maken van keuzes” Diederik van Dijk (SGP) Klaas Dijkhoff (VVD) Sjoera Dikkers (PvdA) Wassila Hachchi (D66) Arjan El Fassed (GL) PVV Niko Koffeman (PvdD)

Opinie: ‘Brief minister Kaag over maatschappelijk middenveld: analytisch zwak en weinig ambitieus’

Door Fons van der Velden | 09 juli 2019

Het is een groot goed dat de Nederlandse overheid zoveel fondsen ter beschikking stelt voor de versterking van maatschappelijke organisaties en maatschappelijk middenveld, schrijft Fons van der Velden in deze opiniebijdrage naar aanleiding van de kamerbrief van minister Kaag. Maar hij vindt de brief analytisch zwak en van weinig ambitie getuigen. Wat had beter gekund?

Lees artikel

Tip 3 aan Kaag: ‘Lever in op je privilege en geef zuidelijke organisaties meer inspraak bij het bepalen van prioriteiten’

Door Lizan Nijkrake | 08 juli 2019

Minister Kaag werkt hard aan een nieuw subsidiekader voor het maatschappelijk middenveld. Ze wil meer eigenaarschap geven aan zuidelijke ngo’s om hen meer legitimiteit te geven, en ziet daarbij een andere rol voor Nederlandse organisaties. Vice Versa vroeg vier zuidelijke organisaties hoe zij dit zien. Wat is hun gouden tip voor onze minister? Met vandaag Carla López Cabrera, directeur van Fondo Centroamericano de Mujeres (FCAM) in Nicaragua, een feministisch fonds dat lokale vrouwenrechtenbewegingen in Centraal Amerika steunt.

Lees artikel

Shifting fundamental power issues in funding relationships

Door Evelijne Bruning Ruerd Ruben en Lau Schulpen | 02 juli 2019

This article claims that the current aid architecture favours clientilism, dependency and short-term projects. The authors Evelijne Bruning (The Hunger Project) Ruerd Ruben (Wageningen University & Research) and Lau Schulpen (Radboud University Nijmegen) are suggesting four possible ways to overcome this in order to shift power closer to the ground.

Lees artikel